Śmietnisko > Off Topic

Gospodarczy kompas wyborczy WP

<< < (6/22) > >>

ManganMan:
Dobra a teraz mój offtop.

Jak (zapewne) widzieliście kilka postów wcześniej mi jako jedynemu właściwie, wypadło coś z lewicy, mianowicie Socjaldemokracja, i wie ktoś, która partia czy inna grupa trzyma się tego?

Khurghan:

--- Cytat: Khobba w Wrzesień 30, 2011, 11:51:29 ---A czy jest partia o liberalnych poglądach na gospodarkę (nie libertariańskich) i jednocześnie nie będąca konserwatywna światopoglądowo?

--- Koniec cytatu ---

Niestety w Polsce nie ma dobrej parti....
W/g mnie musimy jescze się przemęczyć 3-4 kadencje rządu nim uksztaltuje się grupa polityczna, która:
Po pierwsze primo: Nie jest uwiklana w aparat komunistyczny (tak jak 95% sceny politycznej teraz, imo...)
Po drugie primo: Zaoferuje nam nie-populistyczną wizję, i zacznie ją realizować...
Po trzecie primo: Konserwatyzm jest wpisany (niestety) w krew narodu ... potrzeba czasu, aby zelżal

Btw:

Twoje odpowiedzi wskazują, że ideą, do której jest ci najbliżej, jest ordoliberalizm. Gospodarką w zasadzie rządzi wolny rynek. Jednak dopuszczasz, podobnie jak inni przedstawiciele tego nurtu, możliwość interwencji państwa w wolny rynek. Chodzi o ochronę przed monopolami, jeśli zagrożone jest swobodne konkurowanie podmiotów gospodarczych. Ordoliberałowie przeciwstawiają się również traktowaniu pracowników jak maszyn.

Edit:

A co do glosowania, mam szczerą nadzieję, że ani PIS ani PO nie dojda do wladzy, albo koalicja mniejszych parti.... albo mamy przewalone, imo ....
W sumie gyloby dobrze gdyby KNP mial cos do powiedzenia, co by nie mówić o Korwinie, to jest to bardzo ogarnieęty czlowiek...

Wilk:

--- Cytat: eloelo w Październik 05, 2011, 23:27:03 ---
To co mnie intryguje to ten narodowy strach przed PIS i ich śledztwami i rozliczeniami ...

--- Koniec cytatu ---

Bo PiS będzie rozliczał z doznany krzywd. Też się boję - tyle niepochlebnych rzeczy o nim mówiłem. Sąsiad już mi zapowiedział, że jak tylko polak znowu obejmie władzę nad Polską, to się ze mną policzą.

eloelo:
I co on ci teraz zrobi? połamie palce , żebra czy szczekę ? a potem odejdzie na emeryturę w stopniu kapitana czy pułkownika? Bo chyba im o takie rozliczenia chodziło .. Kradłeś to oddaj , biłeś bezkarnie to teraz pokutuj a nie startuj w nastepnych wyborach . Przedtem napierdalał ludzi w obronie przed kapitalizmem teraz broni naszej demokracji hehe
Widzę że pamięć ludzka jest wybiórcza każdy pamieta jak Tusk obiecywał że zmieni podatki i zmienił , że zrobi coś z ZUSem no i zrobił ale ja to pamiętam troche inaczej . Jeszcze miały być autostrady no i są .. [ na lubelszczyźnie wywłaszczyli 600 rodzin autostrady nie ma , kasy z odszkodowań też nie dostali od pół roku]

--- Cytat: ManganMan w Październik 06, 2011, 00:14:59 ---Jak (zapewne) widzieliście kilka postów wcześniej mi jako jedynemu właściwie, wypadło coś z lewicy, mianowicie Socjaldemokracja, i wie ktoś, która partia czy inna grupa trzyma się tego?

--- Koniec cytatu ---
Nooo SLD dalej chce ludziom robić dobrze ale juz nikt im nie wierzy ...

--- Cytat: Khurghan w Październik 06, 2011, 00:16:18 ---W/g mnie musimy jescze się przemęczyć 3-4 kadencje rządu nim uksztaltuje się grupa polityczna, która:
Po pierwsze primo: Nie jest uwiklana w aparat komunistyczny (tak jak 95% sceny politycznej teraz, imo...)

--- Koniec cytatu ---
I to mnie wkurza właśnie .. czemu ja mam czekać jeszcze 12-16 lat żeby takie kutwy nabijały sobie dalej kase i żyły na nasz koszt ? nie lepiej zrobić operacje teraz i powyrywać chwasty tylko mamy płakać i narzekać kilkanaście lat i jeszcze im za to płacić?
A co do Korwina to kiedys był moj idol , on by dopiero sie policzył z wszystkim hehe , niestety w naszych realiach brakłoby siatki i drutu kolczastego bo według niego latwiej ogrodzić i zamknac cały kraj niż wyłowić kilku tych uczciwych ...

na rozluźnienie

Robespier:

- W moim pierwszym dekrecie skażę 500 tys szubrawców na smierć
-Panie 500 tys ?? tylu może nie być...
- Nie szkodzi jak braknie dobierzemy z uczciwych

Rabbitofdoom:

--- Cytat: Pol Kent w Październik 05, 2011, 23:47:40 ---Sorry za mały off-top ale nie mogłem się oprzeć. Vide przykład Belgii, nie wiem czy nadal aktualny ale jak ostatnio media poruszały ten temat to podawały że Belgia już ca. 300 dni nie ma rządu bo się politycy dogadać nie mogą i jakoś sobie Belgia radzi. I w UE jest. A co ciekawe coś o jej kłopotach z kasą nie słychać ? Może dlatego że to mały kraik to może i małe kłopoty ma, niegodne pierwszych stron w gazetach  ;)
A apopos tych ponad 200dni bez rządu, nie wiem czy Belgowie mają prezydenta i jak to u nich jest ale kurka tych ichnich liderów partii winno się chyba jak w średniowieczu kardynałów zamknąć o chlebie i wodzie w jakimś magazynie i nie wypuszczać aż się dogadają.  >:D
Inna sprawa to to czy nie jest to jakiś dowód na to że bez "miłościwie nam panujących" Tusków/Kaczyńskich/Napieralskich/etc...byśmy sobie nie poradzili.....

--- Koniec cytatu ---

Belgia to zupelnie inny wariant tam nie ma rzadu wcale co znaczy ze dzialaja przepisy ktore sa zazywczaj w kazdym panstwie na taki wypadek. Tutaj mowimy o wariancie kiedy partia rzadzi nie majac wiekszosci w parlamencie, w zasadzie wszyscy sa dla nich opozycja i ma prezydenta z opozycji ktory jak powie veto ma praktycznie pewnosc ze PiS nie odrzuci.

Oddanie wladzy przez PiS w wogule cala koalicja z LPR i Samoobrona byla genialnym manewrem socjotechnicznym. Jak skracali kadencje byli swiecie przekonani ze nastepne wybory wygraja w cuglach i beda rzadzic sami. W telegraficznym skrocie mysleli ze udalo im sie skutecznie pokazac ludziom ze wszyscy inni sa zli i skorumpowani a tylko oni cacy. Nie przewidzieli ze lata karmienia nas historiami o metodach jakimi UB i inne komunistyczne sluzby niszczyly przeciwnikow ustroju przyniosa nieoczekiwane rezultaty. Ludzie z drobna pomoca mediow blyskawicznie stworzyli negatywne skojarzenia. Nie mowiac o tym ze w wiekszosci tych spraw prowadzacy agenci pojechali po bandzie lagodnie mowiac.

Eloelo zalecam zapoznanie sie ze sprawa pana Bogusława Seredyńskiego. Potem przyjdz i powiedz jeszcze raz ze jestes czysty i moga cie sprawdzac. To jest wlasnie co otrzymujesz kiedy obsadzasz stanowiska w sluzbach wedlug klucza jaki stosowal PiS. Niekompetencja, nadgorliwosc, czasem wrecz fanatyzm.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej