Śmietnisko > Off Topic
Linux - jaka kompilacja dla początkującego?
Asag:
Dobra co do edycji tekstów/tabelek to kończmy już, moja praca akurat nie wymaga przetwarzania i edytowania dużej ilości skomplikowanych dokumentów a temat zaczyna przypominać MS vs OpenSource.
Mi chodzi bardziej o ogólną wygodę użytkowania systemu do różnych zastosowań (net, pewnie czasem multimedia ale nie gry, różne programy użytkowe itp itd) i wychodzi na to że Ubuntu chyba będzie najlepszym wyborem.
Ranshe:
No bo wiesz, nie ma co ludziom na siłę wciskać tego Ubuntu, a potem się okaże że czegoś nie możesz zrobić albo cię wkurza i będzie na nas. ;]
- Net bez problemu, nawet Chrome ma paczki .deb teraz, komunikatory też sobie jakieś znajdziesz zapewne. Problemy mogą być tylko z rozwiązaniami wymagającymi jakichś dziwacznych wtyczek activex.
- Multimedia też bez problemu, mplayer odtworzy praktycznie każde video jakie mu wrzucisz, z audio też spoko.
- Różne użytkowe to tzw. hgw, będziesz sobie musiał znaleźć odpowiedniki i pewnie znajdziesz. ;)
Doom:
A to ja się zapytam przy okazji. Czy poza Ubuntu w tej chwili są jakieś aktualne równie proste w obsludze kompilacje linucha? Czy jest do wyboru;
- ubuntu
- ubuntu
- studia inżynierskie (magisterskie) z informatyki i dowolna z pozostałych kompilacji? :P
Dux:
Ubunciak
wspomniana mandriva
openSUSE
Fedora
Linux Mint
Pardus
Dla lubiących wolne kobyły ale ze wszystkim out of the box może być Sabayon.
Tyle sobie przypominam z tych prostych. Natomiast która lepsza, to już zależy. Zależy od tego kto co używa, bo bez problemu znajdziesz takich którzy twierdzą, że to i to distro jest super, a tamto znowu do niczego bo się sypie czy coś tam.
Mac Dercad:
Ostatnio instalowałem Ubuntu na laptopie. Instalka dwa razy zwiesiła się w trakcie, trzeba było resetować na twardo. Poza tym... szok. Myślałem, że W7 ma łatwą instalację... Tutaj wkładasz płytę do kompa, uruchamiasz, wstaje system z obsługa wszystkich urządzeń... :o Klikasz instaluj, instalujesz, działasz. Proste jak obsługa młotka. Ale jak potem chciałem zrobić coś, czego nie robi się przez zintegrowany menadżer wszystkiego, stwierdziłem, że jestem za głupi na komputery...:(
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej