Śmietnisko > Off Topic

Zakup F-16 do polskiej armii

<< < (16/29) > >>

gregor40:

--- Cytat: Pol Kent w Listopad 11, 2010, 16:40:47 ---Z nieznanego powodu przedstawiasz sytuację w której Rosjanie:
1. Nie zastosowali żadnego Ewar przeciw naszym radarom ani rakiet przeciwradarowych
2. Nasze Su-22 nie napotykają żadnego oporu ze strony rosyjskiej AA
3. Zostawiają część sil do obrony własnych lotnisk a my...rzucamy wszystko co mamy jakby naszych lotnisk nie było trzeba bronić. No chyba ze już zostały zniszczone i działamy z DOLi.

--- Koniec cytatu ---

Z nieznanego powodu wszyscy tak namiętnie rozpracowują jakąś na maksa fikcyjną sytuację, bez żadnych, kompletnie żadnych założeń. Jakbyś zacytował całość to pisałem wyraźnie, że rozpatrywanie tego scenariusza bez założeń jest kopletnie bez sensu. Bo na końcu Rosyjskie bombowce ładują A i orzą Polskę na 5m wgłąb od Tatr po Bałtyk.

--- Cytat: Pol Kent w Listopad 11, 2010, 16:40:47 ---Jak wyżej. R-73 to konstrukcja tak stara że szkoda gadać. Uważasz ze Rosjanie nie wymyślili od tego czasu nic lepszego ? Ot choćby R-77, które i tak według źródła http://wapedia.mobi/en/AA-12_Adder mają luz ponad 15lat więc pewnie jest coś nowszego już.

Żeby było jasne nie jestem ani Rusofilem ani nie uważam że Amerykanie nie robią sensownego sprzętu wojskowego. Ale Ty prezentujesz taki zachwyt nad amerykańskim sprzętem jakby Ci co najmniej płacili za jego reklamę.  :D

--- Koniec cytatu ---
Yup - znowu czytanie bez zrozumienia i cytowanie fragmetów moich wypowiedzi. Porównanie AIM-120 z R-73 było jedynie by pokazać jakim postępem dla Polskiej armii była przesiadka na F-16. Ale tego fragmentu mojego posta oczywiście nie zacytowałeś :) Gra sztabowa PL ws RUS jest IMO kompletnie bez sensu naa poziomie forum o grach komputerowych :)

--- Cytat: Pol Kent w Listopad 11, 2010, 16:40:47 ---Ciekawa - jeśli prawdziwa - informacja http://free.of.pl/f/falconsite/porownanie.html
Kluczowy cytat: "Skuteczność słynnego AIM-120 AMRAAM też nie jest tak duża, jak podają zachodni specjaliści. W czasie wojny w Bośni jeden uszkodzony MiG-29 (brak radaru i termonamiernika) wymanewrował trzy tego typu pociski wystrzelone przez F-15, a potem bezpiecznie wylądował."

Z Twojego postu Gregor wynikałoby zaś że: one AMRAAM shot - one Mig down.

--- Koniec cytatu ---
Tak? Gdzieś tak napisałem? Będziesz łaskaw zacytować?

Pol Kent:

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 11, 2010, 21:11:41 ---Yup - znowu czytanie bez zrozumienia i cytowanie fragmetów moich wypowiedzi. Porównanie AIM-120 z R-73 było jedynie by pokazać jakim postępem dla Polskiej armii była przesiadka na F-16. Ale tego fragmentu mojego posta oczywiście nie zacytowałeś :) Gra sztabowa PL ws RUS jest IMO kompletnie bez sensu na poziomie forum o grach komputerowych :)

--- Koniec cytatu ---
Szanuję, ze nie napinasz się z tej wymianie poglądów tylko podchodzisz do niej ze spokojem.  ;)
Dlatego pozwolę sobie napisać tak pokaż gdzie napisałeś o "postępie dla Polskiej Armii" bo ja tam takich słów nie widziałem.  :)

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 11, 2010, 21:11:41 ---Tak? Gdzieś tak napisałem? Będziesz łaskaw zacytować?

--- Koniec cytatu ---
Ok. Nie napisałeś wprost. Ale teraz ja zacytuję klasyka "jakbyś czytał to co napisałem ze zrozumieniem"  ;) to byś zauważył że napisałem 'Z Twojego postu Gregor wynikałoby zaś że: one AMRAAM shot - one Mig down." a nie napisałem "Ty zaś piszesz, że". Po prostu jak piszesz F-16 4 rakiety w 4 różne cela a Mig 2 rakiety i to w jeden cel. To można to właśnie tak odczytać - F-16 rozwala 4 cele, a Mig 1 cel, jak dobrze pójdzie.
Tak czy inaczej wychodzi, że pisząc o R-73 a nie o R-77 którą Mig-29 może przenosić albo masz wiedzę na ten temat albo celowo wprowadzasz czytających w błąd podając przykład przestarzałego uzbrojenia żeby osłabić walory Miga.

gregor40:

--- Cytat: Pol Kent w Listopad 11, 2010, 21:51:29 ---Szanuję, ze nie napinasz się z tej wymianie poglądów tylko podchodzisz do niej ze spokojem.  ;)
Dlatego pozwolę sobie napisać tak pokaż gdzie napisałeś o "postępie dla Polskiej Armii" bo ja tam takich słów nie widziałem.  :)

--- Koniec cytatu ---

Służę:
http://www.eve-centrala.com.pl/forum/index.php?topic=8895.msg139633#msg139633

--- Cytuj ---Ciekawostka. . F-16 może wystrzelić 4 rakiety AMRAAM na raz do 4 różnych celów z odległości 75km. Rakieta leci z prędkością bez mała 5000km/h (4Ma). Co więcej, cele te nie muszą być cały czas podświetlone radarem przez samolot, wystarczy uaktualniać co jakiś czas pozycję celów, nawet z innego samolotu przez Link16. Dotychczasowym naszym odpowiednikiem były przenoszone przez MIGi-29 radzieka rakieta R-73 Vympel. Mig-29 mógł przenosić 2, prędkość 2.5Ma, zasięg 40km. Mógł strzelić 2, ale do jednego celu, bo ten musiał być podświetlony radarem. Jednej strzelać nie ma sensu, bo MIG nie może ostro manewrować z jednym R-73. To pokazuje jaki jest skok techniczny między naszym poprzednim a obecnym samolotem myśliwskim .

--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Pol Kent w Listopad 11, 2010, 21:51:29 ---Ok. Nie napisałeś wprost. Ale teraz ja zacytuję klasyka "jakbyś czytał to co napisałem ze zrozumieniem"  ;) to byś zauważył że napisałem 'Z Twojego postu Gregor wynikałoby zaś że: one AMRAAM shot - one Mig down." a nie napisałem "Ty zaś piszesz, że". Po prostu jak piszesz F-16 4 rakiety w 4 różne cela a Mig 2 rakiety i to w jeden cel. To można to właśnie tak odczytać - F-16 rozwala 4 cele, a Mig 1 cel, jak dobrze pójdzie.
Tak czy inaczej wychodzi, że pisząc o R-73 a nie o R-77 którą Mig-29 może przenosić albo masz wiedzę na ten temat albo celowo wprowadzasz czytających w błąd podając przykład przestarzałego uzbrojenia żeby osłabić walory Miga.

--- Koniec cytatu ---

Ja cały czas piszę w kontekście wyboru samolotu dla Polskiej armii. Miga w przetragu nie było, więc nie ma co porównywać z F16. Jedyne co można porównywać w kontekście Miga (i to robię) to F16 z MIG-29 który jest na uzbrojeniu RP. A my mamy niestety R-73, nie wiem jak z R-77. Nigdzie nie pisałem też, że 4 AIM-120 strzelone do 4 celów trafią. Ale przewaga AIM-120 nad R-73 jest chyba dość jednoznaczna ;)

Swoją drogą fajny temat na okolice 11 listopada :)

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 12, 2010, 12:14:22 ---...
Swoją drogą fajny temat na okolice 11 listopada :)
...

--- Koniec cytatu ---

Popieram kolegę. Dziś zapoznam się z filmem rosyjskim 1612 ];)

amra:
mam nadzieje ze nie po to aby poszerzyc swa wiedze historyczna ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej