Śmietnisko > Off Topic

O poprawności pogladów in game i tolerancji ogólnie

<< < (19/36) > >>

Khobba:

--- Cytat: Devious Sphere w Maj 20, 2011, 14:19:47 ---Moze i wiara kazedego umiera razem z nim ale bynajmiej nie rodzi sie razem z nim... bedac noworodkiem nie masz zadnej wiary, o tym czy bedziesz katolikiem, buddysta czy muzulmaninem decyduja twoi rodzice i twoje otoczenie
Zreszta z powyzeszgo zdania wynika rowniez ze twoja wiara nie umiera wraz z toba, przekazujesz ja swoim dzieciom... w tym kontekscie wiara podlega zasadom ewolucji, powstala i ewoluowala wraz z ludzmi i wynika z ich konkretnych potrzeb psychologiczno spolecznych. A ze te potrzeby sie zmieniaja i akutalnie potrzeba wiary jest coraz mniejsza ( doskonale ujal to Douglas Adams: Bog przestal byc wyjasnieniem, teraz mamy lepsze - sam stal sie czyms co wymaga wyjasnien) wiec i ilosc ludzi wierzacych spada

--- Koniec cytatu ---

skracając Twoją wypowiedź, wiara to po prostu bardzo dobry (skuteczny) mem

BTW, mem w oryginalnym, prawdziwym sensie, a nie w sensie śmiesznego internetowego zjawiska (które, nota bene, też są memami)

magni:

--- Cytat: Khobba w Maj 20, 2011, 14:55:36 ---skracając Twoją wypowiedź, wiara to po prostu bardzo dobry (skuteczny) mem

--- Koniec cytatu ---

owszem mozna tak powiedziec jesli ktos jest zwolennikiem teorii memow
ja osobiscie jestem wobec niej sceptyczny

Khobba:

--- Cytat: Devious Sphere w Maj 20, 2011, 15:09:10 ---owszem mozna tak powiedziec jesli ktos jest zwolennikiem teorii memow
ja osobiscie jestem wobec niej sceptyczny

--- Koniec cytatu ---
dlaczego? (serio)

Moim zdaniem całkiem nieźle wyjaśnia zjawiska zachodzące w kulturze (a raczej porządkuje informacje, bo jest to pewna forma abstrakcji, a nie nowatorska teoria wprowadzająca nowe pojęcia). Nie potrafię znaleźć niczego, co świadczyłoby, że nie jest to dobry opis rzeczywistości, więc tym chętniej usłyszę kontrargumenty :)

magni:
Po czesci sam sobie odpowiedziales: "bo jest to pewna forma abstrakcji"
Owszem uwazam ze teoria ta wprowadza ciekawe pomysly ale jest to tylko abstrakcyny konstrukt logiczny...  jest uzytecznyw pewnych zastosowaniach ale nie jest moim zdaniem (i nie tylko moim bo o tym mowia krytycy tej teorii)  bytem realnym
mem nie posiada zadnego "kodu genetycznego" ktory moznaby poddac krytycznej analizie

Dormio:

--- Cytat: Devious Sphere w Maj 20, 2011, 14:19:47 ---To ze Stalin byl w seminarium nie oznacza ze nie mogl byc ateista... jego dalsze zycie, uczynki, wyrazane poglady raczej sklaniaja do wniosku ze byl ateista

--- Koniec cytatu ---
Tak. Zauważ jednak, że uczynki nie świadczą o wierze lub jej braku, poglądy prędzej, ale o ile sam nie powiedział, że nie wierzy w Boga, to nie możemy zakładać, że był ateistą. A nawet idąc dalej - sam musiałby powiedzieć, że jest ateistą, a i tak mógł być nim tylko w jakimś tam wybranym fragmencie życia.  :P

--- Cytat: Star P'ergish w Maj 20, 2011, 14:02:36 ---No cóż na pewno fajnie się żyje w iluzji , życzę szybkiego przebudzenia od serca.

--- Koniec cytatu ---
Iluzji ? Chcesz to się oszukuj, że świat wokół Ciebie jest iluzją. Ja tak nie uważam, ale również uważam, że jeśli nie chcesz to nie wierz. Nie zamierzam Ciebie namawiać do wiary, ale oczekuję, że nie będziesz mnie namawiać do tego bym przestał wierzyć. Czy to jest jasne ? Takie coś nazywa się w skrócie tolerancją. Nie musi Ci się to podobać, że koło Ciebie żyją ludzie w iluzji, czy wierzący, oczywiście możesz mówić, że Ci to nie odpowiada, ale nie dziw się, że jeśli kogoś będziesz chciał przekonać do Twojego stanowiska, że napotkasz opór. Więc, w skrócie - wara Ci od tego w co i jak wierzę, nie interesuj się tym.

Chcesz to możemy pogadać czym jest dla mnie wiara, a czym dla Ciebie iluzja, ale tylko póki traktujesz to na zasadzie tolerancji moich poglądów w tym temacie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej