Śmietnisko > Off Topic

O dzieleniu mazowieckiego

<< < (4/6) > >>

Mac Dercad:

--- Cytat: Herezja w Październik 27, 2010, 19:59:49 ---Czemu sądzisz, że małe? Swoją drogą jak otwierasz firmę czy też chcesz ją doinwestować to każdy grosz się liczy a jeśli pośrednik sporą część z tych dotacji weźmie to raczej nie jesteś zadowolony czyż nie?
Inna sprawa jest trudność w zrozumieniu zasad przyznawania dotacji i tym samym nie możność uzyskania ich przeciętnemu człowiekowi bez szkoleń w tym kierunki (i tu powstają pośrednicy właśnie).
Poza dotacjami dla firm są jeszcze choćby dotacje dla rolników i zapewne tam także jest wiele przeszkód na drodze do uzyskania pieniędzy unijnych.
Mylę się?

--- Koniec cytatu ---

Małe, bo duże idą na inwestycje infrastrukturalne i do sektora publicznego. Tam pewnie są niezłe przekręty.
Pośrednik przeważnie bierze około 5%, więc nie jest to jakaś ogromna część dotacji, a moim zdaniem lepiej zapłacić i mieć większe szanse. Zresztą przeważnie firmy nie decydują się na pośredników przez skomplikowane procedury, a ze względu na to, że samemu mają lepsze rzeczy do roboty, niż babranie się w papierach.
Pewna ilość tych papierów jest zaś po prostu nieunikniona, bo inaczej ciężko te pieniądze w rozsądny sposób rozdawać [nie mówię, że obecnie są rozdawane rozsądnie:D]
Jak jest u rolników, nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że dopłaty bezpośredni są sporo prostsze od dotacji inwestycyjnych.

Rabbitofdoom:
O ile sie orietuje sa prostsze bo duza czasc roboty musialo odwalic ministerstwo rolnictwa zamiast rolnikow. Co do problemow to raczej problemem jest nasz brak umiejetnosci radzenia sobie z takimi sprawami jako spoleczenstwa. Zyjemy w narodzie gdzie sa ludzie ktorzy prowadza firmy nie potrafiac nawet wypisac przelewu na Vat-7.

Ellaine:
To nie że nie potrafią, po prostu ich nie stać. VAT jest strasznie wielki.

Rabbitofdoom:
Albi to juz inna sprawa, tutaj tez jest to ze duzo przedsiebiorcow ma bardzo nikle pojecie o ksiegowosci. (O tym ze sporo ksiegowych i doradcow tez nie ma to kolejna sprawa.)
Ja mowie o sytuacji gdzie trzeba pacjentowi/ce co miesiac wypisywac przelewy bo sam nie potrafi.

[VIDE] Herezja:
Ja osobiście dostaje od księgowej na maila ile mam zapłacić VAT-u czy też ZUS-u i wchodzę na konto bankowe i po prostu płacę ale ... wiem, że sporo osób nie potrafi i nawet nie chce korzystać kont bankowych via net.
Co do problemów w uzyskaniu pieniędzy to są one spore i ... skoro ministerstwo rolnictwa potrafiło coś tam zrobić w sprawie uproszczenia "papierologii stosowanej" to czemu nie może tego zrobić i inne ministerstwo odpowiedzialne za przedsiębiorczość w Polsce?

Swoją drogą czas kiedy możemy uzyskać dotacje z Unii powoli upływa a większość pieniędzy jakie można było by w ten sposób uzyskać po prostu przepada.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej