Śmietnisko > Off Topic

Zakup F-16 do polskiej armii

(1/29) > >>

Dormio:

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 10:07:50 ---F16 to temat na osobną dyskusję, ale ja akuratnie uważam że to był najlepszy wybór z dostępnych.

--- Koniec cytatu ---
Ja byłem zwolennikiem Szwedów (choćby dlatego, że producent bliżej, bo za "miedzą"), ale jak napisałeś - to zupełnie inna dyskusja.

gregor40:

--- Cytat: Dormio w Listopad 10, 2010, 10:09:26 ---Ja byłem zwolennikiem Szwedów (choćby dlatego, że producent bliżej, bo za "miedzą"), ale jak napisałeś - to zupełnie inna dyskusja.

--- Koniec cytatu ---

To co , dzielimy wątek :D?

Dormio:
Nie wiem czy jest zainteresowanie, szczególnie w dziale o WoT :D

Oorock:
Ja z chęcią przeczytam co Ci się podoba w tym dziwnym interesie z F-16, bo byłem za Gripen-ami :)

gregor40:

--- Cytat: Oorock w Listopad 10, 2010, 10:58:35 ---Ja z chęcią przeczytam co Ci się podoba w tym dziwnym interesie z F-16, bo byłem za Gripen-ami :)

--- Koniec cytatu ---

1) W ofercie Gripena nie było uzbrojenia, trzeba by je osobno kupować od (za pewne) amerykanów
2) Gripen w momencie przetargu nie maił Link 16, wiec nie mogl wspolpracowac z innymi natowskimi maszynami, w tym z AWACSami
3) Gripen nie byl przystosowany do przenoszenia rakiet antyradowych (To po prostu temu samolotowi nie potrzebne, o tym dalej)
4) Gripen był projektowany jako samolot obrony wybrzeża Szwecji przed agresją Układu Warszawskiego. Do walki głownie z lotnictctwem, i to takim, które musiało już pokonać 10-20 minut Bałtyku (mało paliwa), do tego pod parasolem własnych rakiet ziemia-powietrze i ze wsparciem radarów naziemnych. Wielozadaniowość była drugorzędna, dla tego ograniczone możliwości przenoszenia bomb, pocisków do zwalczania lotnisk, infrastruktury czy radarów. Dla tego żeby mieć taki sam udzwig sprzętu jak 48 F16 musielibyśmy kupić 63 Grippeny.
5) F16 ma dłuższy czas patrolowania. To Grippen nie jest potrzebne, bo w doktrynie obronnej Szwecji Grippeny miały być podrywane po wykryciu zagrożenia przez radary naziemne i/lub okrętowe.
6) Za to jest fenomenalnie prosty w obsłudze - przetankować i przezbroić może go kilku przeszkolonych żołnieży z paroma ciężarówkami sprzętu na DOLu gdzieś w lesie. I to był chyba jego największy plus.

Podsumowując - Grippen był projektowany do bardzo specyficznego zadania spowodowanego ówczesną sytuacją geopolityczną i geografią regionu. Oczywiście był modyfikowany, ZCW to pracuje się nad dodaniem Link16 i rakiet przeciwradarowych, ale F16 już to miał.... Nie twierdzę, że F16 to najzajebistszy samolot dla Polskiej armii. Ale był najrozsądniejszym kompromisem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej