Śmietnisko > Off Topic

Kolejne super-rządowe pomysły na internet.

<< < (3/5) > >>

Azbuga:
w tych artykułach piszą ze karą za publikowanie bez wpisu do krrt i koncesji ma być 10% rocznych przychodów a nie zablokowanie strony :) czyli mamy po prostu podatek od sieci dodatkowy. wszyscy sobie te 10% wliczą w koszta i po problemie. albo przeniosą stronę do innego kraju

Khobba:

--- Cytat: Aeon Horax w Marzec 16, 2011, 07:39:58 ---ja zawsze mam dość duża rezerwę do tego co znajdzie się w dowolnym przekazie medialnym.

--- Koniec cytatu ---
FYP

Rabbitofdoom:

--- Cytat: Azbuga w Marzec 16, 2011, 09:08:09 ---w tych artykułach piszą ze karą za publikowanie bez wpisu do krrt i koncesji ma być 10% rocznych przychodów a nie zablokowanie strony :) czyli mamy po prostu podatek od sieci dodatkowy. wszyscy sobie te 10% wliczą w koszta i po problemie. albo przeniosą stronę do innego kraju

--- Koniec cytatu ---

Azbuga nie rozrozniasz chodzi o 10% przychodu nie dochodu. Mozesz miec 1000000 zl przychodu a 20tys dochodu albo nawet konczyc rok strata. Po drugie kara jest liczona od przychodu z poprzedniego roku nie musze przypominac ze mamy kryzys i ten rok bedzie znacznie gorszy. Dla malych portali operujacych na granicy oplacalnosci to pewne bankructwo praktycznie.

Po drugie ta ustawa to duze dodatkowe koszty. Wynikajace chociaz z koniecznosci archiwizacji wszystkich plikow umieszczanych na serwisie. Skladaniem sprawozdan do KRRIT etc.

Po trzecie KRRIT moze odmowic rejestracji. KRRIT jak by nie patrzec jest wybierana przez politykow i moze sie nagle okazac ze onet za bardzo bedzie anty rzadowy i nie dostanie zgody albo mu cofna pod jakims durnym powodem.

Po czwarte wymog 15% materialow europejskich. Jestem ciekawe jak taki wymog ma np. spelnic portal o anime. Chyba puszczajac bolka i lolka co oczywiscie wiaze sie z dodatkowymi kosztami bo trzeba zaplacic za prawa autorskie etc.

Azbuga:
no wymog promocji programow europejskich to zenada. ale podobne plany sa co do stacji radiowych i to chyba ostrzejsze. byl projekt ustawy ze 50% czasu antenowego jesli puszczaja muzyke to musza byc polskie piosenki... ja rozumiem ze polscy tzw. artysci tez chcą jesc ale zmuszac prywatne stacje zeby to gowno puszczaly...

sc0rp:

--- Cytat: Aeon Horax w Marzec 16, 2011, 07:39:58 ---Sry Greg, ale podałeś źródła dwóch najbardziej szmatławych dostawców informacji. Szukanie taniej sensacji przez w/w poraża i jest śmieszne. Nie mowie, żeby słuchać Radia Maryjana czy czytać Gazetę Polska, ale ja zawsze mam dość duża rezerwę do tego co znajdzie się w tvn czy 'gazecie'.

--- Koniec cytatu ---
To sie wysil i przeczytaj ustawe http://orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/nazwa/3812_u/$file/3812_u.pdf (link trzeba recznie skopiowac, bo forum zle go "pocielo") akurat "szmatlawe" czy nie to maja racje. A ty jesli uwazasz ze to tania sensacja to zrob przysluge innym internautom i odetnij sie do internetu.

Anyway czy ktos sie orientuje czy w Polsce mozna jakas inicjatywa obywatelska zablokowac ustawe?

PS I pomyslec za ja na tych zlodziei glosowalem :/ a teraz zabieraja mi chleb

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej