Śmietnisko > Off Topic

Proste Gotowanie

<< < (20/42) > >>

Doom:
Azbu są oleje o wysokiej temperaturze palenia. Np jesli dobrze pamiętam olej kokosowy (lub palmowy nie jestem pewien) ma taką temperaturę że możesz toto wrzucić na patelnie i smażyć frytki bez wymiany oleju

Azbuga:
są - ale większość smaży na kujawskim :)

Gregorius:
Znam ten motyw z rozpadaniem się oleju na szkodliwe związki - szczególnie te rakotwórcze (miałem to na chemii na studiach :P). Oliwa faktycznie, bardziej się nadaje na 'grilla do marynaty' :P.

Rzepakowy jest bardzo dobry do takich zadań (tylko ma specyficzny smak - nie każdy lubi) a sezamowy w celach aromatycznych ;)
I wiem, że powinno się używać smalcu, to mimo wszystko stosuję mieszankę olejową roślinną na wysokie temperatury ;)) Coś za coś ;)
Insza rzecz - nie mam kuchni gazowej, tylko elektryka a tam na woku nie osiągnie się "czerwonego gara" jak to powinno być T_T.

@Azbuga - mały tips : kujawski to 100% rzepakowy ;]]

Dodam jeszcze, że na woku nie smaży się tak jak np. schabowego (długooooo). Tylko metodą stir-fry dosłownie w chwilę. Mięso po to jest cięte ma mniumnie kawałeczki, by jak najkrócej poddawać je obróbce termicznej.

Kharim:
Jeszcze jeden tip co do smażenia na głębokim oleju- mięso można wsadzić na kilka sekund do wrzącej wody, tak tylko aby właśnie "zamknąć pory", dzięki temu zabiegowi po usmażeniu zostanie całkowicie soczyste.

Próbowaliście pić "Kociołek Panoramixa"?

Khobba:
tymczasem w Japonii...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej