Śmietnisko > Off Topic

Proste Gotowanie

<< < (19/42) > >>

Dec Apilatour:
uwaga w mojej biedronie pojawił się prawdziwy kubański rum  caney ron 35 zeta za butle 0.7,  przepis 50% koli i  50% 38% , cytrynka i lód    polecam!!!

Gregorius:

--- Cytat: Dec Apilatour w Czerwiec 17, 2011, 20:06:34 ---uwaga w mojej biedronie pojawił się prawdziwy kubański rum  caney ron 35 zeta za butle 0.7,  przepis 50% koli i  50% 38% , cytrynka i lód    polecam!!!

--- Koniec cytatu ---

Cuba Libre ;)) maximized version ^_^
Ciekawe, czy w mojej biedro też jest.

Raina Nives:
http://www.youtube.com/watch?v=m9FRSghXhDM

Ranshe:
Dobre, ale WTF :o

Azbuga:
mała uwaga odnośnie smażenia.

Nie należy smażyć na olejach z pierwszego tłoczenia czy oliwie z oliwek!
Jedynie na smalcu można zdrowo smażyć w wysokich temperaturach - oleje palą się w temperaturze o ok 100 stopni niższej i wydzielają różne szkodliwe substancje.
Można smażyć w wysokiej temperaturze na maśle - pod warunkiem że je wcześniej klarujemy - to znaczy rozpuszczamy i zbieramy piankę zostawiając sam czysty tłuszcz. Nieklarowane masło zaczyna się przypalać szybciej niż olej.

To łatwo sprawdzić - wystarczy zobaczyć po jakim czasie od rozgrzania patelni dany tłuszcz zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach i kiedy zaczyna dymić.

Do różnego rodzaju chińszczyzny używa się głównie smalcu bo jeśli gotujemy na woku temperatury są bardzo wysokie. Na oleju potrawa będzie śmierdzieć :)

Odnośnie kalorii i cholesterolu - jeśli smażymy na smalcu w wysokiej temperaturze i wrzucamy mięsko na tłuszcz który zaczyna nam natychmiast skwierczeć, temperatura powoduje zamknięcie porów w mięsie. Białko ścina się prawie natychmiast. Nie ma czasu żeby mięsko nasiąkało nam tłuszczem.

jeśli chcemy dusić długo mięso, wcześniej najlepiej je podsmażyć przez chwilę na bardzo gorącym tłuszczu.

tyle o smażeniu :)

PS. aby usunąć gorycz z orzechów najlepiej je obrać - łatwe przy świeżych orzechach i okrutnie upierdliwe przy starszych - wtedy namoczenie ułatwia obieranie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej