Śmietnisko > Off Topic
Zakup F-16 do polskiej armii
HammerSnake:
yy miałem oczywiście namyśli.
Chapter Four
Assessing the Air War
Sam jeszcze nie miałem czasu poczytać ;p.
Dormio:
Ja tylko pobieżnie przeleciałem po dokumencie, ale te 2 akapity wg mnie są clue i pozwalają na wysunięcie daleko idących wniosków.
HammerSnake:
Fakt . Swoją raptorów f22 us nikomu nie sprzedaje. Zresztą wybudowali według wikipedii 187 sztuk za bagatela 150 baniek zielonych/samolot. :o (dla porównania f16 chodzi za 15-18).
F35 jest niby w fazie testów i ma być tańsze od f22 ,ale pewnie też nie będą nikomu sprzedawać.
--- Cytuj ---The United States intends to buy a total of 2,443 aircraft for an estimated US$323 billion, making it the most expensive defense program ever.[10] The United States Air Force (USAF) budget data in 2010, along with other sources, projects the F-35 to have a flyaway cost that ranges between US$89 million and US$200 million over the planned production of F-35s, depending on the variant.[11][12][13][14] Lockheed Martin expects to reduce government cost estimates by 20%.[15]
--- Koniec cytatu ---
:o
Dormio:
--- Cytat: HammerSnake w Styczeń 11, 2011, 16:17:21 ---total of 2,443 aircraft for an estimated US$323 billion
--- Koniec cytatu ---
To wychodzi jakieś 132mln/samolot. Czy może USA jako aircraft kwalifikuje również bezzałogowce i śmigłowce ?
HammerSnake:
Raczej chyba chodzi o samoloty.
Swoją drogą żal dupe ściska. Z tego wynika że oni nam w ramach pomocy sojuszniczej dają z wielkim bólem zapomogę w wysokości jednego ich myśliwca rocznie.No ale w sumie mogliby nic nie dawać.
Ale jak spojrze na nasz budżet wojskowy - 25.5 mld złotych a nie us w 75% przejadany na pensje i bieżące wydatki...
[/URL]
http://img13.imageshack.us/i/budzetmon.jpg/
A potem na to zdanie :"The United States intends to buy a total of 2,443 aircraft for an estimated US$323 billion".... :-X
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej