Śmietnisko > Off Topic

Proste Gotowanie

<< < (4/42) > >>

JimmyBrownie:
Całkiem szybkie ciasto na pizzę:
3 szklanki mąki pszennej
1/5 paczuszki drożdży
pół łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody mineralnej niegazowanej lub mleka (nie może być cieplejsza niż 40, najlepiej 25-30 stopni :-))
2 łyżki oliwy z oliwek (ciasto pulchne i mięciutkie) lub 1/5 szklanki oliwy (ciasto bardziej chrupiące i kruche)
łyżeczka soli

Mąkę przesiewamy do dużej miski. do wody wkruszamy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 minutek. Mąkę solimy, wlewamy roztwór drożdżowy i oliwę z oliwek (tylko w opcji na ciasto chrupiące) i mieszamy widelcem aż cała woda się wchłonie i utworzą się takie kluchy. Potem łapkami intensywnie wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Przykrywamy miskę czystą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Piekarniczek nastawiamy na 180-190 stopni. Następnie przygotowujemy wybrany sos, farsz, tarkujemy ser itp. Generalnie warstwy pizzy powinny być następujące: ciasto -- > sos ---> ser ---> farsz ---> przyprawy.

Jak mamy już przygotowane wszystkie składniki, na blat prószymy mąkę, ciasto z miski wyrabiamy jeszcze minutkę, dodając najpierw 2 łyżki oliwy z oliwek (jak chcecie chrupiące i dodaliście oliwę wcześniej przy wyrabianiu - nie dodajemy już oliwy) . Przekładamy je na blat i wałkujemy do pożądanego rozmiaru i kształtu. Blachę oprószamy mąką, i przenosimy na nią ciasto.

W moim piekarniku elektrycznym piekę pizzę około 20 minut, aż zarumienią się lekko brzegi ciasta.

Luisa:

--- Cytat: JimmyBrownie w Kwiecień 17, 2011, 13:54:20 ---Całkiem szybkie ciasto na pizzę ...

--- Koniec cytatu ---
Chyba dość płaska wychodzi z taką ilością drożdzy.

Ja robię tak:

Pół paczki drożdży rozdrabniamy i wrzucamy do kubka, dodajemy łyżeczkę cukru zalewamy odrobiną ciepłej wody i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Jak już są rozpuszczone to dopełniamy kubek do pełna wodą i całość wlewamy do miski. Dodajemy trochę oliwy (tak gdzieś z łyżkę), trochę soli i sypiemy mąki, tak żeby ciasto nie było za twarde, ale też żeby nie było za rzadkie. I to w sumie koniec ciasta... na wierzch to już kto co preferuje ;]

ManganMan:
Skoro już mówicie o Pizzie, to ja dam prosty sos:

Składniki:
- 3-4 średnie pomidry lub puszka konserwowych,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,(ilość uzależniona od gustu kucharza),
- bazyli najlepiej świeża (ilość jak powyżej),
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka.

Jak przyrządzić?
Świeże pomidory parzymy i sciągamy skórę. Następnie pozbawaimy je miąższu, czyli pestek i kroimy w drobne kawałki. Łatwiej kupić puszkę pomidorów bez skóry i po prostu pokroić je w kostkę.
Tak przygotowane pomidory wrzucamy do rondla i smażymy aż będą miękkie, często mieszając, aby się nie przypaliły. Trwa to około 15 - 20 min. I teraz dodajemy czosnek oraz bazylię. To wszystko przecieramy przez sitko lub miksujemy. Najważniejsza sprawaL: polewamy tym pyszna pizze!! I zjadamy ze smakiem!!

JimmyBrownie:
Sos robię niemal identycznie :-)

Ja preferuję cienkie ciasto, bo taki gruby pampuch to imo. bułka drożdżowa a nie ciasto na pizze :-)

ManganMan:
Taa, wystarczy że moja rodzinka je pizzę wielkości porządnej blachy, a dają na ciasto całe opakowanie drożdzy i wychodzi potem dość twardawe... :-|

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej