Śmietnisko > Off Topic

Pomoc w badaniach

<< < (4/6) > >>

Colonel:
Skoq..
wez pod mlotek kazdy statek, wynacz jego parametry
takie jak, zasieg skutecznego ognia, sila skutecznego ognia, zwinnosc, predkosc,
zasoby energii, opancerzenie, EW, funkcje dodatkowe
kazdy nawet pozornie taki sam trzeba jeszcze przepuscic przez bonusy jakie dostaje ze skili gracza ( lub to pominac, bedzie prosciej )
i teraz na podstawie tych danych mieszaj sobie floty,
ustawiaj je przeciwko sobie i probuj wykorzystywac slabe punkty przeciwnika oraz swoje atuty...
wlasnie tak to dziala :)

Jest to nieskonczenie dluga zabawa, majaca tyle mozliwosci ze nie jest realne podanie zlotego srodka
kiedy juz skompletujesz flote marzen to moze sie okazac ze zostaniesz przygnieciony
liczbami/masa przeciwnika

Utworzenie takiego AI moze pokazac ze sa parametry gorujace nad innymi i mozna latac flota ktora poradzi sobie z wiekszoscia przeciwnikow
takie AI mozesz porownac do doswiadczonego gracza, ktory automatycznie rozpoznaje kazde zagrozenie jakie moze niesc napotkany przez niego statek wrogiej floty
i natychmiast reaguje by odniesc zwyciestwo, jest lepszy bo szybciej podejmuje trafne decyzje
pierwsze podjal jeszcze nim walka sie rozpoczela, dobral narzedzia tak...by miec antidotum na kazde napotkane zagrozenie....

Skoq:
Dzieki za odpowiedzi.

Colonel - nie wiem o co ci chodzi, ja nie robie AI pod eve online ani zadnej maszynki do ukladania idealnej floty. Chce tylko zebrac informacje o tym jak dany pilot mysli w jakiejs tam sytuacji i sprawdzic czy czegos nie pominalem. Bede zbieral odpowiedzi pare dni, potem mam krotki urlop, przygotuje konkretne sytuacje i poprosze o podanie rozwiazania do nich (wszystko w konwencji eve/jakis tam symulator)

Pozdr

Colonel:

--- Cytat: Skoq w Listopad 08, 2010, 21:44:03 ---
Colonel - nie wiem o co ci chodzi...

--- Koniec cytatu ---

Kara Mon:

--- Cytat: Skoq w Listopad 08, 2010, 21:44:03 ---Dzieki za odpowiedzi.

Colonel - nie wiem o co ci chodzi, ja nie robie AI pod eve online ani zadnej maszynki do ukladania idealnej floty. Chce tylko zebrac informacje o tym jak dany pilot mysli w jakiejs tam sytuacji i sprawdzic czy czegos nie pominalem. Bede zbieral odpowiedzi pare dni, potem mam krotki urlop, przygotuje konkretne sytuacje i poprosze o podanie rozwiazania do nich (wszystko w konwencji eve/jakis tam symulator)

Pozdr

--- Koniec cytatu ---

Bankowo pominiesz wiele rzeczy, zwlaszcza ze nie przewidzisz glupich ruchow przeciwnika a glupot jakie mozna w walce zrobic jest chyba nieskonczona liczba a wtedy druga strona moze bardzo roznie zareagowac. Co najwyzej mozna zaprogramowac AI zachowujace sie calkiem sensownie w standardowych i latwych do rpzewidzenia sytuacjach ale glupoty ludzkiej nie zasymulujesz  ;D

Skoq:
Kara nie do konca masz racje. Jezeli wszystko sie uda, to AI bedzie w stanie reagowac/dostosowac sie do kazdej sytuacji mozliwej do wykonania w danym srodowisku. Badania naukowe polegaja na tym zeby tworzyc cos nowego, ewentualnie udowodnic ze sie nie da :P W styczniu/lutym bedzie gotowe srodowisko testowe i samo AI takze na pewno zaprosze do testow.

pozdr

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej