Śmietnisko > Off Topic
Proste Gotowanie
amra:
--- Cytat: Kharim w Lipiec 06, 2011, 12:51:12 ---Nigdy nie probowalem, a tym sposobem jest szybciej i wychodzi naprawde smaczne. Nigdy nie sprawdzalem zawartosci tych sloikow, ale nie sa chyba znowu tak chemiczne
--- Koniec cytatu ---
Ogólnie są. Listowane jest tylko to co przepisy wymagaja. A prawda jest taka, że jak już widomo że jakiś składnik jest buuu, to jak tylko się da to go się podmienia się innym o ktorym ludzie jescze nie wiedza że jest buuu.
Niedawno gadałem ze doktorkiem z uniwerku medycznego w Iowa, zajmuje się właśnie zdrowiem & jedzonkiem. Ogólnie z jego wypowiedzi wynikało, że wszystko co jest w słoiku/puszcze nie nadaje się do jedzenia. Każdy produkt o przedłużonej żywotnosci (wykluczajac z tego mrożonki). Dla przykładu pokazał mi serek kraft, mleko jest tam jednym z 30 składniów, zamiast jedynym.
Kharim:
Mam nadzieje ze duze ilosci alkoholu i chilli przeciwdzialaja tym tajemniczym substancjom :) boje sie teraz podawac przepisy, bo jeszcze zostane zlinczowany.
CATfrcomCheshire:
--- Cytat: Kharim w Lipiec 07, 2011, 13:14:46 ---Mam nadzieje ze duze ilosci alkoholu i chilli przeciwdzialaja tym tajemniczym substancjom :) boje sie teraz podawac przepisy, bo jeszcze zostane zlinczowany.
--- Koniec cytatu ---
Ee tam zaraz zlinczowany, nie przesadzajamy, ale umowmy sie ze staramy sie podawac przepisy bez polepszaczy smaku i zapachu chociaz, czyli bez glutaminianu sodu, ktory jest w praktycznie 90% gotowych dan, przypraw sosow itd. Gotowanie na kostce rosolowej Knorra to nie jest zadna sztuka ani osiagniecie
Doom:
Robicie z igły widły. Podał jak on to robi, podana została też alternatywa.
Następny przepis proszę
amra:
OK, może. To może ja dorzuce cosik co robie jak mam lenia i jestem głodny. Taki kawalerski fast-food.
Ryż & kurczak & chilli.
2 - kubki (wielkosc filizanki ) ryżu
3 - kubki rosołu - nabywam w sklepie w kartonach 1l, 2$ za low-sodium & organic
1/2 - piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki Chilly Powder
2-3 ząbki pokrojonego drobno swierzego czosnku.
1-2 marchewka/ki drobno pokrajane
Wszystko wżucamy do stalowego lub teflonowego garka.
Gotujemy, aż woda odparuje.
Reday, można jescze z 2-3 min podsmarzyć na sucho na patelni.
Zajmuje mi to max 15-20 min i prawie zero wysiłku. Składniki podane w ilościach dla 2-3 osób.
Osobicie ide na łatwizne i zamiast do garka wrzucam to do maszynki, takiej do gotowania ryżu. ( taki fajny wynalazek za 15$, daje znać jak gotowe i podtrzymuje jedzonko ciepłe i co najwazniejsze nie przypala )
PS:A jak ktoś ma czas i zaciecie to polecam:
http://sundaynitedinner.com/stir-fried-cabbage-beef-and-mushrooms/
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej