Śmietnisko > Off Topic

Proste Gotowanie

<< < (5/42) > >>

Goomich:
Z prostych przepisów, to znam taki:

Składniki:
woda

Sposób przyrządzania:
gotujemy, aż do ugotowania.

Można podawać wymieszane z palonymi i sproszkowanymi ziarnami kawy, albo z suszonymi i rozdrobnionymi liśćmi herbaty.

ManganMan:
To jest tak proste, że aż absurdalne :D

CATfrcomCheshire:
Ryba w sosie koperkowym

Bierzemy rybe, najlepiej jakas biala morska (zadne hodowane w zupie z antybiotykow pangi i tilapie! to jest NIEJADALNE), moze byc nawet dorsz, myjemy i dokladnie suszymy papierowym reczniczkiem - to bardzo wazne, zeby ryba byla chrupka. Suszymy, solimy i odkladamy na jakies 15 minut. W tym czasie na jednej patelni rozgrzewamy tluszcz (najlepiej olej slonecznikowy, nie oliwe!), a na drugiej patelni podsmarzamy drobniutko posiekana cebulke. Kiedy cebulka sie zeszkli, sypiemy szczypte maki, mieszamy, dolewamy odrobine wody albo bulionu, mieszamy, i wtedy dodajemy smietane - dosyc sporo. Zmniejszamy ogien i caly czas mieszamy. W tym czasie wrzucamy na druga patelnie rybke - aby byla smaczna i chrupka, nalezy spelnic 3 warunki - ryba musi byc zupelnie sucha, tluszcz musi byc bardzo goracy (az dymiacy!), i filet nalezy obtoczyc w niewielkiej ilosci maki - nadmiar strzepujemy, bo sie zrobi bagno na patelni i sie ryba rozwali i poprzywiera. Smarzymy z obu stron ok 3 minut - jezeli tluszcz jest odpowiednio rozgrzany, to dluzej nie trzeba, a rybka jest w srodku soczysta a z zewnatrz cudownie chrupka. W tym czasie do zredukowanego juz troche sosu dodajemy koperek posiekany drobniutko - im wiecej, tym lepiej. Po minutce - dwoch wylaczamy ogien i pozwalamy mu dojsc. Rybe polewamy sosem PRZED SAMYM PODANIEM, juz na talezu, bo inaczej nasiaknie, a chodzi wlasnie o kontrast aksamitu sosu z chrupkoscia ryby. Swietnie pasuje do gotowanego brokula, albo jezeli ktos lubi weglowodany do ziemniaczanych talarkow. Danie bardzo szybkie i smaczne.

sneer:
ma być szybko czy prosto ?

HammerSnake:

--- Cytat: Starakopara w Kwiecień 17, 2011, 07:43:36 ---To i ja zapodam przaepisa :D

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym, ze śmietaną i natką pietruszki:

Świetnie do tego pasuje białe, pólwytrwane wino.

Smacznego :)

--- Koniec cytatu ---

Właśnie skonsumowałem i zrobiłem dokładnie według twojego przepisu .Na całość łącznie z zakupami wszystkich składników zleciała mi równa godzina i 18 zł. Wyszło bardzo smaczne.Polecam   ;)

No nic jutro spróbuje chyba pizze ,bo mam tutaj paru przeciwników ryb i  wyrobów morskich  :-X .

--- Cytuj ---ma być szybko czy prosto ?
--- Koniec cytatu ---

To nie jest tak ,że jak jest prosto to jest szybko ?  :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej