Śmietnisko > Off Topic
Proste Gotowanie
ManganMan:
--- Cytat: Soulscream w Wrzesień 11, 2013, 15:57:26 ---Proste, ale tłuste :(.
--- Koniec cytatu ---
Na zimę dobre ;)
Bamsey Amraa:
Sredniej wielkosci kalafior obgotowac w osłodzonej wodzie tak aby byl elastyczny ale sie nie rozpadal.
Odciac dolna okragla czesc korzenia ale tak by glowka sie nie rozpadla. Nadziac farszem miesnym takim jak na kotlety mielone tak by masa szczelnie wypelnila przestrzen pomiedzy rozyczkami ( mozna wyjac czesc rozyczek i przez powstale otwory nadziewac trudno dostepne miejsca od gory po czym wlozyc rozyczki spowrotem aby stanowily znow calosc)
Wlozyc do piekarnika i piec do momentu az kalafior nabierze koloru brazowego
Podawac na lisciach salaty i z czastkami pomidora goracy lub zimny krojony na trojkatne kawalki jak tort, polac sosem z jogurtu naturalnego i majonezu z czosnkiem. Smacznego :)
Ps. Prawidlowo nadziany po ukrojeniu kawalka bedzie wizualnie przypominac pien i galezie drzewaz nadzieniem robiacym za powietrze.
deckard:
E fasolka z bułką to klasyka nie liczy się ;)
Mamut:
z serii żarcie dla kawalera który ma 20 min czasu na posiłek :]
tylko trzeba mieć w miare głęboką patelnie ceramiczną , albo jakiś gorcek z powłoką nieprzywieralną.
Składniki :
a ) Mrożonka ( warzywa na patelnie , zupa , lub jakiekolwiek inne warzywne ustrojstwo )
b ) kasza gryczana czy tam ryż (wg uznania)
c ) pomidory w puszce / kartoniku
d ) imbir, pieprz , tymianek i inne zioła wg uznania
Sposób przyrządzenia :
Wszystko na patelnie , zalewamy szklanką wody ( jak kasza wchłonie wszystko to dolewamy delikatnie wody ) - po 20 min gotowe koryto ;)
oczywiscie przepis mozna uzupepełnić wszystkim co wpadnie w łapki :)
Moje proporcje na ok ~2 "obiady" to :
1x mrożonka
1x woreczek kaszy
1x puszka pomidorów
Zgudi:
Dorzucę coś na zdrowo i na szybko. Ryba w 10 minut.
Jakie ryby?
Kupujemy mrożoną jak najświeższą rybę z połowów dalekomorskich lub z europejskiej hodowli, zwykle są po 500-800 gram.
Dobre i zdrowe są: Miruna, Pstrąg, Dorsz, Czarniak, Śledź, Łosoś, Sandacz, Makrela, Mintaj i Sola, trzeba sprawdzić na etykiecie jakiego jest pochodzenia. Należy jak ognia unikać Pangi i Tilapii, które trafiają do Polski z Chińskich i innych Azjatyckich hodowli prowadzonych w zanieczyszczonych warunkach.
Składniki :
a ) 1 torebka przyprawy do ryb
b ) ryba głęboko mrożona 500-800gram
c ) bułka tarta
d ) 3 jaja
e ) duża łyżka mąki
Rybę rozrażamy w ciepłej wodzie, trwa to kilka minut. Zależnie od wielkości opakowania z rybą wbijamy 2 lub 3 jaja do naczynia, dodajemy dużą łyżkę mąki, całą przyprawę do ryb, np. Prymat za 1zł i mieszamy. Rybę obtaczamy w tej panierce, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym, dobrej jakości oleju na patelni przez kilka minut. Po usmażeniu można dodatkowo skropić cytryną.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej