Śmietnisko > Off Topic

Proste Gotowanie

<< < (29/42) > >>

CATfrcomCheshire:
najprosciej jest kupic puszke pomidorow pokrojonych, do tego wycisnac czosnku i dosypac bazylii (najlepiej swiezej), sol pieprz i masz sos do pizzy

Starakopara:
Hammer, a może kurak z młodym porem i czarnymi oliwkami?

2 spore piersi kurczęce
1-2 młode pory ( tylko białe części )
1 mała cebula ( najlepiej cukrowa )
1 puszka pomidorów bez skórki
1 słoik czarnych oliwek ( bez pestek i nie faszerowane )
1 porządny lub 2-3 mniejsze ząbki czosnku
kilka liści bazylii ( nie są konieczne ale pasują znakomicie do pomidorów )
1 łyżka masła i 1-2 łyżki oliwy
makaron typu penne lub jakikolwiek inny " gruby " makaron

pora dokładnie opłukać pod bierzącą wodą, przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie piórka. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z pokrojonymi porami zeszklić w garnku na maśle i 1 łyżce oliwy ( najpierw rozgrzać oliwę, potem dodać masło ). Do zeszklonych warzywek dodać całą puszkę pomidorów ( razem z zalewą ) i gotować aż pomidory się rozpadną. do tak przygotowanego sosu dodajemy około połowę słoika czarnych oliwek ( bez zalewy ) i wyciskamy praską czosnek. Pierś kurczaka kroimy w podłużne paski ( nie muszą być cienkie ) i smażymy na oliwie aż się zetnie mięso. Gotujemy al`dente odpowiednią dla 3-4 osób ilość makaronu. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem z garnka i ozdabiamy porcję kilkoma porwanymi w palcach liśćmi bazylii, obok układamy usmażone paski z piersi kuraka. Voila!

najlepiej podawać czerwonym półwytrawnym winem  :)

HammerSnake:

--- Cytuj ---Hammer, a może kurak z młodym porem i czarnymi oliwkami?
--- Koniec cytatu ---

Ugotowałem im i usłyszałem "zajebiste" i wpierdalali aż im się uszy trzęsły. Więc bardzo im smakowało i mi również hehe. Dobry przepis.

CATfrcomCheshire:
musze to ugotowac

Starakopara:
cieszę się, że smaokowało  :)
poźniej ( bo narazie musze zmykać ) zapodam przepis na leczo  :)

edit:

6 sporych strąków papryki ( najlepiej róznokolorowej )
2 młode cukinie
2 spore cebule
puszka pomidorów
4-5 świeżych pomidorów ( około 60 dag )
2-3 ząbki czosnku
1( lub więcej, zależy od gustu ) papryczka chilli lub węgierska "czuszka"
oliwa z oliwek
czarny pieprz
1-2 pętka kiełbasy chorizo ( najlepiej ostra )

przygotowanie jest trywialnie proste:
papryki dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki ( takie mniej więcej 5 na 5 cm ), chilli bądź czuszkę siekamy drobniutko ( ja nie usuwam nasionek ), cebulę traktujemy w podobny sposób co ostrą papryczkę. Cukinie myjemy i po przekrojeniu wzdłuż usuwamy tę gąbczastą część z nasionami, następnie kroimy wzmiankowaną cukinię na kawałki podobnej wielkości co paprykę. W garnku na dobrze podgrzanej oliwie szklimy cebulę, i dodajemy pokrojoną wcześniej paprykę, po około 10-15 minutach wrzucamy do gara cukinię i pokrojoną w plasterki chorizo ( z braku laku jakakolwiek inna kiełbasa nadająca się do gotowania ), po kolejnych 10 minutach cała puszka pomidorów oraz pokrojone w dowolnej wielkości kawałki świeże pomidory dołączają do papryki, cukinii i kiełbaski. Bulbamy aż zawrze, zmniejszamy gaz, żeby tylko " pyrkało " i znowu z 10-15 min ( składniki powinny być al` dente, trzeba sprawdzać w trakcie, coby się nie rozgotowało )na sam koniec do garnka wędruje przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz podług uznania.
Serwujemy w głębokim talerzu , a do tego świeża bagietka ( niektórzy podają z ryżem, ja osobiście wolę pieczywo )

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej