Śmietnisko > Off Topic
Linux - jaka kompilacja dla początkującego?
Asag:
Zastanawiam się nad laptopem i zainstalowaniem tam Linuxa (laptop nie pod gry tak że software to raczej nie problem później). Jednak nie bardzo się orientuję jaką wersję powinienem wybrać.
Dawno, dawno temu korzystałem z Mandrivy (jak pierwszy raz zainstalowałem to obok windowsa tak skopałem coś że formata musiałem robić ;D ). Dość wygodnie się z tego korzystało, bardzo podobne do windowsa zresztą było.
Jednak coraz częściej słyszę o Ubuntu. Orientuje się ktoś jaka wersja będzie najlepsza do "nauki" linuxa? Mandriva? Ubuntu? A może jeszcze jakaś inna kompilacja?
Xarthias:
Żonie w pracy zainstalowałem Ubuntu, korzystają z niego bez problemu nawet jej koleżanki - komputerowe analfabetki.
Kareem:
Moja żona dawo temu kupiła laptowa z vistą. Niestety z czasem przestało tam cokolwiek działać. Okazało się, że kochany produkt MS całkowicie zjadł pamięć kompa. Rozwiązaniem okazało się wywalenie wszystkiego co microsoftowe i wgranie linuxa. Wybór padł na Ubuntu jako podobno najprostszy do obsługi. Zawsze wydawało mi się, że linux to system do którego bez 5 lat informatyki nie ma co podchodzić, a tu okazało się, że jest to bajeczne w konfiguracji i instalacji. Co więcej sam system jest dużo prostszy i bardziej intuicyjny w obsłudze niż winda.
Polecam gorąco. Jak powiedziałem tego linuksa używa moja żona, której wiedza na temat komputerów ogranicza się do facebooka, a nie ma najmniejszych problemów z jego konfiguracją.
http://www.ubuntu.pl/pobierz.php
Ranshe:
A potem przychodzi konieczność napisania jakiegoś tekstu i osoba taka bluzga na openoffice - im lepiej zna i potrafi sobie zaawansowanie poradzić w wordzie/excelu, tym dłuższe i bardziej kwieciste bluzgi.
Tak więc Ubuntu jest fajne, o ile to co komputer ma robić to właściwie ogranicza się do internet + mp3 + filmy i niczego więcej.
Asag:
A mógłbyś jaśniej wyjaśnić o co chodzi z tym OpenOffice? Z tego co słyszałem raczej nie ma problemu z kompatybilnością z Office i nie wiem czy chodzi ci o układ menu? Funkcje? Ogólną obsługę?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej