Śmietnisko > Off Topic
Gospodarczy kompas wyborczy WP
Tloluvin:
Na WP pod adresem http://finanse.wp.pl/wybory_ankieta.html pojawil sie (albo dopiero teraz zauwazylem) kompas wyborczy gdzie w troche zartobliwej formie mozna porownac swoje preferencje gospodarcze z deklaracjami roznych partii
Moj wynik
Libertarianizm
Ho, ho! Twoje poglądy są wyraziste. Jesteś zwolennikiem skrajnego liberalizmu, czyli libertarianizmu. To filozofia oraz styl politycznego myślenia, postulujący nieograniczoną swobodę dysponowania własną osobą i własnością. Jest tylko jedno ograniczenie, opisuje je zasada: "wolność twojej pięści jest ograniczona bliskością mojego nosa". Zwolennicy libertarianizmu postulują praktycznie całkowite poddanie mechanizmom rynkowym wszystkich gałęzi gospodarki, w tym szkolnictwa, służby zdrowia i innych gałęzi. Jedyną dopuszczalną formą własności jest własność prywatna.
Orli1983:
Ordoliberalizm
Twoje odpowiedzi wskazują, że ideą, do której jest ci najbliżej, jest ordoliberalizm. Gospodarką w zasadzie rządzi wolny rynek. Jednak dopuszczasz, podobnie jak inni przedstawiciele tego nurtu, możliwość interwencji państwa w wolny rynek. Chodzi o ochronę przed monopolami, jeśli zagrożone jest swobodne konkurowanie podmiotów gospodarczych. Ordoliberałowie przeciwstawiają się również traktowaniu pracowników jak maszyn.
Colonel:
Ze stolcem to do "toalety" tu jest poważny portal polskich POD Pilotow
Starakopara:
Czepiasz się Col :P
mi wyszła społeczna gospodarka rynkowa
Twoje odpowiedzi wskazują, że jesteś zwolennikiem tak zwanej trzeciej drogi. Mało kto wie, że ustrojem gospodarczym, który według konstytucji obowiązuje w Polsce (jest w niej zapisany) jest właśnie społeczna gospodarka rynkowa. Cytując artykuł 20 naszej ustawy zasadniczej: "Społeczna gospodarka rynkowa, oparta na wolności działalności gospodarczej, własności prywatnej oraz solidarności, dialogu i współpracy partnerów społecznych stanowi podstawę ustroju gospodarczego Rzeczypospolitej Polskiej".
Kara Mon:
Col mzoe miec troche i racji bo jakbym nie wybieral , poza jakimis totalnymi bzdurami w stylu "nie istnieje cos takiego jak placa, dobra powinny byc sprawiedliwie rozdysponowywane ludziom" to z jakichs dziwnych przyczyn w/g tego testu jakos strasznie mi blisko do PO a ja jakos nie czuje zebym kolejne 4 lata na te mordy mogl jeszcze patrzec >:D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej