Śmietnisko > Off Topic
Pomoc w badaniach
gregor40:
Do tego co chcesz zrobić stosuje się algorytmy genetyczne.
W dużym uproszczeniu masz pewne "populacje" (składy flot) które mogą się
a) Mnożyć (z losową mutacją składu floty)
b) Walczyć z innymi
Do tego masz rękę boga która anihiluje populacje często przegrywające i linie genetyczne wpadające w pętle.
Całość iterujesz i w wyniku dostajesz builda idealnej floty :)
Zrobiono tak dla SC2 i wyszedł bardzo ciekawy build dla Zergów:
http://lbrandy.com/blog/2010/11/using-genetic-algorithms-to-find-starcraft-2-build-orders/
Oxylan:
--- Cytat: Skoq w Listopad 08, 2010, 21:44:03 ---Dzieki za odpowiedzi.
Colonel - nie wiem o co ci chodzi, ja nie robie AI pod eve online ani zadnej maszynki do ukladania idealnej floty. Chce tylko zebrac informacje o tym jak dany pilot mysli w jakiejs tam sytuacji.
--- Koniec cytatu ---
Temat bardziej psychologiczny niż techniczny, co ja mam Ci napisać, czasem trzęsą mi się ręce i podnosi mi się ciśnienie, jak lece na pvp, zwłaszcza po długiej przerwie, co do tego co myśli człowiek podczas walki to nikt nie wie, ogólnie kombinuje i myśli dynamicznie a nie jak robot, taktyka jest zmienna względem sytuacji, i zachowanie przeciwnika, no bywa różnie czasem masz plan ale ogranicza Cie fit czy styl gry przeciwnika, każdy gra jak potrafi, nie będę tu spamował jak się zachowywałem i co robiłem podczas ostatniego pvp bo rozpisałbym się na dwie strony jeśli miałbym dokładnie co do joty opisac moje myśli podczas ostaniego pvp w najdrobniejszych szczegółach ( gram na cztery konta, różne warianty statków, ostanio trzy bs zrobione na bufor + jeden bs logistyczny), ogólnie gra się na pamięc i nie ma co się oszukiwać pvp to f1-f5 orbita... problem zaczyna się jak coś nie idze po myśli...
Pozdo
Nawigacja
Idź do wersji pełnej