Śmietnisko > Off Topic

O dzieleniu mazowieckiego

<< < (6/6)

Mac Dercad:

--- Cytat: Albi w Październik 28, 2010, 15:37:52 ---Niczego nie będzie, firmy które biorą dotacje wydają na co popadnie, dają zarobić znajomym znajomych i upadają sobie wesoło.

--- Koniec cytatu ---

Albi, wiesz, że upaść sobie mogą, ale PARP i tak będzie ścigał założycieli?

Ellaine:
No to co? Przeciętni statystycznie ścigani założyciele nie będą mieli majątku, będą mieszkać w domu siostrzenicy, jeździć samochodem żony (rozdzielność majątkowa) i dostawać rentę rolną :)
Znam ludzi wyciągających kasę z unii przemysłowo, na skalę milionów rocznie. Jeśli jakiś system statutowo zajmuje się rozdawaniem pieniędzy w zamian za papierki to nie da się go zrobić szczelnym.

MGGG:
Lubie mity na temat milionów wyciąganych z UE przez "potrafiacych" Polakow :)

Znałem takiego jednego. Z okolic Lodzi. W czerwcu zgarnął go CBŚ. Chłop sie lekko zdziwił.

Khobba:

--- Cytat: MGGG w Październik 28, 2010, 16:36:51 ---Lubie mity na temat milionów wyciąganych z UE przez "potrafiacych" Polakow :)

--- Koniec cytatu ---
QFT.

Mam co nieco do czynienia z paroma firmami (małymi, średnimi i dużymi, pełen przekrój) biorącymi fundusze z różnych poig -> ilość papierkologii jaką muszą uzasadniać każdy swój zakup jest niesamowita. Z drugiej strony, zdarzało mi się słyszeć już parokrotnie "ale załatwicie jeszcze dwie firmy, żeby stanęły do przetargu?". Pomijając już przetargi rozpisywane w taki sposób, żeby siwz mógł spełniać tylko jeden oferent...

Mac Dercad:

--- Cytat: Khobba w Październik 28, 2010, 17:09:53 ---QFT.

Mam co nieco do czynienia z paroma firmami (małymi, średnimi i dużymi, pełen przekrój) biorącymi fundusze z różnych poig -> ilość papierkologii jaką muszą uzasadniać każdy swój zakup jest niesamowita. Z drugiej strony, zdarzało mi się słyszeć już parokrotnie "ale załatwicie jeszcze dwie firmy, żeby stanęły do przetargu?". Pomijając już przetargi rozpisywane w taki sposób, żeby siwz mógł spełniać tylko jeden oferent...

--- Koniec cytatu ---

No tak. Ale t akurat nie dowodzi niegospodarności czy korupcji: Po prostu firma wie co chce kupić. A jako, że i tak przedsiębiorca wydaje swoja kasę, to zakup jest ekonomiczniejszy niż w przypadku najlepsiejszych przetargów w sektorze publicznym.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej