Śmietnisko > Off Topic
Zakup F-16 do polskiej armii
Dormio:
--- Cytat: Khobba w Listopad 10, 2010, 13:16:40 ---Ja nie patrzę na wartości bojowe (bo się po prostu nie znam i nie zamierzam udawać, że się znam czarując informacjami z wikipedii), ale zdaje mi się, że obie oferty europejskie miały o wiele lepsze warunki offsetu niż amerykańska. W szczególności mocny udział polskich inżynierów w dalszych projektach/modernizacjach itp. wydawał mi się całkiem rozsądną propozycją.
--- Koniec cytatu ---
Hmm offset ? Przecież jednym z powodów wyboru amerykanów była wysokość offsetu i warunki jakie oferowali. Wszyscy wiemy jak wygląda realizacja warunków, ale nikt nam nie zagwarantuje, że w przypadku ofert europejskich byłoby inaczej.
Insza rzecz, że od Szwedów mieliśmy już kilka razy propozycje współpracy (i.e. prace nad nowym okrętem podwodnym, fregatą z elementami technologii stealth). Chyba mamy jakiś uraz do nich za potop... ;)
Pol Kent:
Pytanie czy nam w ogóle te F-16 czy inne Grippeny potrzebne ? Czy tylko generałowie chcą mieć lepsze samopoczucie i mieć o czym mówić na paradach. Takie samoloty jak F-16 to broń ofensywna. Jaką wojnę ofensywna przewidujemy, hę ? Ze cenę samolotów, które jak donoszą media i tak nie latają bo nie mamy ciągle dosyć pilotów, można by kupić w pytę Stigerów czy innego tałatajstwa AA i wyposażyć w to gęsto jednostki armii lądowej. JEŚLI - oby nie - dojdzie do jakiegoś konfliktu z konkretnym przeciwnikiem to i tak te ca. 40 F-16 ani 60 Grippenów nie pomoże. Albo NATO się ujmie za nami a wtedy bieda...albo nie i wtedy też bieda. a te samolociki... e-peen generalicji, może ministra urósł. Może ktoś przy okazji zarobił jakieś drobne , a może i nie drobne.
Dormio:
A kto miałby nas zaatakować ? Rosja ? W jej przypadku dowolna ilość dowolnego sprzętu by nas nie uratowała. Co ciekawe np. Białoruś na papierze jest znacznie od nas silniejsza (więcej wojska itd.) i dodatkowo w sojuszu z Rosją.
Pozostali sąsiedzi są albo naszymi sojusznikami (w ramach NATO), albo mamy z nimi dobre relacje (Ukraina).
Khobba:
--- Cytat: Pol Kent w Listopad 10, 2010, 13:34:03 ---(...)
--- Koniec cytatu ---
chcialem napisać mniej wiecej to samo, ale zaraz zleci się tu chmara militarystów i będzie ogromny flejm, że Polska, żeby cokolwiek znaczyć na arenie międzynarodowej musi mieć potężną armię ofensywną (bo najlepszą obroną jest atak, etc. etc.). Nie idźcie tą drogą (flejmu).
silvia:
A powiedz mi kent... co jest najlepsza defensywa? Ofensywa!
Jak nas ruscy zaatakuje, to szybko wyslemy f16'tki i zrobimy im Eyjafjoell z kremlu :)
A czemu nie mirage? Z tego co kojarze to wielu fanatykow... ekhem, milosnikow lotnictwa mowila, iz mirage sa lepsze ;|
--- Cytuj ---A kto miałby nas zaatakować ? Rosja ? W jej przypadku dowolna ilość dowolnego sprzętu by nas nie uratowała.
--- Koniec cytatu ---
1. zes mi sie wtracil jak chcialem posta wyslac
2. zaufaj mi... nawet jesli nie mamy szansy wygrac wojny mamy szanse skopac troche tylkow :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej