Śmietnisko > Off Topic
Zakup F-16 do polskiej armii
Nerxes:
Wracajac do tematu nie mozna porownywac samolotow na zasadzie "co bedzie jak sie spotka F-16 z Grippenem" ktory wygra ten lepszy i kupujemy :) powiedzmy ze samolot ma cos wniesc i jednoczesnie wpasowac sie w system... Jego zalety maja zaklejac jakas luke a wady zamaskujemy doktryna lub innym sprzetem. Zamiast wielozadaniowej maszyny mogli bysmy kupic samoloty przewagi powietrznej F-15C i cos szturmowego zeby zalatac dziure :) Ale wtedy bysmy mieli 4 typy maszyn bojowych (tak, nasze suczki to ponoc tez maszyny bojowe a co!!!) 4 programy szkolen dla pilotow 4 rodzaje silnikow 4 komplety technikow i w ogole.. poszli bysmy z torbami :P A tak to Suchoje wycofamy i pewnie dokupimy F-16 chyba ze nam sie stosunki z FR poprawia na tyle ze i MiG'i beda w zasiegu, wtedy bedziemy mieli wybor taki ze ho ho beda sie o nas bic normalnie :P
Oorock:
--- Cytat: mystiq w Listopad 10, 2010, 23:36:32 ---..
Cytat: oorock
"No właśnie nie ma i na nasze warunki zasięg Gripen-ów jest wystarczający."
Widac, ze z covenu jestes. ty bys tylko kurwidolka bronil zamiast siac "rage and terror" u przeciwnika
Cytat: oorock
"Jak pisałeś Gripen jest "mało" wielozadaniowy ale jako myśliwiec to świetna konstrukcja i bije F-16."
Polska woli miec blob drakow, niz kilka sniper bsow i kilka close range dps bckow. Wielozadaniowosc.
--- Koniec cytatu ---
Mystiq jeśli F-16 = drake to blobik 50 to mało trza by z 200 uzbierać ale tą argumentacją mnie przekonałeś ;P
Co do covenu to aż nie wiem co napisać tak mi jeszcze nikt nie dopiekł ;D
Calix:
Wtrącę swoje 3 grosze jako że na lotnictwie znam się słabo, rzucę trochę światła z czapy strony.
Armia Szwedzka jest armią tak bardzo defensywną że bardziej się już nie da. Całe ich uzbrojenie począwszy od czołgów na samolotach skończywszy jest idealnie przystosowane do walki w trudnych warunkach atmosferycznych (zimno+mokro) w kraju pełnym lasów i jezior. Sorry ale Polska ma się nijak do Szwecji zarówno pod kątem warunków terenowo-pogodowych jak i doktryny. Z racji tego że jesteśmy w NATO mamy zobowiązania sojusznicze to oznacza tyle że rejon potencjalnego działania Polskiej Armii sięga aż Kanady/Islandii na północy aż po Turcję na południu. Już sam ten fakt nakłada na Lotnictwo konieczność szukania możliwie najbardziej wszechstronnych samolotów. Mówcie sobie co chcecie o F-16 ale ten samolot to prawdziwy scyzoryk szwajcarski wśród samolotów. Da się go dostosować do każdych warunków. Co więcej używano go już w tych warunkach i się sprawdził. Tyle jeśli chodzi o F-16 vs Grippen przez przez pryzmat skrótu, doktrynowego.
Co do Armii rosyjskiej to sugeruje się pozbawić Zimno-wojennych przeświadczeń o tym jak działają i jakim sprzętem dysponują. Po konflikcie Czeczeńskim (głównie pierwszym etapie 1994-1996) Dotarło do nich że ich Armia to kolos bez nóg, rąk, z głową w przysłowiowej dupie i stężeniem promili alkoholu we krwi powyżej dawki śmiertelnej dla każdej innej nacji. Zaczęto reorganizować Armię modernizować sprzęt pakować gigantyczną kasę z ropy w badania. Są efekty. Nadal im brakuje całej masy technologii którą dysponuje zachód ale wierzcie mi mają z czego być dumni. A co do tego ile Polska jest w stanie się samodzielnie utrzymać popatrzcie sobie na mapę drogową polski wyłapując krzyżowanie się dróg/rzek. BTW pierwsze oddziały NATO (szybkiego reagowania) w 5dni powinny już być gotowe do wyruszenia na front. Lotnictwo/marynarka wojenna szybciej.
PS: Czasami na studiach uczą takich pierdół.
leszek:
--- Cytat: mystiq w Listopad 10, 2010, 23:36:32 ---F16 startuje z morza.... codziennie po kilka razy. czy na pewno taka duza wada u niego sa wirniki "aluminiowe"? (serio... z aluminium to one na pewno nie sa zrobione. Moze z tytanu? Moze z jakichs kompozytow ceramicznych?) Na marginesie - carriery maja 350metrow dlugosci i z ich powierzchni startuje f16. Dlaczego niemial by wystartowac z pasa o podobnej dlugosci jesli ustawic mu "mur" za dupa?
--- Koniec cytatu ---
Od kiedy to f16 operuje na lotniskowcach? Chyba, że na jakimś filmie typu "Żelazny orzeł 8" ;P
Poza tym "mur za dupą" nie ma wpływu na długość rozbiegu.
Hellbright:
Ja jestem za wydzieleniem tematu - Współczesna armia w obronie Rzeczypospolitej,szkoląca się na terytoriach zamorskich. Bo jak mówimy o myśliwcach, to one mają osłaniać pancerniaków i zmotów. A ci pancerniacy bronią tych lotników agresywnie atakując punkty p-lotek.I F-16 doskonale się do tego nadają. Co udowodniły dłuuuuugą listą zestrzeleń. A Gripen? Kto mi poda listę zwycięstw Gripena- samolotu bez zalet. Stworzonego przez ludzi, którzy wojnę znają z książek.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej