Śmietnisko > Off Topic

ipad - z czym to sie je?

<< < (5/7) > >>

Diabl0:
W warunkach domowych poza czytaniem książek nie znajduję dla iPada żadnych więcej zastosowań. Do oglądania filmów o wiele wygodniejszy jest jednak duży TV, do internetu normalny komp z przeglądarką obsługującą Flash. Do noszenia ze sobą także słabo się nadaje - jak już mam nosić to wolę nosić macbooka który jest niewiele większy i cięższy a za to o wiele wszechstronniejszy (a i bateria też niewiele krócej trzyma).

Za to świetnie się sprawdza jako mobilna platforma biznesowa (nasi lekarze pokochali iPady zamiast komputerów) czy ostatnio jako kiosk (o wiele czulszy i dokładniejszy ekran dotykowy plus kompaktowe wymiary), problem w tym że Apple wcale nie interesuje się tym rynkiem (zero wsparcia w SDK dla drukarek, bezpośredniego dostępu do baz danych, odczytu XLS, gotowych bibliotek do generowania tabel, wykresów itp., ogólnie całe UI jest żywcem przeniesione z iPhone i nie dostosowane do możliwości jakie oferuje znacznie większy ekran) a nawet wręcz utrudnia wykorzystanie go w małych firmach (strasznie ciężka dystrybucja w zamkniętych grupach poprzez AdHoc, brak możliwości zdalnej instalacji nowego oprogramowania czy aktualizacji itp.).

Troszkę szkoda że całkiem ciekawa platforma sprzętowa (programowo nie jest już tak słodko) jest tak marnowana poprzez usilne promowanie jako sprzęt do zastosowań domowych.

A tak wygląda programowanie i "autorska" obudowa do udostępniania pacjentom na recepcji (plus całkiem ciekawy błąd którego przyczyny Apple nie potrafi zlokalizować od 2 tygodni :D):

http://www.youtube.com/watch?v=L2YilAVXqAo

Xarthias:
W iTunsach można już muzykę kupować na polską kartę?
Całą dostępną muzykę i filmy?
Bo ja korzystam z karty brata, który mieszka i pracuje w USA ;)

SokoleOko:
Aplikacje tak, multimedia - nie.

Nitefish:
Mam iPada i bardzo sobie go chwalę. Fakt, że był mi potrzebny do pracy i sam z siebie chyba bym go nie kupił ale kupiłem i jest super. Do czego go wykorzystuję poza pracą:
- surfowanie
- czytanie książek
- gierki

Jest bardzo wygodny, dostęp do aplikacji bardzo duży no i częsć appsów jest idealna na iPada - np interaktywne książki dla dzieci. Co ciekawe moja żona jak chce połazić po necie to wczesniej brała lapka, a odkąd mam iPada to tylko tego używa. Ciągle burczy, że tu się cos gestami robi zamiast myszą ale twardo wyładowuje mi baterie do końca. Biorąc pod uwagę fakt, że jest osobą filigranową w ogóle nie ma problemów z czytaniem z iPada (iPad ciężki, bala bla bla, ... itp.).

Co do AppStore - tam jest moc appsów więc przejrzenie wszystkiego to masakra ale można znaleźć wiele ciekawych rzeczy. Wybierajac sie w podróż chyba prędzej zabrałbym iPada niż lapa bo jest mniejszy.

sc0rp:
Dzieki nitefish za info to teraz mi poweidz czy spotkales sie ze istnieje na ipadzie:
- office lub substytut ale koneicznie kompatybilny z formatem ms office 2007
- project lub substytut ale koniecznie kompatybilny z ms project
- remote desktop dla pc najlepiej ze wsparciem d-x

A z rzeczy nie do pracy to:
- substytut eve mon (projekt capsuleer upadl)
- substytut eft 

Ile cie srednio miesiecznie kosztuje utrzymanie ipada (rachunek za karte sim).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej