Śmietnisko > Off Topic

Kolejne super-rządowe pomysły na internet.

<< < (4/5) > >>

Dormio:

--- Cytat: Rabbitofdoom w Marzec 16, 2011, 07:36:59 ---Jeżeli ktoś podejmuje się takiej działalności gospodarczej, to wchodzi na rynek i konkuruje z nadawcami tradycyjnymi. Boisko powinno być równe dla wszystkich. Jeżeli jedni są koncesjonowani i w jakiś sposób regulowani, to niestety inni też -  bronił rządowej ustawy w TOK FM mec. Igor Ostrowski, z zespołu doradców strategicznych premiera.

--- Koniec cytatu ---
Słuchałem tej audycji. Mam mieszane uczucia, aczkolwiek wrażenie, że za chwilę na YouTube pokazywać się będzie masowo tablica: Brak zgody na publikację treści w Twoim kraju jest w tym wypadku potwornie silne.

Wg mnie ustawa "zrównuje" maluczkich do molochów typu TVP, bez rozróżniania co kto robi i dlaczego, a dodatkowo daje kolejne narzędzia tzw. koncernom medialnym do walki z "pospolitym ruszeniem" ambitnych twórców. Ktoś kto przygotowuje treść do emisji (powiedzmy nagrywa sobie wykonanie jakiegoś popularnego utworu chronionego prawem autorskim) i nieodpłatnie ją udostępnia na YouTube i nie występuje o koncesję jest w takiej sytuacji w szarej strefie tej ustawy - kary KRRiT nie może mu nałożyć, bo przecież nie ma przychodu z działalności, jest twórcą, więc podlega również innym przepisom. Koncerny medialne będą pewnie chciały go ścigać z tytułu praw autorskich, co on może bronić na zasadach interpretacji i wykonywania na potrzeby własne...

Kolejny bubel nam szykują w dodatku pod szyldem dostosowywania się do prawa unijnego. Najśmieszniejsze, że mecenas sam przyznał, że ustawa jest sprzeczna z dyrektywą (SIC !).

Doom:

--- Cytuj ---Anyway czy ktos sie orientuje czy w Polsce mozna jakas inicjatywa obywatelska zablokowac ustawe?
--- Koniec cytatu ---
Podkablować do trybunału konstytucyjnego i czegoś podobnego w strukturach unii?

HammerSnake:
Teraz w książkach o e-biznesie  pierwszy rozdział będzie poświęcony wypadowy za granicę z celu założenia firmy lol.

W Anglii można ponoć prowadzić firmę przez 3 miesiące bez zarejestrowania i ponoszenia państwowych opłat,czyli mamy 3 miesiące czasu na sprawdzenie czy interes ma szanse na powodzenie ,u nas tylko potrafią kolejne przeszkody generować ,bo na porządną prace/reformę nikomu nie starcza sił.

Zresztą widać po tym głosowaniu .Jeden się wstrzymał . Reszta banda nierobów w większości nawet łaskawie nie przeczytałem za czym głosują. Przyjść popierdzieć w siedzisko nacisnąć przycisk i fajrant. Zresztą coraz częściej nagle po głosowaniu łapią się za czym głosowali vide między innymi PiS i się jakoś mętnie tłumaczą.  >:( .

Rabbitofdoom:
Wszyscy glosowali bo obu partiom ta ustawa jest na reke. Zawsze jednym z pierwszych ruchow po wyborach jest skok na KRRIT. Co do ustawy to jesli mnie pamiec nie myli obywatele jesli zbiora dosc podpisow to podobnie jak z inicjatywa ustawodawcza moga skierowac wniosek do trybunalu konstytucyjnego.

horax:

--- Cytat: Dark Flonoe w Marzec 16, 2011, 10:29:01 ---To sie wysil i przeczytaj ustawe http://orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/nazwa/3812_u/$file/3812_u.pdf (link trzeba recznie skopiowac, bo forum zle go "pocielo") akurat "szmatlawe" czy nie to maja racje. A ty jesli uwazasz ze to tania sensacja to zrob przysluge innym internautom i odetnij sie do internetu.

--- Koniec cytatu ---

Nie zrozumiałeś mojego przekazu, więc muszę Ci coś wyjaśnić. Pisząc o szmatławych portalach miałem na myśli nie to, czy piszą prawdę czy nie, ale to w jaki sposób przekazują informacje - robiąc z byle czego narodową tragedię czy krytyczny problem społeczny. Jak dla mnie artykuły tam ujęte (tak, na onecie też!) nie są i nigdy nie były obiektywne. Skierowane do bezmózgich kretynów, którzy dają się 'złapać' niby kluczowymi nowinkami prosto z rynsztoka. Styl przekazu jest niedopuszczalny: "anonimowi pseudo-eksperci", L. Miller czy społeczność "internetowa" składająca się z półinteligentów wyładowujących swoje frustracje na forach i w komentarzach, to nie jest ktoś na kim mogę opierać swoją opinie. Jeśli chcesz to proszę bardzo, możesz wierzyć ich interpretacjom i już ruszać na krakowskie przedmieście i bronić "wolności" internetu. Nie zapomnij przywiązać się do modemu czy innego rutera. Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej