Śmietnisko > Off Topic
Proste Gotowanie
deckard:
Hmm to ja też coś mam.
Kalafior cały podgotowujemy tak aby był prawie gotowy ale wciąż twardawy. Rozdzielamy pedy otaczamy w jajku i bułce tartej i wrzucamy na chwile na rozgrzany tluszcz.
I tyle:)
Proxima Alland:
deckard, Przepyszne! Fakt. Najlepiej podać z odrobiną masła.
Można jeszcze tak. Warzywa (wszystkie które się tak da), kroimy w cieniutkie, długie niteczki. (tak cienkie by były elastyczne). Trochę jest z tym roboty. Ja to robię ręcznie, przy oglądaniu filmu, ale może ktoś wpadnie na pomysł usprawnienia tego.
Następnie robimy ciasto naleśnikowe i rozlewamy na tacce albo dużym talerzu. Obtaczamy w cieście pojedyncze niteczki i wrzucamy, jedna po drugiej na gorący olej (w garnku). Trzeba to robić szybko jednocześnie starając się by wpadały rozdzielone.
Gotowe warzywa odsączamy na papierze, z tłuszczu.
W efekcie, powinna powstać struktura, przypominająca ptasie gniazdo.
ManganMan:
Moja kolej.
Przypomniał mi się pewien przepis, tyle że zamiast kalafiora się używa fasolki szparagowej.
No to jedziemy:
* fasolka szparagowa świeża (zielona lub żółta - 0,5 kg)
* bułka tarta - pół szklanki
* pół kostki masła (~125g)
* sól - do gotowania fasoli jak i do smaku.Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki z obu stron i gotować do miękkości (15 minut) w osolonej wodzie, w tym czasie zrobić omastę, tj.: roztopić na wolnym ogniu w rondlu 1/2 kostki masła i dodać do niej 1/2 szklanki bułki tartej i zrumienić.
Po ugotowaniu, odcedzić fasolę szparagową i polać zrobioną ciepłą omastą.
Proste? Proste :D
Proxima Alland:
Proste i pyszne... Pora zmykać do domu na obiad (jak go sobie ugotuję.... ::)
A'propo fasolki, to ja w sezonie, dodaję jeszcze młode ziemniorki w mundurkach oraz młodą marchewkę. Fajnie się wszystko razem komponuje.
Soulscream:
Proste, ale tłuste :(.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej