Śmietnisko > Off Topic
Proste Gotowanie
Dec Apilatour:
uwaga w mojej biedronie pojawił się prawdziwy kubański rum caney ron 35 zeta za butle 0.7, przepis 50% koli i 50% 38% , cytrynka i lód polecam!!!
Gregorius:
--- Cytat: Dec Apilatour w Czerwiec 17, 2011, 20:06:34 ---uwaga w mojej biedronie pojawił się prawdziwy kubański rum caney ron 35 zeta za butle 0.7, przepis 50% koli i 50% 38% , cytrynka i lód polecam!!!
--- Koniec cytatu ---
Cuba Libre ;)) maximized version ^_^
Ciekawe, czy w mojej biedro też jest.
Raina Nives:
http://www.youtube.com/watch?v=m9FRSghXhDM
Ranshe:
Dobre, ale WTF :o
Azbuga:
mała uwaga odnośnie smażenia.
Nie należy smażyć na olejach z pierwszego tłoczenia czy oliwie z oliwek!
Jedynie na smalcu można zdrowo smażyć w wysokich temperaturach - oleje palą się w temperaturze o ok 100 stopni niższej i wydzielają różne szkodliwe substancje.
Można smażyć w wysokiej temperaturze na maśle - pod warunkiem że je wcześniej klarujemy - to znaczy rozpuszczamy i zbieramy piankę zostawiając sam czysty tłuszcz. Nieklarowane masło zaczyna się przypalać szybciej niż olej.
To łatwo sprawdzić - wystarczy zobaczyć po jakim czasie od rozgrzania patelni dany tłuszcz zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach i kiedy zaczyna dymić.
Do różnego rodzaju chińszczyzny używa się głównie smalcu bo jeśli gotujemy na woku temperatury są bardzo wysokie. Na oleju potrawa będzie śmierdzieć :)
Odnośnie kalorii i cholesterolu - jeśli smażymy na smalcu w wysokiej temperaturze i wrzucamy mięsko na tłuszcz który zaczyna nam natychmiast skwierczeć, temperatura powoduje zamknięcie porów w mięsie. Białko ścina się prawie natychmiast. Nie ma czasu żeby mięsko nasiąkało nam tłuszczem.
jeśli chcemy dusić długo mięso, wcześniej najlepiej je podsmażyć przez chwilę na bardzo gorącym tłuszczu.
tyle o smażeniu :)
PS. aby usunąć gorycz z orzechów najlepiej je obrać - łatwe przy świeżych orzechach i okrutnie upierdliwe przy starszych - wtedy namoczenie ułatwia obieranie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej