Śmietnisko > Off Topic

O dzieleniu mazowieckiego

<< < (5/6) > >>

Mac Dercad:

--- Cytat: Herezja w Październik 28, 2010, 13:25:01 ---Ja osobiście dostaje od księgowej na maila ile mam zapłacić VAT-u czy też ZUS-u i wchodzę na konto bankowe i po prostu płacę ale ... wiem, że sporo osób nie potrafi i nawet nie chce korzystać kont bankowych via net.
Co do problemów w uzyskaniu pieniędzy to są one spore i ... skoro ministerstwo rolnictwa potrafiło coś tam zrobić w sprawie uproszczenia "papierologii stosowanej" to czemu nie może tego zrobić i inne ministerstwo odpowiedzialne za przedsiębiorczość w Polsce?

Swoją drogą czas kiedy możemy uzyskać dotacje z Unii powoli upływa a większość pieniędzy jakie można było by w ten sposób uzyskać po prostu przepada.

--- Koniec cytatu ---

Dopłaty w ustalonej wysokości do hektara to chyba trochę łatwiejsza sprawa, niż dotacje do projektów inwestycyjnych, które są jakby bardziej zróżnicowane. Stąd prawdopodobnie różnice w papierologii, chociaż jak już mówiłem - nie wiem jak dokładnie wygląda sprawa z kasą dla rolników.
Co do upływającego czasu i traconych pieniędzy, to prawdopodobnie większość paniki wynika z typowego, medialnego pier****nia. Jeszcze raz podkreślę - nie uważam, że system jest doskonały, papiery - mimo że w cześć niezbędne - są często tak głupie, że żyć się odechciewa. Zasady rozdawania pieniędzy są często jakby nieprzemyślane [vide po ig 8.1]. Jednak ostatecznie jakaś kasa trafia do przedsiębiorców. Co zaś do upływania czasu, to - zakładając brak zmian w polityce na szczeblu Unii - mamy przed sobą jeszcze długie dekady dotacji.

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: Max Dercad w Październik 28, 2010, 14:33:47 ---... [vide po ig 8.1]...

--- Koniec cytatu ---

O co Ci chodziło bo nie zrozumiałem?

MGGG:
Herezja, nie mamy w Polsce problemy z czymś takim jak "możliwość nie wykorzystanie funduszy unijnych".
W tym i w następnym roku wszystkie możliwe źródełka wysychaja i kase nie będzie do startu następnego budżetu unijnego, czyli najwczesniej 2014 rok.

Myślisz także DOTACJE i DOPŁATE. To nie jest to samo. Dopłaty należą się każdemu kto spełni określone wymogi. Dlatego resort rolnictwa robi laskę przygłupim rolnikom, którzy nie są w stanie 2 kartek papieru wypełnić i wysyła im asystentów do pomocy. Jak rolnik nie zgłosi się po swoje 400 zł z hektara, to ich po prostu nie dostanie, a to oznacza, że w lokalną gospodarke nie zostanie wpompowane 400 zł unijnej pomoc socjalnej (czytaj rolnik nie wyda 400 zeta na wódę u sklepikarza, a ten nie kupi czegos tam u kogos innego itd. itp).

Przy dotacjach spełnienie określonych wymogów to warunek wejścia do konkursu piękności. To ty masz pokazać/przekonać ze te pieniądze ci sie należa, bo inwestycja/projekt, które za nie zrealizujesz nie tylko pozytywnie wpłynie na twoja firme itd. itp., ale także na twój region/miasto/kraj. A jak nie zainwestujesz w ten konkurs pieknosci (czytaj nie wynajmiesz najlepszego "fryzjera" od pisania wniosków i "kosmetyczki" do ocen środowiskowych), to bedziesz patrzył na plecy konkurenci. Bo tam na 1 miejsce przypadka po 10 a nawet więcej chętnych.

edit: 8.1poig -> dotacje na e-biznes; widać kto z branży jest ;)

Mac Dercad:
Po IG 8.1 to, jak już napisał MGGG, jeden programów dotacji dla nowych przedsiębiorstw. A podaję go jako przykład nieprzemyślanych zasad rozdawania dotacji... bo zasady były nieprzemyślane:D Pierwszy konkurs przebił się nawet do mediów - o otrzymaniu dotacji decydowała w praktyce jedynie kolejność zgłoszeń, więc dantejskie sceny działy się w miejscach składania tych zgłoszeń. W drugim naborze w wyniku skandalu zmieniono zasady, i jest jeszcze śmieszniej. Albo za kilka lat PARP przymknie oko na niedotrzymanie wskaźników zakładanych w projektach, albo - jak to szło u Sapkowskiego - nastanie czas pogardy, czas miecza i topora, czas wilczej zamieci i weksli in blanco:D Generalnie jak się temu przyjrzeć, to zasady wspierania nowych przedsiębiorstw są - delikatnie mówiąc - trapione wewnętrznymi sprzecznościami.

Ellaine:
Niczego nie będzie, firmy które biorą dotacje wydają na co popadnie, dają zarobić znajomym znajomych i upadają sobie wesoło.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej