Śmietnisko > Off Topic
ipad - z czym to sie je?
sc0rp:
Ma ktos iPada i moze sie podzielic wrazeniami, szczegolnie interesuje mnie to do czego go uzywa, a do czego sie zupelnie nie nadaje.
PS Nie bardzo mnie interesuja odpowiedzi od "apple haters" i/lub w stylu "to syf" etc.
SokoleOko:
Używa się do oglądania filmów i przeglądania internetu.
W pierwszym przypadku musisz film przepuścić przez specjalny konwerter, po czym wrzucić do iTunes zainstalowanych na komputerze, stamtąd zgrać na iPada. Zapomnij o odtwarzaniu czegokolwiek co nie jest w formacie klepniętym przez Apple.
W drugim przypadku, nie masz flasha. Żeby obejrzeć film na YouTube masz oddzielną aplikację, ale wszystkie inne strony, które zawierają Flash (a prawie każda coś flashowego ma) - dupa.
Masz sklep z aplikacjami, których jest zylion, z czego nadających się do czegoś może 3 proc. Dobre są oficjalne aplikacje gazetowe (także polskich tytułów), o wiele lepiej z nich się korzysta niż przeglądając strony gazet w sieci (nawet na normalnym komputerze).
Ogólnie - za te pieniądze będziesz miał normalnego laptopa. Jak chcesz mieć coś mniejszego/lżejszego, to netbooka. Nie ma racjonalnego argumentu, żeby kupować iPada. Argument "bo jest fajny" nie jest racjonalny.
Możesz też kupić iPoda Touch - tańszy, mniejszy ekran, ale ta sama funkcjonalność i przede wszystkim - mieści się w kieszeni.
Dormio:
Masz jakiś iSpot w pobliżu miejsca, w którym mieszkasz ? Powinni mieć egzemplarz demonstracyjny. Już sama zabawa takim egzemplarzem daje pojęcie do czego toto się nadaje.
Moje wrażenie jest takie, że samo urządzenie jest za delikatne (czyt. mało solidne) i się rozpadnie w czasie co bardziej gorączkowych zabaw (czyt. grania). Mam porównanie z iPhonem 3 i o ile nie boję się dać go 3 latkowi do pogrania (w budowanie Marsjaninia, a co ;) ), to "większego brata" jednak bałbym się przekazać w ręce malucha.
sc0rp:
--- Cytat: SokoleOko w Grudzień 22, 2010, 11:55:30 ---Ogólnie - za te pieniądze będziesz miał normalnego laptopa. Jak chcesz mieć coś mniejszego/lżejszego, to netbooka. Nie ma racjonalnego argumentu, żeby kupować iPada. Argument "bo jest fajny" nie jest racjonalny.
--- Koniec cytatu ---
Nie poruszajmy prosze watkow ekonomicznych - bo nabycie nie zawsze wiaze sie z wydaniem talonow nbp.
--- Cytat: Dormio w Grudzień 22, 2010, 11:56:02 ---Masz jakiś iSpot w pobliżu miejsca, w którym mieszkasz ? Powinni mieć egzemplarz demonstracyjny. Już sama zabawa takim egzemplarzem daje pojęcie do czego toto się nadaje.
--- Koniec cytatu ---
Dostanie w lapki ten problem nie istnieje - tylko po tym jak dostanie sie go w lapki to co z nim zrobic.
Takze wracajac do tematu czyli to jest przegladarka filmow, internetu i e-bookow (to sam wyczailem) i generalnie to by bylo na tyle, jesli nei jest sie gadzeciarzem?
Jesli ktos zna jakies uzyteczne appy do ipada to rowniez bylbym wdzieczny oraz jak to wyglada kosztowo jego uzywanie miesiecznie jak sie zamontuje do niego karte sim (bo wifi nie jest wszedzie dostepne).
Xarthias:
Generalnie do niemal wszystkiego musisz mieć konwertery. Filmy, ebooki, muzyka w formatach innych niż applowskie trzeba przekonwertować - jak zresztą do wszystkich produktów appla.
Ipad ma zajebisty ekran - wyraźny, z dobrym odwzorowaniem kolorów, dobrze reagujący na dotyk. To jest główny plus tej zabawki.
Minusy - brak otwartości formatów, brak obsługi flasha na stronach i tak naprawdę do końca nie wiadomo czym iPad ma być - komputerem, przeglądarką internetu, grą wideo czy przerośniętym iPhonem.
No i ten sławiony sklep z aplikacjami, gdzie 90% to crap albo durne gierki.
Ja osobiście wolałbym kupić sobie laptopa/netbooka plus ewentualnie jakiegoś e-inkowego readera (w stylu Amazon Kindle), a jakby mnie mocno cisnęło na tablet to chyba wybrałbym GalaxyTaba - może nieco mniejszy i z gorszym ekranem, ale za to na androidzie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej