Eve Online > Korporacje, Sojusze & Organizacje - dyskusje
Czy dominacja NC stanowi problem ? [PL]
Kalressin:
IMO lekko histeryzujecie.
Taka sam sytuacja byla juz w EVE (Jak Dormio wspominał) za czasów gdzie praktycznie całe EVE bylo pod dominacja BOB + pozostałości LV i Veritasów + krweniaki królika. Jeszcze wcześniej bylo D2+ przyleglosci i tez ludzie plakali (wtedy toz powstalo okreslenie "polnocny napland" :P ).
Ze pad polnocnego naplandu jest mozliwy pokazal upadek D2.
Tylko za kazdym razem nie dokonywalo sie to za pomoca MAXow i innych wielkich operacji, tylko srednio skoordynowanych atakow kilku sojuszy w wielu miejscach i w wielu TZ.
Mozna miec w blobie 5000 luda ale nie 24h na dobe, nie przez miesiac i nie w 4 miejscach naraz.
A wtedy juz trzeba wybierac kogo poswiecic. Poswiecony sie obraza i odchodzi, blob maleje, kolo sie zamyka.
FC dobrzy w dowodzeniu duzych bitew tez sa na tyle zadkim gatunkiem, ze nie grajac aktywnie od 2 lat nadal kojaze duza czesc nickow. ( i faktycznie wystepuja raczej na poludniu niz na polnocy, z prozaicznego powodu- na poludniu jest i bylo wiecej duzych walk).
sc0rp:
@Nitefish no dokladnie jest tak jak piszesz.
Mnie smiesza ludzie ktorzy bedac w aliansie powiedzmy X maja pretensje do aliansow Y i Z ze sie splusowaly ze soba. Eve to sandbox kazdy gra jak chce i skoro ktos sie chce z kims splusowac to ludziom z zewnatrz nic do tego. A jak maja z tym problem zawsze moga postawic ultimatum ze maja sie z resetowac albo zrobia im wjazd ;)
edit: troche propagandy jak potezne jest NC http://www.youtube.com/watch?v=NtosJWq3COY jako pozywka dla wszelkich czarnowidzow ;)
edit2: Mnie zastanawia co sie stanie z blobem sc/tytkow IT, bo przeciez przez cala wojne nie poniesli razacych strat wiec flote sc/tytanow maja - z mojego pov fajnei by bylo jakby trafily one na "market" ale raczej sadze ze predzej za pare miechow beda podbijac gdzies sova.
Dormio:
--- Cytat: Dark Flonoe w Luty 10, 2011, 14:57:45 ---imo akurat sov war im wyszedl. zmiana dd za to niekoniecznie (bo wymusila boost matek), mysle ze analitycy z ccp nie przewidzieli ze sie to przerodzi w sc bloby.
--- Koniec cytatu ---
Jak mam rozumieć "wyszedł" ? Znaczy się uważasz, że to dobry (idealny to pewnie za mocne) system ? Wiesz jaka jest różnica względem SOV opartego na POSach ? Taka, że zamiast bić kilkadziesiąt POSów w niektórych systemach bijesz kilka TCU.
Podstawowa mechanika się jest taka sama, ale z pewnością zmniejszyło się obciążenie serwera.
Ja po 3+ latach "ewolucji" systemu SOV oczekiwałbym "wodotrysków" w postaci bonusów dla flot holdera sov, penalty dla atakującego, zmuszające go do podzielenia sił (blob penalty ?) i ataku z wielu kierunków.
Problem w tym, że CCP nie zlikwidowało problemów starego systemu, ale zamiotło je pod dywan - SOV war jest dalej nudne, ale mniej nużące jak masz do rozwalenia ~5 TCU w porównaniu z 20+ POSami.
--- Cytat: Dark Flonoe w Luty 10, 2011, 14:57:45 --- No tego to sobie wogole nie wyobrazam, zloza ktore sie formowaly przez miliony lat nagle zamieniaja sie miejscami (no-RPG ?), wszystkie reakcje na posach i linie produkcyjne etc. szlag trafia (economic collapse?) WTF?
--- Koniec cytatu ---
A słyszałeś o gravimetrikach ? A o dynamicznych paskach ? A o kometach ? A o system wide paskach ? Zobacz co zrobili z PI, które obiecywali gdzieś tak w 2006 roku i dawali pierwsze wzmianki ! Jak dla mnie (z perspektywy osoby zajmującej się industry) cały obecny system ekonomiczny jest do wywalenia i napisania od początku raz jeszcze.
--- Cytat: Dark Flonoe w Luty 10, 2011, 14:57:45 ---Mnie za to drazni logowski, z tym ccp mogloby jakos zaczac walczyc ot luzna propozycja ze jesli nie jestes na stacji twoj ship zostaje w przestrzeni az do downtime - tylko to pewnie by "zabilo" serwery.
--- Koniec cytatu ---
Logowski istnieje odkąd zacząłem grać i pewnie długo jeszcze będzie istniał. Wiesz dlaczego ? Bo CCP nie jest w stanie wypracować modelu w którym gracz tracący połączenie jest odróżniany od tego który się wylogował CELOWO.
IMHO zamiast wymyślać durne emergency warpowywanie wystarczyłoby włączyć invulnerability gracza na czas utraty połączenia. Gracz pozostawałby w tym samym miejscu, więc "ofiara" nie ma korzyści z logoffsky, a polujący by upolować musi zaczekać. Po DT ship by znikał (albo np. tak jak jetcan). Ma to jedną wadę - komuś komu zostało kilka % struktury "logoffsky" się będzie po prostu opłacało, ale jakby wrzucić "delay" na nietykalności (i.e. 5-10s)...
sc0rp:
--- Cytat: Dormio w Luty 10, 2011, 16:29:20 ---Jak mam rozumieć "wyszedł" ? Znaczy się uważasz, że to dobry (idealny to pewnie za mocne) system ? Wiesz jaka jest różnica względem SOV opartego na POSach ? Taka, że zamiast bić kilkadziesiąt POSów w niektórych systemach bijesz kilka TCU.
Podstawowa mechanika się jest taka sama, ale z pewnością zmniejszyło się obciążenie serwera.
Ja po 3+ latach "ewolucji" systemu SOV oczekiwałbym "wodotrysków" w postaci bonusów dla flot holdera sov, penalty dla atakującego, zmuszające go do podzielenia sił (blob penalty ?) i ataku z wielu kierunków.
Problem w tym, że CCP nie zlikwidowało problemów starego systemu, ale zamiotło je pod dywan - SOV war jest dalej nudne, ale mniej nużące jak masz do rozwalenia ~5 TCU w porównaniu z 20+ POSami.
--- Koniec cytatu ---
uwazam ze jest lepszy niz byl, bo jest duzo bardziej dynamiczny w starym systemie nie istnialo cos takiego jak Blitzkrieg tylko kto szybciej i wiecej posow postawi ;)
Odnosnie twoich pomyslow imo sa super widze tylko jeden problem wieksze obciazenie na serwerach.
--- Cytuj ---A słyszałeś o gravimetrikach ? A o dynamicznych paskach ? A o kometach ? A o system wide paskach ? Zobacz co zrobili z PI, które obiecywali gdzieś tak w 2006 roku i dawali pierwsze wzmianki ! Jak dla mnie (z perspektywy osoby zajmującej się industry) cały obecny system ekonomiczny jest do wywalenia i napisania od początku raz jeszcze.
--- Koniec cytatu ---
to co pogrubilem poporstu na obecnym stadium uwazam to za nierealne. Najmniejsza zapowiedz tych zmian (chodzby na sisi zeby przetestowac) skutkowala by hiperinflacja i w czarnym scenariuszu przynajmniej moglaby skutkowac tym ze zaczolby sie handel wymienny, a waluta w grze sluzyla by tylko do insurance/upu klonow.
--- Cytuj ---Logowski istnieje odkąd zacząłem grać i pewnie długo jeszcze będzie istniał. Wiesz dlaczego ? Bo CCP nie jest w stanie wypracować modelu w którym gracz tracący połączenie jest odróżniany od tego który się wylogował CELOWO.
--- Koniec cytatu ---
To zmora kazdej gry sieciowej bo nie jestes w stanie tego odroznic, nawet jesli bylby event ktory by sie wyzwalal przy zamknieciu eve to ludzie poporstu zaczna wyciagac sieciowke z kompa. Dla mnie sprawa jest prosta Twoje polaczenie = Twoj problem. To generuje mase problemow juz nawet nie dla ludzi ktorzy poprstu zlapia d/c ale np. co jak bedzie gdzies awaria pradu/sieci tkaie rzeczy sie zdarzaja i to nie tylko u nas. Jednak wystarczy jasne okreslenie pospamowanie na ekranie logowania i kazdy kto wsiada do pimped shipa majac burze za oknem sie zastanowi czy warto ryzykowac.
Kalressin:
--- Cytat: Dormio w Luty 10, 2011, 16:29:20 ---IMHO zamiast wymyślać durne emergency warpowywanie wystarczyłoby włączyć invulnerability gracza na czas utraty połączenia. Gracz pozostawałby w tym samym miejscu, więc "ofiara" nie ma korzyści z logoffsky, a polujący by upolować musi zaczekać. Po DT ship by znikał (albo np. tak jak jetcan). Ma to jedną wadę - komuś komu zostało kilka % struktury "logoffsky" się będzie po prostu opłacało, ale jakby wrzucić "delay" na nietykalności (i.e. 5-10s)...
--- Koniec cytatu ---
Pomysl o mozliwosciach walkow jakie to stwarza np w bitwach, szczegulnie w polaczeniu z lagiem. (niesmiertelny primary anyone?)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej