Śmietnisko > Off Topic

Kilka ciekawych wiadomości z dziś poza Egiptem oczywiście

<< < (16/16)

Pienias:
Ciekawe kiedy evkowi gornicy zaczna protestowac przeciwko obnizeniu rentownosci ich profesji? ;)

Siewca Titum:

--- Cytuj ---Kopalnie miedzi odkrywki ???? To dla mnie odkryce. Mieszkalem 24 lata w Lubinie ale kopalni odkrywkowej tam nie widzialem, a bylem w nich nie raz i nadole tez.
--- Koniec cytatu ---

Mój błąd - po prostu rzuciłem hasło usłyszane od współlokatora z Lubina  :D i nie mogłem sobie przypomnieć dokładnie, ale chodziło  o to, że w tych kopalniach praca jest o wiele lżejsza.

Dormio:

--- Cytat: HammerSnake w Luty 18, 2011, 17:56:55 ---Wiesz ja sobie wyobrażam ,że na początku pracy nie dostajesz 4 tysięcy . Myślę ,że aż takiej patologii to tam nie ma i że pensja narasta wraz ze stażem pracy.Czyli załóżmy po 10 latach maksymalny pułap.

--- Koniec cytatu ---
A dlaczego po 10 ? A może 15, albo 20 ? W swojej pracy też po 10 latach osiągasz max pułap ? Z tego co wiem takie rzeczy jak max pułap to:
a) mocno uznaniowe (wszyscy znajomi królika)
b) częściowo wynikowe (robisz soboty/niedziele to masz więcej)

--- Cytat: HammerSnake w Luty 18, 2011, 17:56:55 ---Czyli że jak ...twoim zdaniem . Nasi dzielni górnicy kopią nam węgiel prawie za darmo .

--- Koniec cytatu ---
Nie, nie twierdzę, że kopią węgiel za darmo (a Ty tak uważasz ?  :P). Natomiast twierdzę, że średnia to tylko średnia, a i te potrafią się między sobą różnić. Jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy - górnicy zarabiają średnio 5.5k, a ja zarabiam 1.5k... to chyba nie mamy o czym rozmawiać. Przecież zawsze się znajdzie ktoś kto będzie zarabiać mniej.

--- Cytat: HammerSnake w Luty 18, 2011, 17:56:55 ---Czy tylko u mnie w rodzinie wyciągi z zusu z obliczoną emeryturą były nie dawno tematem do żartów i kto miał więcej przepracowanych lat tym bardziej rozweselał biesiadników ?

--- Koniec cytatu ---
Nie tylko u Ciebie, mój wyciąg też wzbudza moją wesołość.

--- Cytat: HammerSnake w Luty 18, 2011, 17:56:55 ---Pierwszy filar ,drugi filar coś ci to mówi ? - ponoć w górnictwie teraz nie robisz? To chyba wiesz jak to działa.

--- Koniec cytatu ---
Jak sam liczysz to jest ok, ale jak ja liczę to już nie jest ok ? Przecież użyłem TWOJEGO przykładu.
Jeszcze raz chcę podkreślić - moją tezą jest: obarczanie za problemy finansowe państwa jednej grupy jest tak samo z końca pleców jak twierdzenie, że wszyscy będziemy mieli taką emeryturę na jaką zasługujemy.
Chcesz to dyskutuj z tą tezą, nie chcesz to nie dyskutuj, a cytatami i linkami możemy się przerzucać:

--- Cytuj ---Money.pl
Przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw we wrześniu 2010 r. spadło o 0,1 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca, a w ujęciu rocznym zwiększyło się o 3,7 proc. i wyniosło 3403,68 zł - podał Główny Urząd Statystyczny.

--- Koniec cytatu ---
Jak to się ma względem 1500 PLN ?

Rabbitofdoom:
http://biznes.onet.pl/polacy-nie-wierza-w-emeryture-z-zus-i-ofe,18543,4192686,1,news-detal

Jednej grupy nie ale ile szkody w gospodarce spowodowaly zwiazki zawodowe i zwiazane z nimi patologie mozemy sie nigdy nie dowiedziec. Nigdzie na swiecie zwiazki nie mialy takiej wladzy jak w polsce w latach 90tych.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej