Śmietnisko > Off Topic
Kilka ciekawych wiadomości z dziś poza Egiptem oczywiście
Dormio:
--- Cytat: SokoleOko w Luty 16, 2011, 14:22:06 ---Akurat ten muzyk rockowy postawił na nogi PKP Cargo, więc "to nie był najlepszy przykład" :)
--- Koniec cytatu ---
Czy ja nie napisałem aaaby:
--- Cytat: Dormio w Luty 16, 2011, 14:05:56 ---(żeby była jasność - facet ewidentnie się marnował w bankowości) ???
--- Koniec cytatu ---
HammerSnake:
--- Cytuj ---Wiesz jaka jest odpowiedź ? Rozmyta odpowiedzialność (przez polityków), niejasne i szerokie kryteria wyboru na stanowiska. Prawo pozwalające na wielokrotne i sprzeczne interpretacje, a w końcu buble prawne wypuszczane przez polityków.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie skoro teraz mój głos nie wpływa na poprawę mojego życia w tym kraju to dlaczego by nie dać mi większej możliwości decydowania nad moim losem ,a odebrać ją garstce ludzi na wiejskiej?
Skoro widać ,że obecny system się nie sprawdza.
Zresztą jestem zdania ,że miasta powinny ze sobą konkurować o mieszkańców ,tak samo jak konkurują państwa .Nie powinno to chyba dziwić skoro od paru lat polska jest województwem europy?
Dla ludzi z wykształceniem w zasadzie polska jest małą wysepką na oceanie ,bo mogą znaleźć pracę i stałe zameldowanie wszędzie choćby w kanadzie czy us.
Samorządowa policja i prokuratury to właśnie nakreślenie odpowiedzialności . Komu się poskarżysz ,że jest u ciebie w dzielnicy niebezpiecznie?
Miasto wysyła kandydata na policjanta do państwowej szkoły policyjnej płaci za jego szkolenie np. 100 tysięcy ,pilnuje żeby był cały czas w formie ,wyszkolony etc, bo od tego zależy bezpieczeństwo mieszkańców .Bawi się w protect and serve ,a nie wypisywanie dziennego limitu mandatów dla ludzi z góry ,a jak nikogo nie złapie to sobie nawzajem wypisują.
Kto będzie mieszkał w niebezpiecznym mieście ,jak x km dalej jest miasto o wiele lepiej zarządzane i bezpieczniejsze?
--- Cytuj ---Nie ma idealnych systemów. W przypadku samorządowej zakładasz, że kandydujący ma odpowiednie uprawnienia, wiedzę i doświadczenie. Co w sytuacji kiedy kandydat jest pokroju Kononowicza ?
--- Koniec cytatu ---
Idioci będą głosować na idiotów to oczywiste.Kto ci każe się z nimi męczyć ?
Dormio:
--- Cytat: HammerSnake w Luty 16, 2011, 15:03:28 ---Idioci będą głosować na idiotów to oczywiste.Kto ci każe się z nimi męczyć ?
--- Koniec cytatu ---
Rany... a Tobie kto każe się męczyć ? ;) :P
Na ilu obradach rady miejskiej, czy innego samorządu okręgu do którego przynależysz byłeś ? Masz mieszkanie we wspólnocie ? Na ilu zebraniach wspólnoty byłeś ? Co zrobiłeś by zmienić otoczenie wokoło siebie ? Upomniałeś chociaż jednego właściciela psa, że nie sprząta po sobie (psie) ? Narzekać na brak społeczeństwa obywatelskiego, nieporządek i polityków jest łatwo, ale coś samemu zrobić akurat trudno.
lastverb:
--- Cytat: Dormio w Luty 16, 2011, 15:33:23 ---Na ilu obradach rady miejskiej, czy innego samorządu okręgu do którego przynależysz byłeś?
--- Koniec cytatu ---
Zly przyklad. Kazdy obywatel moze sie wybrac na zebranie samorzadu, ale nie ma prawa sie odezwac (prawnie - "nie ma prawa glosu" - ale jak juz ktos napisal prawo jest wieloznaczne i wlasnie tak jak napisalem jest ono traktowane) wiec co ta obecnosc zmieni?
Siewca Titum:
--- Cytuj ---Popełniasz błąd logiczny. Patrzysz przez pryzmat pensji ludzi na naszej ulicy a nie przez pryzmat kasy którą mogą zaoferować ludzie z zagranicy. Lub może żeby być dokładniejszym przez pryzmat kasy o której często nasze urzędasy decydują a do której zagranica chciałaby się przyssać.
19 tyś. PLN na miech to brzmi dla kogoś z pensją 2k na rękę kosmicznie, ale z drugiej strony te 19k to tylko 5k euro a tyle to sorry ale dobry specjalista na zachodzie zarabia.
Żadna rewelacja. Zresztą patrząc nawet na rodzime podwórko to nie jest rewelacja.
Publiczną tajemnicą jest, że w niektórych branżach handlowcy mają wolną rękę do 5% w kosztach reprezentacyjnych byleby oferta przeszła. A ofertki często idą w setki tyś PLN.
--- Koniec cytatu ---
Yogos, ale ilu masz specjalistów w rządzie? Średnia pensja to średnia pensja - wyliczona zarówno z pensji ubogiej gawiedzi jak i bogatych oligarchów. ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej