Śmietnisko > Off Topic
Proste Gotowanie
CATfrcomCheshire:
--- Cytat: Gregorius w Wrzesień 18, 2011, 23:04:29 ---
A swoją drogą jeśli chcesz się przekonać do dyniowatych to polecam patisony marynowane jako zakąska do wódeczki. Przekonasz się bardzo szybko ^_^
--- Koniec cytatu ---
Wlasnie kupilem ostatnio sloiczek, bo ogladnalem niechcacy jakis program dokumentalny o patisonach, i sie zaciekawilem troche, i powiem ci ze wywalilem 2/3 sloika, a i tak ledwo zjadlem te 2 czy 3. Smakowaly zalewa, w ktorej sie moczyly, i to wszystko
Gregorius:
Nie no to ja już nic nie poradzę na ten przypadek 8)
Azbuga:
bakłażan, kabaczek czy awokado to takie samo ścierwo :)
za to złapałem smak na papryczki ostre - brat zaczął je chodować w donicach pod oknami - ma ich ze 20 krzaków. Rośnie sobie taka papryczka do półtora metra wysokości i obwieszona jest mnóstwem owoców.
Ponoć najlepiej wysiać w lutym to jakoś od sierpnia można zjadać masowo.
Z 3 gatunków jakich próbowałem:
piri piri - cudo - idealna ostrość i ładny paprykowy zapach - akurat do pogryzania przy kanapkach
chili - trochę mniej ostra, ale też ladnie pachnie
habanero - to nie jest jedzenie tylko broń biologiczna :) i pachnie trochę inaczej niż inne papryki.
taka zerwana z krzaka papryka smakuje o wiele lepiej niż cokolwiek kupionego w sklepie bo po prostu pachnie.
CATfrcomCheshire:
kupilem ostatnio za 7 zl taki krzaczek, i bardzo sobie chwale, papryczki idealnie sie komponuja z potrawami kuchni wschodniej, i maja taka fajna specyficzna ostrosc, zupelnie inna niz np pieprz albo czosnek. Nawt dos osu pomidorowego fajnie jest jedna posiekana dodac, a jak pare dni temu zrobilem czerwone tajlandzkie czili z dorszem, to te papryczki to byl normalnie szal. Moge podac przepis jak kogos interesuje, fajny sposob na ta nudna ale zdrowa rybe
Pol Kent:
--- Cytat: CATfrcomCheshire w Wrzesień 19, 2011, 12:51:15 ---Moge podac przepis jak kogos interesuje, fajny sposob na ta nudna ale zdrowa rybe
--- Koniec cytatu ---
W takim razie podaj proszę ten przepis.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej