Eve Online > NoobGarten
Total Newb Questions
Gork:
UWAGA!
Część odpowiedzi w tym wątku może być nieaktualna! Masz pytanie - załóż nowy wątek.
Ireul
Witam, mam kilka pytan, ktore sa tak oczywiste, ze nigdzie nie znalazlem na nie odpowiedzi :) Gram dopiero drugi dzien triala wiec prosze sie nie smiac. ::)
1 - skad w tej grze biora sie SP (te ogolne)?
2 - czy uczac sie skilla trace SP z puli SP "ogolnych" (na jakiej zasadzie to dziala)?
3 - dlaczego grajac Caldari nie mam mozliwosc nauki niektorych skilli (nie ma nawet niektorych zakladek np trade)
4 - czy kupujac pierwszy statek (nie liczac tego startowego) musze sie juz decydowac w ktorym kierynku chce isc (mining itp) czy jest moze jakis uniwersalny ktory polecacie.
5 - co oznacza zielone podswietlenie w oknie Sellers/Buyers.
6 - sprzedajac cokolwiek zostaje mi zasugerowana konkretna cena i sprzedaje to losowym osobom. Jak to zmienic?
7 - czy jakas rasa ma lepsze predyspozycje do pvp?
Dzieki z gory. :)
Xarthias:
Ad 1 & 2. Nie ma jakiś ogólnych czy nie ogólnych sp. Sp przybywa Ci z każdą minutą - w skillu, który akurat trenujesz. Jeśli nie trenujesz nic - nie dostajesz sp. Mam nadzieję, że wyjaśniłem - bo nie jestem pewien czy zrozumiałem pytanie :)
Ad 3. Grając na trialu nie masz możliwości trenowania pewnych skilli. A wszystkie, które chcesz trenować (poza startowymi) musisz kupić na markecie.
Ad 4. Nie i nie. Możesz mieć wiele statków do różnych celów. Kierunek w którym chcesz iść determinują przede wszystkim skille. Statków uniwersalnych nie ma.
Ad 5. Czego podświetlenie? Cen? Jeśli tak, to zielona cena oznacza korzystną w stosunku do średniej regionalnej, a czerwona wręcz przeciwnie.
Ad 6. Klikasz w advanced options w oknie sprzedaży - możesz zmienić cenę, długość trwania oferty etc. Żeby sprzedać konkretnej osobie musisz albo wystawić kontrakt, albo użyć sprzedaży bezpośredniej (obaj musicie być w jednej stacji).
Ad 7. Nie. Chociaż podobno Caldari najszybciej (najłatwiej) wyskillować 8)
Polecam zapoznanie się z poradnikiem (link jest na forum). Jest tam odpowiedź na wszystkie powyższe pytania.
No i zapraszam do przedstawienia się na forum.
Ellaine:
1. z trenowania skilli. Twoje SP ogolne to suma SP we wszystkich skillach.
2. Nie. Uczysz sie skilla poprostu poprzez wlaczenie nauki i czekanie az sie skonczy. W kazdej minucie, niezaleznie czy jestes zalogowany czy nie, cokolwiek robisz, skill Ci przyrasta. Tempo tego przyrostu zalezy od parametrow. Po jakims czasie (jakim mozesz zobaczyc przytrzymuac myszke nad tranujacym sie skillem) trening sie konczy. Wtedy musisz wlaczyc trening nastepnego skilla. Niektore skille szkola sie bardzo dlugo, kilka dni albo nawet ponad miesiac. Dlatego sztuka polega na decydowaniu co szkolic najpierw. Nie musisz natomiast rozdzielac zadnej puli, mozesz sobie wymaksowac wszystko, tyle ze zajmie Ci to wiele wiele lat.
3. Mozesz sie uczyc wszystkich skilli w grze, lacznie z naleznymi do innych ras. Polec na jakas stacje uniwersytecka
(school albo university w nazwie) i tam otworz market, drzewko, skills and implants, skills - wybierac i przebierac. Kazdy z tych setek skilli mozesz sobie kupic i sie go nauczyc. Wiekszosc z nich wymaga uprzedniego nauczenia sie czegos innego, ozesz to sprawdzic klikajac maly niebieski (i) i ogladajac zakladke "required skills". Ta sama zasada tyczy sie statkow i sprzetu - jesli masz czerwone kwadraty, jakis skill musisz podciagnac.
4. Nie musisz. Kup sobie kestrela i zamontuj na nim 4 standard missle launcher. Nie oplaca Ci sie racze na tym etapie kopac, bo grozi to przestawieniem sie na WoWa.
5. Dana oferta kupna ma w zasiegu Twoj system. To znaczy, ze w systemie w ktorym jestes mozesz sprzedac ten przedmiot po takiej cenie.
6. Guzik advanced przy sell pozwala Ci zostawic oferte sprzedazy. Wtedy ty dyktujesz cene i czekasz az ktos przyleci i kupi (co moze nigdy nie nastapic). Kiedy ktos kupi automatycznie dostajesz pieniazki. Mozesz tez przejrzec oferty kupna i znalezc taka w ktorej oferowana cena Ci odpowiada a nastepnie poleciec do systemu gdzie jest ona zlozona i tam sprzedac.
7. Achura? Ale rznice sa nieszczegolne, zalezy od preferencji.
Gork:
--- Cytat: Xarthias ---Nie ma jakiś ogólnych czy nie ogólnych sp. Sp przybywa Ci z każdą minutą - w skillu, który akurat trenujesz. Jeśli nie trenujesz nic - nie dostajesz sp.
--- Koniec cytatu ---
Czyli jedynym ograniczeniem w ilosci posiadanych siklli jest czas? Za nauke skilli SP przybywa zamiast ich ubywac?
Ogolne SP (w statsach na gorze) jest to suma wszystkich SP ktore przybyly poprzez nauke skilli, czy sie myle?
--- Cytat: Xarthias ---Grając na trialu nie masz możliwości trenowania pewnych skilli. A wszystkie, które chcesz trenować (poza startowymi) musisz kupić na markecie.
--- Koniec cytatu ---
Najbardziej dziwne dla mnie jest, ze nie mam nawet wszystkich grup skilli, ktore sa w poradniku. Przykladowo zakladka "trade" i kilka innych, do tego dochodza oczywiscie skille "w srodku", ale domyslam sie, ze zeby je miec trzeba spelnic jakies warunki?
--- Cytat: Xarthias ---Czego podświetlenie? Cen? Jeśli tak, to zielona cena oznacza korzystną w stosunku do średniej regionalnej, a czerwona wręcz przeciwnie.
--- Koniec cytatu ---
Tak, to sie domyslilem, ale chodzilo mi o zielone podswietlenie niektorych pozycji w tej liscie SELLERS/BUYERS po prawej.
--- Cytat: Xarthias ---Klikasz w advanced options w oknie sprzedaży - możesz zmienić cenę, długość trwania oferty etc. Żeby sprzedać konkretnej osobie musisz albo wystawić kontrakt, albo użyć sprzedaży bezpośredniej (obaj musicie być w jednej stacji).
--- Koniec cytatu ---
Sprzedajac przedmiot zasugerowana zostaje konkretne cena, ktora niekoniecznie jest najkorzystniejsza.
Przykladowo raz sprzedalem Tritanium z tutoriala za ~2+ a pozniej juz mnej niz 2 ISK mimo ze byly lepsze ofery (w buyers).
PS W poradniku nie ma az tak oczywistych rzeczy. :)
No i na forum jeszcze nie ma z czym sie przedstawiac, moge sie najwyzej osmieszyc - ta gra mnie przerasta. :-\
[Edit] ahh, to sie pospieszylem. Nie zauwazylem posta Ellaine ::)
--- Cytat: Ellaine ---Nie musisz. Kup sobie kestrela i zamontuj na nim 4 standard missle launcher. Nie oplaca Ci sie racze na tym etapie kopac, bo grozi to przestawieniem sie na WoWa.
--- Koniec cytatu ---
Hmm, ale wlasnie kopanie wydawalo mi sie najlatwiejszym sposobem zarobku na starcie. :) Jest cos korzystniejszego na sam poczatek?
Heh, przerzucenie na WOWa raczej mi nie grozi.
--- Cytat: Ellaine ---Guzik advanced przy sell pozwala Ci zostawic oferte sprzedazy. Wtedy ty dyktujesz cene i czekasz az ktos przyleci i kupi (co moze nigdy nie nastapic). Kiedy ktos kupi automatycznie dostajesz pieniazki. Mozesz tez przejrzec oferty kupna i znalezc taka w ktorej oferowana cena Ci odpowiada a nastepnie poleciec do systemu gdzie jest ona zlozona i tam sprzedac.
--- Koniec cytatu ---
Czyli ta sugerowana cena sprzedazy jest to po prostu najkorzystniejsza oferta na danej stacji?
pticu:
--- Cytat: Gork w Stycznia 31, 2007, 00:37:04 ---
--- Cytat: Xarthias ---Nie ma jakiś ogólnych czy nie ogólnych sp. Sp przybywa Ci z każdą minutą - w skillu, który akurat trenujesz. Jeśli nie trenujesz nic - nie dostajesz sp.
--- Koniec cytatu ---
Czyli jedynym ograniczeniem w ilosci posiadanych siklli jest czas? Za nauke skilli SP przybywa zamiast ich ubywac?
Ogolne SP (w statsach na gorze) jest to suma wszystkich SP ktore przybyly poprzez nauke skilli, czy sie myle?
tak
--- Cytat: Xarthias ---Grając na trialu nie masz możliwości trenowania pewnych skilli. A wszystkie, które chcesz trenować (poza startowymi) musisz kupić na markecie.
--- Koniec cytatu ---
Najbardziej dziwne dla mnie jest, ze nie mam nawet wszystkich grup skilli, ktore sa w poradniku. Przykladowo zakladka "trade" i kilka innych, do tego dochodza oczywiscie skille "w srodku", ale domyslam sie, ze zeby je miec trzeba spelnic jakies warunki?
tak, jedyny warunek to kasa :)
--- Cytat: Xarthias ---Czego podświetlenie? Cen? Jeśli tak, to zielona cena oznacza korzystną w stosunku do średniej regionalnej, a czerwona wręcz przeciwnie.
--- Koniec cytatu ---
Tak, to sie domyslilem, ale chodzilo mi o zielone podswietlenie niektorych pozycji w tej liscie SELLERS/BUYERS po prawej.
--- Cytat: Xarthias ---Klikasz w advanced options w oknie sprzedaży - możesz zmienić cenę, długość trwania oferty etc. Żeby sprzedać konkretnej osobie musisz albo wystawić kontrakt, albo użyć sprzedaży bezpośredniej (obaj musicie być w jednej stacji).
--- Koniec cytatu ---
Sprzedajac przedmiot zasugerowana zostaje konkretne cena, ktora niekoniecznie jest najkorzystniejsza.
Przykladowo raz sprzedalem Tritanium z tutoriala za ~2+ a pozniej juz mnej niz 2 ISK mimo ze byly lepsze ofery (w buyers).
PS W poradniku nie ma az tak oczywistych rzeczy. :)
No i na forum jeszcze nie ma z czym sie przedstawiac, moge sie najwyzej osmieszyc - ta gra mnie przerasta. :-\
[Edit] ahh, to sie pospieszylem. Nie zauwazylem posta Ellaine ::)
--- Cytat: Ellaine ---Nie musisz. Kup sobie kestrela i zamontuj na nim 4 standard missle launcher. Nie oplaca Ci sie racze na tym etapie kopac, bo grozi to przestawieniem sie na WoWa.
--- Koniec cytatu ---
Hmm, ale wlasnie kopanie wydawalo mi sie najlatwiejszym sposobem zarobku na starcie. :) Jest cos korzystniejszego na sam poczatek?
Heh, przerzucenie na WOWa raczej mi nie grozi.
--- Cytat: Ellaine ---Guzik advanced przy sell pozwala Ci zostawic oferte sprzedazy. Wtedy ty dyktujesz cene i czekasz az ktos przyleci i kupi (co moze nigdy nie nastapic). Kiedy ktos kupi automatycznie dostajesz pieniazki. Mozesz tez przejrzec oferty kupna i znalezc taka w ktorej oferowana cena Ci odpowiada a nastepnie poleciec do systemu gdzie jest ona zlozona i tam sprzedac.
--- Koniec cytatu ---
Czyli ta sugerowana cena sprzedazy jest to po prostu najkorzystniejsza oferta na danej stacji?
--- Koniec cytatu ---
raczej najnizsza :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej