Eve Online > NoobGarten

Total Newb Questions

<< < (4/83) > >>

marcoos:

--- Cytat: Gork w Stycznia 30, 2007, 23:49:30 ---5 - co oznacza zielone podswietlenie w oknie Sellers/Buyers.

--- Koniec cytatu ---

Oznacza, że wystawiający towar na markecie ma skilla, który jego towary "promuje" w ten sposób :) (ale już nie pamiętam jak ten skill się nazywa)

Z tego co pamiętam - to nie warto skillować go - bo i tak ludzie sortują kolumny wg. ceny albo jumpów do marketu - i na kolorki nie zwracają uwagi.

Ellaine:
Nic mi nie wiadomo o takim skillu :)

Marketing - pozwala sprzedawac zdalnie. Poprostu otwierasz assets i z tamtad wystawiasz rzeczy do sprzedazy.
Visibility - to rzeczywiscie najmniej sensowny skill trade. Zwieksza mozliwy zasieg skupu jesli wystawiasz oferte kupna zdalnie. Jesli wystawiasz oferte w stacji w ktorej siedzisz, mozesz ustawic zasieg region bez zadnego skilla.

Z tego co pamietam, kolorowane sa tylko paski w buyers. Nie ma to nic wspolnego z cenami i skillami. Jesli zasieg oferty skupu obejmuje aktualny system, tzn jesli mozesz sprzedac ten produkt temu kupcowi nie wylatujac z systemu, to jest zielone. Ale niekoniecznie oznacza to ze mozesz sprzedac na aktualnej stacji;
Jesli oferta jest na tej samej stacji co Ty, jest zielona i mozesz do niej sprzedac.
Jesli oferte ma zasieg stacja i jest na innej stacji w tym samym systemie, jest zielona, ale nie mozesz do niej sprzedac przez wydokowania i przewiezienia przedmiotu.
Jesli oferta ma zasieg system i jest w tym samym systemie, jest zielona i mozesz do niej sprzedac.
Jesli oferta ma zasieg X skokow i jest zlozona na stacji odleglej o X lub mniej skokow, jest zielona i mozesz sprzedac.
Jesli oferta ma zasieg region, jest zielona i mozesz sprzedac.

Kolorowanie wynika z tego, ze z samej tabelki nie wynika jednoznacznie czy dana oferta dotyczy Cie w danej lokalizacji. W przypadku ofert sprzedazy, mozesz posortowac po odleglosci i widzisz zasiegi "station" i "system" co jest w miare jasne. W przypadku ofert kupna nie jest to jasne bo mozesz sprzedac do oferty ktora zostala wystawiona na innej stacji, ale ma wiekszy zasieg. W efekcie zeby zobaczyc za ile sprzedasz dany przedmiot nie ruszajac tylka z systemu, sortujesz buyers po cenie (od najwyzszej do najnizszej) i interesuje Cie najwyzszy zielony pasek.

Gork:

Ellaine bardzo fajnie opisal/opisala wszystko na temat handlu, jednak ciagle nie moge znalesc odpowiedzi na jedno trywialne pytanie.

Sprzedajac item - klikajac na niego i 'sell' z context menu - zasugerowana zostaje konkretne cena, ktora nie ma nic wspolnego z ofertami w BUYERS.
A mnie interesuje jak ten item sprzedac do konkretnej osoby z tej listy.
(wiem, ze pytanie maksymalnie glupie, ale nie odkrylem jeszcze tego)

--- Cytat: Ellaine ---Korpy czesto przyjmuja noobow, noob to material na bohatera Smiley
--- Koniec cytatu ---
Heh, noobow chyba nikt nie przyjmuje. Newb to nie noob :)

--- Cytat: ArchenTheGreat ---Od któregoś z patchy nowe postacie mają ponad 800k SP co moim zdaniem pozwala na zaczęcie od wykonywania misji od agentów.
--- Koniec cytatu ---

O wlasnie, to 800k sp na start jest juz suma wyuczonych skilli z ktorymi zaczynasz czy jest to jakas dodatkowa pula nie wiadomo do czego? :)

Wracajac do ras... Decydujac sie na dana rase nie bede mogl latac statkami innych? Jesli tak to ktory statek+rasa do pvp?

Kolejne pytanie o skillach -> Zalozmy ze w grze jest tylko/az 100 sklli i mamy do czynienia z takimi dwoma przypadkami:
1) mam 99 skilli na lvl 5 i 1 na 1.
2) mam tylko ten 1 skill na 1 lvlu (i tyle)
Chce podniesc ten jeden, przykladowy skill na lvl 2. Czy w obu przypadkach bedzie to trwalo jednakowo dlugo?

--- Cytat: Mona X ---Dp efektywnego BS snajpowania też. Smiley
Z tego co wiem (wiem niewiele bo nie snajpuję).
--- Koniec cytatu ---

Co to jest BS i snajpowanie? :)

BTW Az mi glupio ze po kilku latach gry w rozne MMO zadaje takie oczywiste pytania o EVE, ale naprawde ta gra jest przegieta pod wzgledem skomplikowania i calkowicie inna niz inne mmo. O_o

Xarthias:
Oj, nie czytało się poradników :P
Ale po kolei.
Konkretnej osobie za konkretną cenę przez market to się chyba nie da. Można spróbować polecieć na stację gdzie jest buy order i w advanced sell wpisać odpowiednią cenę - duża szansa, że wtedy sprzedasz tej konkretnej osobie jeśli są inne buy ordery na ten item.
Przyjmują przyjmują noobów i newbów (a co za różnica? :P ). Tylko jak ktoś już wspomniał - musisz mieć ukończone 14 dni - czyli opłacone konto.
Tak, te 800k sp to suma wyuczonych juz skilli (czyli tych, które wybierasz podczas tworzenia postaci). Nie ma czegoś takiego jak pule punktów czy cokolwiek podobnego.
Po ukończeniu triala możesz uczyć się latać dowolnymi statkami dowolnej rasy.
Konkretnego statku też Ci nikt nie podpowie, to nie frontier, tu możesz mieć sto różnych statków i latać odpowiednim do sytuacji (lub ulubionym ;) ). Rasy różnią się nieco rozłożeniem atrybutów startowych, i niektórym się wydaje, że pewne rasy (a w zasadzie kombinacje atrybutów) są lepsze niż inne w pvp czy czymkolwiek innym.
Czas treningu skilla zależy od
a) trudności tego skilla (rank - im wyższy tym dłuższe szkolenie)
b) wysokości atrybutów od których ten skill zależy (jakie to atrybuty jest napisane w opisie skilla)
c) skilla learning, który przyspiesza skillowanie, oraz wszystkich skilli z grupy learning, które zwiększają atrybuty (patrz pkt b)
d) implantów zwiększających atrybuty (patrz pkt b).
Rasa, ilość posiadanych skilli (poza tymi z grupy learning), ilość szmalu i co tam jeszcze ci do głowy przyjdzie NIE MAJĄ wpływu na czas treningu.

BS - battleship czyli pancernik
Snajper - statek (zazwyczaj bs) wyposażony do atakowania z dużej odległości.

Voulture:
Masz rację ta gra ma coś w sobie co na oczątku wciąga swoim skomplikowaniem i różnorodnością, a później świetnymi ludźmi których poznajesz :)

Co do statków - zaczynając gre konkretną rasą zawsze będziesz miał skill Frigate od danej frakcji na conajmniej 1 poziomie - pozwala to na używanie najsłabszychstatków tej rasy. Po podniesieniu skila lub wytrenowaniu kolejnych (dla gallente bedzie to np Gallente Cruisers) bedziesz mial skille na obsluge danego statku. Oczywiscie nic nie stoi na zreszkodzie, by zaczac grac jedna rasa i od razu uczyc sie obslugi innych statkow. Zauwaz, ze kazdy statek ma bonusy i cechy, przez to szkolacac sie w pilotażu jednej rasy (częśćiowo) de facto szkolisz sie pod obsługe urządzeń, które będą na tym statku działać najlepiej. Do czego to prowadzi? Że na początku mało kto odpuszcza sobie rasę z którą zaczynał grę i statki którymi latał od początku - te parę skili które dostajesz na starcie umożliwią Ci w miarę efektywne latania podstawowymi statkami z normalnym fitem.

Dobre pomysły na start do pvp:

Caldari: Achura - świetne atrybuty Perception i Willpower do wystartowania, statki caldari sa dobre do pve (misji itd) a i szybko bedziesz mogl cos tam postrzelac lub przydac sie w gangu. Względnie Civire, jedyny plus - lepiej wygląda avatar :D

Matarzy: Brutor - świetne atrybuty, matarzy jednak wymagają większej ilości poświęconego czasu, by dobzre obsługiwac ich statki. Bardzo polecam, nie będziesz żałował.

Amarr: True - niesamowicie wysokie willpower, ale jak ktoś już ponarzekał na nosy to ja nie będę się kłócił, dla mnie są całkiem nieźli.

Gallente - w sumie wszyscy ta samo beznadziejnie :D Za to są chyba najlepszą rasą do pvp :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej