Śmietnisko > Off Topic
Czytniki E-Booków (e-ink)
Xarthias:
Kindle Classic czyli najtańszy, kosztuje 160 zielonych z przesyłką i vatem.
Nie opłaca się Kindlów kupować na innych amazonach niż amerykański, chyba, że mamy kogoś w kraju, w którym jest dany amazon.
Na allegro trafiają wersje special offers, sprzedawcy zarabiają na sztuce 150-200zł (o tyle mniej więcej się przepłaca). Lepiej znaleźć kogoś znajomego w USA i poprosić o kupno i przesłanie przez kogoś lecącego samolotem do Polski :)
Z wersją special offers wiąże się jeszcze jeden drobny problem, otóż w przypadku jakichkolwiek problemów technicznych, amazon niechętnie wysyła nowy/naprawiony czytnik na inny niż amerykański adres.
Ja miałem ostatnio "awarię" mojego Kindle Classic (krótko mówiąc połamałem mu ekran nosząc w kieszeni). Po zgłoszeniu awarii, nowy czytnik dostałem dwa dni później, stary im odesłałem. Z wersją special offers tak różowo nie jest ;)
Decyzja należy do kupującego oczywiście.
PS. PDFy na Kindlu to pomyłka i strata czasu.
PS2. Klawiatura w Kindlu jest praktycznie bezużyteczna - znaczy, nie ma do czego za bardzo jej wykorzystywać.
PS3. Ekran dotykowy w Kindle Touch (i innych dotykowych czytnikach) są na razie mocno przereklamowane. Nie są potrzebne do obsługi, a nieco pogorsza czytelność czytnika, także imo zbędny gadżet.
Kaliando:
3G w Kindlu można wykorzystywać także do przeglądania internetu. Wiem, bo często na wyjazdach z tego korzystałem. Nie jest to jednak zbyt wygodne, jak już wcześniej pisałem.
Xarthias:
3G w Kindlu można wykorzystywać do wszystkiego, na co pozwoli przeglądarka. Jedyne do czego nie powinno się go używać, to ściąganie książek z Amazona (!) bo to jedyna płatna usługa w tym biznesie ;)
Przeglądarka jest dość cienka, ale jeśli chcemy się bawić w jailbreaka, to możemy wrzucić nieco lepszą, porównywalną z androidowym webkitem. Jailbreak w kindlu pozwala także zainstalować polskie menu i kilka innych bajerków, no i dzięki temu, że jest łatwo odwracalny (kasuje się kilka plików z urządzenia) nie narusza gwarancji....
Goomich:
--- Cytat: Xarthias w Marzec 03, 2012, 21:11:40 ---3G w Kindlu można wykorzystywać do wszystkiego, na co pozwoli przeglądarka. Jedyne do czego nie powinno się go używać, to ściąganie książek z Amazona (!) bo to jedyna płatna usługa w tym biznesie ;)
--- Koniec cytatu ---
Wat?
Asag:
--- Cytat: Xarthias w Marzec 03, 2012, 14:39:51 ---PS3. Ekran dotykowy w Kindle Touch (i innych dotykowych czytnikach) są na razie mocno przereklamowane. Nie są potrzebne do obsługi, a nieco pogorsza czytelność czytnika, także imo zbędny gadżet.
--- Koniec cytatu ---
Zdecydowałem się na Kindle 4 (classic) bo jednak doszedłem do wniosku że chce to tylko do czytania i tak naprawdę faktycznie zbędne mi są te bajery w Touchu (zwłaszcza że posiadam smartfona o dużej rozdzielczości ekranu). Książki i tak będę ładował w domu z wifi/kompa albo ewentualnie w ... pracy (niech żyje hotspot w pobliżu mojego zakładu).
Natomiast kilkukrotnie spotkałem się z zacytowanym i wyboldowanym przeze mnie stwierdzeniem. Tyle że... ekran w Kindle Touch wcale nie jest dotykowy. Jest to dokładnie ten sam ekran Pearl co ma classic. Skąd więc "dotykowość"? W ramce wokół ekranu umieszczone są czujniki podczerwieni, przerwanie ich wiązki w danym miejscu urządzenie odbiera jako dotyk. Jakim cudem więc jakość ekranu może być gorsza? ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej