Śmietnisko > Off Topic

Gospodarczy kompas wyborczy WP

<< < (7/22) > >>

eloelo:

--- Cytat: Rabbitofdoom w Październik 06, 2011, 11:47:41 ---Eloelo zalecam zapoznanie sie ze sprawa pana Bogusława Seredyńskiego. Potem przyjdz i powiedz jeszcze raz ze jestes czysty i moga cie sprawdzac. To jest wlasnie co otrzymujesz kiedy obsadzasz stanowiska w sluzbach wedlug klucza jaki stosowal PiS. Niekompetencja, nadgorliwosc, czasem wrecz fanatyzm.

--- Koniec cytatu ---
Przeczytałem i nie rozumiem o co ci chodzi ? Ja zrozumiałem z tego że agenci CBA chcieli wkręcić gościa
nie wyszło im , polecieli na zieloną trwakę [ emeryturę ] a gość teraz ich sądzi .Jak by nie wziął kasy nie miałby żadnych problemów ..Gdyby zgłosił próbe przekupstwa natychmiast to pewnie dostałby pochwałe - pewnie nie wiedział ze takie cos się zgłasza...
dla porównania ludzie których chciał rozliczyć PIS sadzali goscia bez wyroku na pare lat , bili i upokarzali bezkarnie
Ale dobrze co sie zmieniło jak nadciągneło PO ? moze ty poczytasz co się stało z ministrem PO którego nagrali jak sie targował o łapówkę w sprawie gier hazardowych może mi opowiesz jak sie to skończylo bo ja nie wiem czy siedzi gość czy dalej sobie pracuje?
Co za stare ? świeższe jak to z PIS , to warto gościa rozliczyc czy nie rozdrapujmy "starych ran" ?
Wszedzie trafią sie plewy , problem jak to rozwiązują potem
Tak ,moga mnie sprawdzać - jestem czysty [ żaden kutas nigdy nie chciał mi dać takiej kasy... :(]

Dormio:

--- Cytat: eloelo w Październik 06, 2011, 13:28:43 ---Tak ,moga mnie sprawdzać - jestem czysty [ żaden kutas nigdy nie chciał mi dać takiej kasy... :(]

--- Koniec cytatu ---
Może nie bez powodu  :P

Rabbitofdoom:
Spodziewalem sie ze nie bedziesz wiedzial. Elementarna wiedza odnosnie systemu prawa w naszym pieknym kraju sie klania.
U nas policja powinna dysponować wiarygodnymi informacjami o podjęciu uprzedniej decyzji (zamiaru) o popełnieniu przestępstwa w sprawie, w której zastosowano prowokację policyjną (art. 19a ust. 1 ustawy o Policji; także przepisy innych ustaw o służbach specjalnych, w tym art. 19 ust. 1 ustawy o CBA).
W uzasadnieniu umozenia postepowania stwierdzono ze nie istnialo uzasadnione podjerzenie popelnienia przestepstwa lapownictwa. W skrocie chcieli wkrecic goscia nie majac do tego prawa. Po drugie powinni zakonczyc dzialanie po tym jak pierwszy raz ich odeslal na drzewo. Po trzecie "wreczenie" lapowki mialo miejsce w sposob ktory nawet jesli gosc ja zabral z intencja przyjecia mial perfekcyjna linie obrony. Wzial te pieniadze zeby je im oddac. Jak by durnie poczekali i zaczal je wydawac mieli by dowod ze przyjal lapowke. Chociaz przyznam ze zabawniejszy bylby wariant jak by gosc zostawil te pieniadze w pociagu. Potem by go aresztowali myslac ze je wzial a okazalo by sie ze ma je jakis przypadkowy czlowiek. Tylko mysle ze dla naszych sluzb stanie sie posmiewiskiem dla europoejskich agentcji bylo by troche krepujace.

Co do nie zgloszenia to lapownictwo nie wchodzi w zakres okreslony w art 240 kodeksu karnego. Znaczy to ze osoba nie ma obowiazku informowania organow scigania o probie wreczenia lapowki.

Ta sprawa wcale nie jest stara postanowienie jest jakos z lata tego roku. Wobec pani Marczuk Pazury sledztwo tez musiano umorzyc. Tak samo z afera gruntowa, skazali Rybe i Kryszynskiego w miedzyczasie zaczal sie proces w sprawie przekroczenia uprawnien przez Mariusza Kaminskiego. (agenci poslugiwali sie falszywymi dokumentami do sfalszowania ktorych nie mieli prawa, jak w przypadku powyzszym jest watpliwosc czy wyczerpano znamiona art 19 ust 1 ustawy o CBA, dzialali mimo tego ze ministerstwo nie wydalo stosownego rozporzadzenia.) W zwiazku z tym druga instancja skierowala sprawe do ponownego rozpatrzenia. Efekt moze byc taki ze z tych wielkich chmur bedzie maly deszcz w postaci lagodnego wyroku dla pani Sawickiej bo wiarygodnosc agenta tomka po pozostalych sprawach jest niepewna.

Co do Mira i Zbycha to sie wywineli nad czym bardzo ubolewam. Niestety wyszlo na to ze ktos (w CBA najprawdopodobniej) poinformowal media zanim organy scigania dysponowaly solidnym materialem dowodowym. Efekt popelnili czyn naganny moralnie ale nie bedacy przestepstwem.

Jestes czysty nic ci nie grozi zmienil bym na mysle ze jestem czysty a najlepiej na, Ignorantia iuris nocet. 

eloelo:

Bardzo ładne tłumaczenie hehe czyżby kolega prawnik?
A teraz tak po chłopsku żeby każdy zrozumiał": prawniczym bełkotem z zastosowań artykułów i ustaw chciałeś powiedzieć że policja nie miała podstaw i robiła cos nielegalnie - zgadzam sie 
Sprawa nie jest stara bo rok temu był wyrok a to sie działo kilka lat temu - gratuluje tempa
Co do gościa to gdyby od razu zgłosił łapówkę to na pewno ktos by go POCHWALIŁ i na pewno nie miałby tych problemów wiec mi nie pierdol bo to że nie miał obowiazku karnego nie znaczy że nie miał obowiazku moralnego wynikającego ze zwykłej uczciwości ...
A tak swoja drogą to jak to się stało że się spotkał z nimi po raz kolejny na popijawie? Gdyby ktos mnie obraził łapówką [ za niską ] to bym go naprawdę posłał na drzewo i nie dał się zaprosić na żadne prywatne spotkania . Według Ciebie łapówka powinna być pięknie zapakowana w kopertę z napisem "ŁAPÓWKA" - widzisz rzeczywistość i życie wymaga czasami "tańców godowych " i drobnych zabiegów niewykluczających zakrapiane spotkania ale skad o tym może wiedzieć taki prawy człowiek jak TY.
Zazwyczaj złaodziej nigdy nie żałuje że kradł tylko że go złapali
Ale to tylko mój punkt widzenia .To co ja chcę wykazac to popatrz na zmianę - 30 lat temu Milicja mogła bez wyroku przetrzymywać "wrogów ludu"  byli i są bezkarni - teraz po zmianach dziejowych nawet jak źle prowokują to mają przerąbane . Rozumiem że Ty chciałbyś aby sprawiedliwości stało sie zadość i agencui CBA zostali ukarani za swoja nadgorliwość i bezprawne zachowanie bo gość wziął ale nie chciał [ takie nie kcem ale muszem ]
 To dlaczego odmawiasz sprawiedliwości ludziom którzy mają odbite nery , śledziony czy co tylko jakiś degenerat wymyślił i robił wcześniej?
Ten został zniesławiony i odniósł straszne rany moralne i został porzucony bez pracy [ ale z emeryturą] - tamtego poniewierano , poniżano i czesto okaleczono zostawał często bez  pracy i emerytury
Jak myslisz komu działa sie większa krzywda i w jakim zakresie?
Co do Mira i Zbycha trzeba być głupcem widzac jak gościa złapali na próbie oszustwa i głosować na niego znowu ... - czego sie można po nim spodziewać w przyszłości ? że będzie ostrożniejszy ? ciszej mówił przez komórkę?
Co do mojej dewizy Jestem czysty - czego ja sie mam bać ? Ty wybroniłeś gościa co wziął i go złapali to nie wybronisz mnie?
Prawo a Sprawiedliwość to dwie różne rzeczy - TO JEST MOJA DEWIZA

Wilk:
Wszędzie są krętacze, ale w PO, SLD etc. przynajmniej ich cel jest prosty: nachapać się. To łatwiej zrozumieć (choć Kaliszowi nigdy nie wybaczę tego co zrobił). Za to z PiS sprawa jest inna. Oni kręcą, by dopasować prawo do swojej wizji sprawiedliwości. Pozostali się chowają, a PiS to robi w świetle reflektorów i przekonuje ludzi, że to dla ich własnego dobra. PiS jest niebezpieczny - to ludzie, którzy uważają, że obrany przez nich cel daje im legitymację do dowolnej akcji póki ta zostanie zaakceptowana przez społeczeństwo. A jak jest niezgodna z prawem, to zmienić prawo. Przecież ci ludzie przeprowadzili zamach na trójpodział władzy, więc o czym my tu w ogóle rozmawiamy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej