Śmietnisko > Off Topic

Proste Gotowanie

<< < (15/42) > >>

Kharim:
Kurczak po sechuańsku (ostry)

Danie proste do wykonania, a przy tym niesamowicie pyszne. Składniki:
-pierś z kurczaka, albo dwie
-mąka ziemniaczana (żadna inna się nie nadaje)
-sos sojowy
-papryka czerwona
-papryka ostra (dowolna, ja robię z chili)
-pieprz cayene (przyprawa sypka)
-cebula
-ogórek świeży
-ryż
-orzeszki ziemne
-olej
-smalec
-jajko
-cukier/miód

1. Ugotować ryż na sypko

2. Pociąć kurczaka na małe kawałki (kostka o boku 2 cm, lub w paseczki), następnie wrzucić go do miski i wymieszać z jajkiem oraz stołową łyżką mąki ziemniaczanej

3. Rozgrzać olej na patelni (najlepiej na woku), oleju musi być sporo i koniecznie musi być baaardzo gorący. Następnie powoli wkładać po kilka kawałków kurczaka do oleju i smażyć maksymalnie minutę (można więcej jeżeli jest grubo skrojony)

4. Warzywa: paprykę (usunąć wnętrze), cebulę i ogórka(nie obierać) pokroić w kostkę,
- obsypać 2 łyżkami stołowymi mąki ziemniaczanej,
-zalać łyżką sosu sojowego,
- dodać miód/cukier i wymieszać.

Teraz musisz zdecydować czy wolisz miękkie warzywa (patrz punkt 5), czy twarde (punkt 6)

miękkie warzywa, metoda czasochłonna!
5. Roztopić trochę smalcu (pół łyżki) w garnku o możliwie grubym dnie.
-wsypać warzywa, wymieszać, dolać trochę wody (100ml), dusić na małym gazie pod przykryciem,
-kiedy warzywa będą miękkie, przerwać duszenie, w garnku pozostanie sos, którego można użyć później,

6. Pociąć ostrą paprykę i wymieszać z pieprzem cayenne, dolać łyżeczkę sosu sojowego.
-roztopić dużą łychę smalcu na woku,
-wdziać maskę p-gaz,
-wsypać mieszankę papryk na smalec, jeśli nie masz maski nie wdychaj oparów!
-po ok. 10 sekundach wsypać warzywa, obrócić kilka razy, jeśli masz sos z punktu nr.5 teraz wlej trochę,
-dodać mięso, przemieszać kilka razy,
-wsypać orzeszki ziemne, wymieszać,

Podawać z ryżem. Ostrość potrawy zależy od ilości i rodzaju użytej papryki.

Smacznego!



Gregorius:

--- Cytat: Kharim w Czerwiec 14, 2011, 18:27:04 ---Kurczak po sechuańsku (ostry)

Danie proste do wykonania, a przy tym niesamowicie pyszne. Składniki:
-pierś z kurczaka, albo dwie
-mąka ziemniaczana (żadna inna się nie nadaje)
-sos sojowy
-papryka czerwona
-papryka ostra (dowolna, ja robię z chili)
-pieprz cayene (przyprawa sypka)
-cebula
-ogórek świeży
-ryż
-orzeszki ziemne
-olej
-smalec
-jajko
-cukier/miód

1. Ugotować ryż na sypko

2. Pociąć kurczaka na małe kawałki (kostka o boku 2 cm, lub w paseczki), następnie wrzucić go do miski i wymieszać z jajkiem oraz stołową łyżką mąki ziemniaczanej

3. Rozgrzać olej na patelni (najlepiej na woku), oleju musi być sporo i koniecznie musi być baaardzo gorący. Następnie powoli wkładać po kilka kawałków kurczaka do oleju i smażyć maksymalnie minutę (można więcej jeżeli jest grubo skrojony)

4. Warzywa: paprykę (usunąć wnętrze), cebulę i ogórka(nie obierać) pokroić w kostkę,
- obsypać 2 łyżkami stołowymi mąki ziemniaczanej,
-zalać łyżką sosu sojowego,
- dodać miód/cukier i wymieszać.

Teraz musisz zdecydować czy wolisz miękkie warzywa (patrz punkt 5), czy twarde (punkt 6)

miękkie warzywa, metoda czasochłonna!
5. Roztopić trochę smalcu (pół łyżki) w garnku o możliwie grubym dnie.
-wsypać warzywa, wymieszać, dolać trochę wody (100ml), dusić na małym gazie pod przykryciem,
-kiedy warzywa będą miękkie, przerwać duszenie, w garnku pozostanie sos, którego można użyć później,

6. Pociąć ostrą paprykę i wymieszać z pieprzem cayenne, dolać łyżeczkę sosu sojowego.
-roztopić dużą łychę smalcu na woku,
-wdziać maskę p-gaz,
-wsypać mieszankę papryk na smalec, jeśli nie masz maski nie wdychaj oparów!
-po ok. 10 sekundach wsypać warzywa, obrócić kilka razy, jeśli masz sos z punktu nr.5 teraz wlej trochę,
-dodać mięso, przemieszać kilka razy,
-wsypać orzeszki ziemne, wymieszać,

Podawać z ryżem. Ostrość potrawy zależy od ilości i rodzaju użytej papryki.

Smacznego!

--- Koniec cytatu ---

Doom:
papug chyba żeś komentarz zgubił :P

Rabbitofdoom:
Spagetti arabiata

Pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy(koncentrat trzeba bedzie troche rozcieczyc potem woda zeby sos mial odpowiednia konsystencje). Makaron rureczki albo swiderki. Oliwa z oliwek, czosnek, ostra papryka(lub ostre papryczki).
Nie podaje dokladnych skladnikow bo robie zazwyczaj na oko sosu powinno byc akurat tyle zeby oblepil makaron.

Nastawiamy wode na makaron. Czekamy az zacznie sie gotowac.
Rozgrzewamy troche oliwy, jesli nas stac na ostre papryczki to na rozgrzana oliwe wrzucamy pokrojone ostre papryczki (ile kto lubi) podsmarzamy, zmniejszamy ogien dodajemy posiekany czosnek przez  minute intensywnie mieszamy. Sciagamy z ognia dodajemy rozgniecione pomidory albo koncentrat(rozmieszany z woda tak zeby sos musi byc gesty i lepki wiec nie przesadzac). Dodajemy troche bazyli i ostra papryke(jesli nie mielismy papryczek) i troche pieprzu. Wrzucamy makaron do wrzatku. Sos ogrzewamy na nie duzym ogniu powinien byc gesty i lekko lepki. Makaron odsaczamy na sitku, zdejmujemy sos z ognia i dodajemy makaron do sosu. Mieszamy i nakladamy na talerze.

FN:
przepyszne zrazy by Dr Grzegorz Russak

http://www.youtube.com/watch?v=oOEJca4xUAE

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej