Eve Online > Korporacje, Sojusze & Organizacje - dyskusje
IRA vs SMP
Ian666:
Sempiternusy ustawiły -10 do ira oraz zrobiły KOS dopiero gdy im pokazalem screen z forum goonswarm gdy jeden z membersów sie pyta co to za korporacja ira i dlaczego goonswarm na do nich +5. Tak więc ciężko aby sempiternusy postapiły inaczej dostając silny dowód na kolaboracje.
Co do ewakuacjii posów ira gdy były w sempiternusie, to oni mieli zamiar wykorzystać sieć jump bridgów i fakt bycia na plus do smash i roadkila aby w spokoju ewakuowac swoje assetsy. Chodziło o kase, bo bali się że w całym nadchodzącym wirze ktoś im te posy zdejmie. ira traktowało geminate jako miejsce do kerbirzenia gdzie nic praktycznie nie robili po za tluczeniem ratów od zeszłego roku.
Chwalicie się killboardem? przez ponad pół roku Kills:145 Losses: 142 - mnie to wygląda na kerbirzenie (tym bardziej że 100 kilow zrobiono w ceptorze na zasadzie lock i jedna salwa...).
Gdy goonswarm zaczał się wbijac do Geminate doszli do wniosku że już sobie nie będą mogli tak do woli kerbirzyć (bo nie będa naraz na plus do smash/rk i do goonswarm) i dlatego postanowili się spakować.
Tu jest log z rozmowy zarządcy w sempiternusie arthoris z rostin tin z ira (http://www.fwr.vel.pl/viewtopic.php?t=615), gdzie ten z ira mówi:
Ros Tin > w kazdym razie bedziemy cie informowac, bo nie chce zebys odniosl wrazenie ze za plecami konspirujemy
Ros Tin > a juz na pewno nie bedziemy z goonsami latac
Ros Tin > to strzal kula w plot
Cylia Arthoris > hehe
Ros Tin > za bardzo szanuje wspolprace dotychczasowa
Ros Tin > wiec nie sciemniam "
A na forum wewnętrznym ira pisali cos zupełnie innego:
"Decyzja zarządu zostanie przekazana zarządowi sojuszu po zakończeniu ewakuacji naszych struktur z Geminate. Prosimy więc o dyskrecję w tej sprawie"
Nie będziecie latac z goonswarmem tak? No to screen z forum goonswarm: http://img165.imageshack.us/my.php?image=goonsyoq3.png
Zresztą soulscream (będac w goonsach) sam się przyznał że stukał ludzi z sempiternusa także sprawa dośc jasna.
===
Osobiście nie mam już związku z Sempiternusami, kiedyś tam byłem, ale od tego czasu przewineło się parę innych korporacji (niemniej wiem że np frigg wysyłał każdemu ceo korporacji listy w excelu z rozmieszczeniem posów i wiem że ira tez to dostawała). Tak więc orientuje się w paru kwestiach i nadal mam dostępy tu i ówdzie więc teza o braku wiedzy raczej upada :) Zresztą nawet goonsy nie dają za darmo +5 od całego aliansu do korporacji.
Pimpeck:
Zastanawiam sie czy SMP jest tak wazna czescia skladowa smashkil'a zeby pisaniem o relacjach SMP <-> I-R-A zafloodowac ten watek. To taka dygresja i offtopic oczywiscie.
Przeczytalem uwaznie to co powyzej - duzo slow, a tresci mozna z tego wycisnac kilka kropel jedynie.
I-R-A postanowilo zwijac sie z Gemi - ich wolna wola bo wszak nikt nikogo na sile nie bedzie trzymal przywiazanych do ziemi (czytaj - Geminate) czy aliansu (czytaj -SMP). Mozna odejsc i 'odejsc'. Czego przykladem chociazby 'czoppersi', ktorzy poinformowali, ze odchodza i nie spowodowalo to zadnej zadymy, a juz tymbardziej zmiany standingu na -10. btw mam nadzieje, ze nasze relacje przyjazne nie ulegly zmianie ;)
I-R-A po expelu z SMP tez nie miala ustawionego -10. Zostali poproszeni o zdjecie swojej szpilki, a w momencie kiedy tego nie zrobili stali sie KOS. Nie bede pisal o tym, ze na tlumaczenie, ze nie maja czym wywiesc POS'a zostal im zaporponowany hauling do empire (hyhy ale napisalem :P)
Nie oceniam. Mysle, ze to co napisalem powyzej pozwoli na wyciagniecie wnioskow.
Pozdro
Pimp
Nashir:
Pimpek to Twoj pierwszy post, ktory milo sie czyta. Tak trzymaj O0
ko0rt:
Temat, którym zmusiliście mnie, abym się zarejestrował :knuppel2:
A tak poważnie. Czytając to co tu się dzieje dochodzę do wniosku, że "we're treating this game way too serious" :idiot2:
Myślę, że co się stało, to się stało. Miało być inaczej się porypało i trudno. W SMP w dalszym ciągu lata kilka bardzo sympatycznych osób i myślę, że tak zostanie nawet jak będziemy do siebie strzelać. :coolsmiley:
I generalnie nie widzę tu powodów do flejmu. Szczególnie ze stron niezamieszanych :-X
Poza tym uważanie nas za jakąkolwiek część składową RK jest więcej niż śmieszne.
Odnośnie tego co napisał bezbłędny Ian666 co do KB. To wydaje mi się, że nawet wsiadając w cepa i latając za dużo bardziej doświadczonymi kolegami, świadczy chyba o mniejszym kerbirzeniu (cokolwiek to znaczy w języku polskim), niż nie robienie niczego, tak? Poza tym chciałbym przypomnieć, że większość z nas wchodząc do IRA było i w dalszym ciągu jest pvpowymi nubami. Niestety. Więc wybacz Ian, że nie latałem tytanem i nie doomsday'owałem tych złych. ::)
EDIT: Tak gwoli ścisłości odnośnie dorabiania się majątków. Pobytw Geminate kosztował mnie jakieś 600-700 mln ISK, a zarobiłem na nim jakieś 100-200. Więc jak widać niezwykle na plus wyszedłem :-\
Frigg Arthoris:
Ekhm, ekhm. Powiem szczerze - w życiu nie zamierzałem sie na Centrali rejestrować ani pisać czegokolwiek tym bardziej, że mi na nasze forum nie starcza czasu ale jakby nie patrzeć przewija się tu spora część polskiego światka EVE i może dobrze by było żeby jednak się odezwać. Nie wiem czy w tym threadzie czy w innym, nie mam czasu ani chęci przeglądać całego śmietnika ( jeśli nie jest to właściwe miejsce to moderatorzy będą wiedziali gdzie to przewalić), w każdym razie odnośnie wypowiedzi 2 Panów z IRA, 1 Pana z GS i kolegi Iana - jako szef SMP i FCIN powiem to tylko raz i nie będę wdawał sie w trollizmy bo to poniżej poziomu jakiegokolwiek:
1. IRA zostało wywalone z SMP nie za szpiegostwo czy domniemane szpiegostwo ( aczkolwiek ciekawe jest to, że tekst o zapakowaniu strontem POSów pochodzący z sojuszowego eve-maila znalazł sie wklejony przez jakiegoś Goonsa na localu w FDZ, z początku nie podejrzewałem o to IRA ale ... ), nie za kerbiryzm czy non-kerbiryzm ( SMP od początku istnienia jest sojuszem hybrydowym a każdy korp ma swobodę w decydowaniu czy chce walczyć, kerbirzyć, lepić babki z piasku etc. etc. dopóki nie wchodzi to w ewidentny konflikt z interesem sojuszu jako całości ) - IRA zostało wywalone za brak elementarnej lojalności wobec SMP oraz bezczelne okłamanie mnie jako szefa sojuszu w żywe oczy Wynika to z loga jaki zdecydowałem sie umieścić na ogólnym forum FCIN i do lektury którego zapraszam http://www.fwr.vel.pl/viewtopic.php?t=615 Kto ma rozum ten sam wyciągnie wnioski, kto go nie ma - pretensje nie do mnie.
2. Pan soulscream pisze, że post na forum IRA zamieszczono 24.05 - kłamie albo nie wie co się dzieje w korporacji bo IRA zostało wywalone 7.05 a post znalazł się 6.05 W każdym razie człowiek ten zamieszczając oczywistą nieprawdę przestaje być wiarygodny.
3. Obydwaj Panowie z IRA udzielający się na forum są członkami korpa relatywnie niedługo ( na pewno Pan Cascador bo Pana Kuricośtam nie kojarzę w ogóle, może to być równie dobrze jakiś alt kogoś ze starszyzny ) i nie byli właścicielami POSów tych co to "na pewno byłyby odstrzelone w pierwszej kolejności" a widzę, że bardzo ich boli cała sytuacja i wypowiadają się tak, jakby wszystkie rozumy zjedli. Do waszej wiadomości Panowie "skrzywdzeni" - bo może też tego nie wiecie - IRA zajęło sobie moony jakie chciało i gdzie chciało z tych, które były dostępne i o ile jest mi wiadomo każdy POS w SMP jest PRYWATNY, a jeśli nie - nie wnikam, każdy korp samodzielnie decyduje co gdzie stawia i na czym zarabia lub traci. Zasada jest prosta - w razie zadymy niezależnie od tego czyj POS został zaatakowany stawia się kto może z całego sojuszu i któryś tam Pan zarzucający, że szef FCIN ( czyli ja ) skazał IRAskowe POSy na pożarcie jest podłym oszczercą. Nie daliście Panowie nawet okazji do tego żeby się o tym przekonać - zwyczajnie podwinęliście ogony zawczasu i sru! Przypomnę, że od początku całej goonwazji na Gemi SMP straciło tylko 1 POS i to nie w tych lokalizacjach, o które tak bardzo się baliście! To się oczywiście może zmienić ale do ciężkiej cholery - who cares? To jest zabawa, to jest ryzyko, to jest adrenalinka! Tak naprawdę najwięcej do stracenia jeśli chodzi o ISKi mam osobiście ja i FCIN bo większość infrastruktury SMP w Gemi należy do mnie lub członków FCIN. Czy ktoś widzi żebysmy uciekali w panice ? A co do ciężkiej niespodziewanej ma robić właściciel POSa na wieść o nadciągającej wojnie ? Zapakować go strontem czy opróżnić, poskładać i uciec ? Ja preferuję tę pierwszą opcję ( choć nikogo nie zmuszam, żeby na siłę ryzykował dla sojuszu czy też tym bardziej dla mnie ). Niestety cała ta sytuacja z dlaszej perspektywy przypomina mi zachowanie pieska-konformisty: gdzie micha pełniejsza i buda bardziej przytulna tam ogonek merda a przy tym każda okazja żeby obszczekać poprzedniego "pana" czy obsikać mu koła w samochodzie jest dobra.
4. KOS do IRA został ustawiony już po tym jak sie okazało, że chłopcy skwapliwie skorzystali z koneksji w GS i weszli z nimi we współpracę użyczając np. swoich POSów na pipe FDZ <> BWF jako safe-spoty dla GS - w sytuacji wojny to chyba oczywiste co się robi w takich wypadkach. Wcześniej mimo, iż IRA zostali wyrzuceni z sojuszu i zresetowane zostały standy - piloci SMP mieli zakaz strzelania do IRA celem umozliwienia im ewakuacji ich dóbr, ba jeden z moich dyrektorów, de facto moja "prawa ręka", zaproponował nawet ew. pomoc w wywózce. Ex-sojusznicy nie skorzystali + nie kwapili się do wyprowadzki co w połączeniu z w/w faktami oraz kilkoma innymi nie pozwoliło mi na nic innego jak na "deep red"
5. Sprawa moona z prometem to na 99% nie wina IRAsów. Goonsi przed zasadniczym atakiem na Gemi poskanowali sobie moony bo sam widziałem ich covopsy strzelające probami dlatego też nie nie ma co demonizować. Co do tego, że mielismy tam małą szpilkę - Panowie, stawiam POSy od 2 lat czyli od momentu gdy r64 nie były tak drogie, jestem szefem sojuszyku, węszę tu i tam, trochę znam się na polityce tudzież bieżącej sytuacji w "sąsiedztwie" i naprawdę wiem co robię stawiając taką a nie inną szpilkę tu czy tam, dlatego odpuśćcie. Poza tym strata moona z prometem to pryszcz. Członkowie FCIN zarabiają znacznie większą kasę na czym innym i nikt z nas nie bedzie się zabijał o jakiś tam promet. Moon mining r64 jest dla tych co są silni i nie mają czasu albo rozumu na inne interesy w EVE. Ofkoz miło by było go nadal mieć ale nie ma dramatu :) Przy okazji raz jeszcze chciałem podziękować tym co przylecieli bronić tego POSika i wtopili - okazaliście Panowie odwagę i ducha walki - to bezcenne :)
6. Każdemu w sojuszu może się podobać czy nie podobać polityka czy brak polityki SMP, każdy ma prawo bać się o swoje ciężko wykerbirzone ISKi w postaci POSów czy czego innego, każdy ma prawo do wolnego wyboru i mimo, że ręke mam twardą to ci ludzie którzy są nadal w SMP czy też przewinęli się przez SMP dobrze wiedzą, że jest tu naprawdę duża swoboda w działaniu ( trzeba jeszcze tylko być w miarę kumatym i samodzielnym a nie czekać aż ktoś za rączkę będzie zawsze prowadził ) i w znakomitej większości po prostu świetnie się bawimy. To co się stało z IRA to tylko klasyczny przykład jak NIE NALEŻY załatwiać tego typu spraw. Chcieli odejść? Bardzo proszę, pomagamy w wyprowadzce, usciski dłoni i szerokiego kosmosu. Tak rozstało się z SMP kilka korpów i taki jest chyba ogólnie przyjęty standard. Osobiście nie cierpię kiedy się mnie okłamuje a zarząd IRA - bo nie szeregowi członkowie - mnie oszukał, konsekwencje mogły być tylko takie jakie były.
Mógłbym pisać więcej tylko, że to nie ma sensu poza tym zawsze wychodze z założenia, że swoje brudy pierzemy miedzy sobą. Tym postem chciałem jedynie zwrócić uwagę czytelnikom tego forum, że wyrabianie sobie zdania w temacie SMP czy też "smashkill i Geminate" na podstawie "wrzasków" kilku pyskaczy czy tez innych trolli jest wysoce nierozsądne.
Podsumowując: parafrazujac słowa odcyfrowane przez pewnego proroka - Panowie z IRA zostaliście zważeni i stwierdzono u Was brak ... HONORU
BTW, ktoś tam strzelił aluzję do handlowania GTC. Jesli nie było to do mnie - OK a jeśli do mnie to dam Ci cwaniaczku nastepującą radę:
- załóż firmę
- znajdź solidnego ( nie jest nim niestety shatteredcrystal ) dostawcę GTC
- wynegocjuj upusty
- zainwestuj kasę i kup hurtem
- wystaw na Allegro, e-Bayu, na swojej stronie czy bógwigdzie
- bądź do dyspozycji klienta 12h na dobę
- płać podatki jak Pan Fiskus przykazał
wtedy pogadamy :)
Pozdrowienia dla wszystkich ewkowiczów zakręconych w normalną stronę bo tu raczej mnie już nie zobaczycie :P
P.S
koort - Ty wiesz dlaczego straciłeś te 600-700m, nie przez SMP a głównie przez złodziaja jaki Wam się w korpie zdarzył i kiepskie zabezpieczenia ( znaczy pies nie szczekał jak okradali hangar :D ) ...
Pimo - ja niestety ( albo stety ) pozwoliłem sobie na ocenę, więcej nie będę, raczej ...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej