Śmietnisko > Off Topic

Zakup F-16 do polskiej armii

<< < (19/29) > >>

amra:
A czego sie spodziewales ? Ze 20 mil kraj pokona kraj o ludnosci 1 bil ? Do tego z tych 20 mil polowa caly czas macha biala flaga do chin. Samych posickow rakietowych sredniego zasiegu maja powyzej 1 tys wycelowanych w ta wyspe. Taiwan sie broni machajac flaga US Navy, anie wlasna armia, mimo ze jest spora i nowoczesna.

HammerSnake:
Znaczy się z tego co słyszałem jak jechałem furką , to chodziło raczej o starcie całych sił powietrznych us vs china na wypadek wojny tajwańskiej.
Konkluzja była ponoć taka ,że nie ma sensu budować drogich nowoczesnych myśliwców ,bo wydajniejsza jest większa i tańsza flota . Brzmi jak evka lol.
Nic konkretnego na necie nie mogę znaleźć więc się spytałem .

--- Cytuj ---Słyszał ktoś coś o tej symulacji powietrzenej bitwy tajwańskiej :
US vs Chiny
??
--- Koniec cytatu ---

amra:
Konkluzja niby sluszna, z malym ale: jak masz duzo ludziskow i mozesz ich tanim kosztem przerobic na pilotow.
Te wrunki spelniaja Rosja, Chinny, Indie, itd.. Ale malutki taiwan nie moze, i tak przy ich populacji maja monstrualna armie.
U nich ciagle do woja obowiazko kazdy na 3 lata.

HammerSnake:
O znalazłem

Think tank RAND -National Security Research Division

http://www.rand.org/pubs/monographs/2009/RAND_MG888.pdf

Raport 180 stron  ,ale interesująca nas część zajmuje 50 dużą trzcionką ???

Dormio:

--- Cytat: Kane McCallan w Styczeń 10, 2011, 23:45:39 ---Konkluzja niby sluszna, z malym ale: jak masz duzo ludziskow i mozesz ich tanim kosztem przerobic na pilotow.
Te wrunki spelniaja Rosja, Chinny, Indie, itd.. Ale malutki taiwan nie moze, i tak przy ich populacji maja monstrualna armie.
U nich ciagle do woja obowiazko kazdy na 3 lata.

--- Koniec cytatu ---
Rosja ? Nie spełnia Twojego warunku: "dużo ludzisków".
Obecna populacja Rosji, to około 141mln ludzi, w USA dla porównania masz tych ludzisków ~310mln.

--- Cytat: HammerSnake w Styczeń 10, 2011, 23:51:56 ---Raport 180 stron  ,ale interesująca nas część zajmuje 50 dużą trzcionką ???

--- Koniec cytatu ---
Odnosisz się do tego akapitu ?

--- Cytuj ---Only the most recent generation of stealthy U.S. fighters—the F-22 and the still-tocome F-35—can expect to offer meaningful aircraft-on-aircraft technological advantages over what the PLAAF will bring to the fight. This is radically different from the situation in 2000, and radically troubling.
--- Koniec cytatu ---
Czy też może do tego ?

--- Cytuj ---Although literally thousands of missiles might be needed to completely and permanently shut down Taiwan’s air bases, about 60–200 submunition-equipped SRBMs aimed at operating surfaces would seem to suffice to temporarily close most of Taiwan’s fighter bases.
--- Koniec cytatu ---

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej