Śmietnisko > Off Topic

Zakup F-16 do polskiej armii

<< < (5/29) > >>

Striker:
Nie obrazcie sie Panowie, ale poza Gregorem i troche Scarym to naprawde nikt z Was nie ma za bardzo pojecia o czym mowi. Dziwie sie Greg ze chce ci sie polemizowac ;) Jesli juz sie chcecie klocic o sprawy, na ktorych sie nie znacie, polecam mniej Wirtualnej Polski i Faktów a wiecej literatury naukowej i osobistej refleksji. Bez obrazy ofc, ale niektore opinie w tym topicu to /o\.

Gregorius:
Pragnąłbym się wtrącić tylko z jedną rzeczą. Akurat fanem lotnictwa wojskowego nie jestem, ale pamiętam jak na zajęciach z typkiem z Inżynierii Lotniczej opowiadał on, jakoby F-16 było 'odkurzaczami'. Wystarczy looknąć, jak wygląda wlot powietrza i zobaczyć, że łopatki wirników w tejże maszynie są ze stopów aluminiowych. Start/Lądowania z pasów, które będą miały zwiększoną ilość pyłu/innych drobin w powietrzu powoduje mikrouszkodzenia łopat - te cholery podobnież się szalenie zużywają i niszczeją, więc przy F-16 wymagana jest ciągła praca (słowem : dziura, która będzie wciągać więcej hajsu). Dobrym sposobem na ograniczenie niszczenia el. wirnika jest - cytuję - "Oddział z miotłami, zamiatający co chwila pas startowy".

W sumie to tyle z mojej strony ;) Z prywatnego punktu widzenia też nie byłem za F-16 :P (Amerykanie nas wiele razy dymali i dymać będą, a my się nadal będziemy dawać ;) )

Dormio:

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 14:33:18 ---Oczywiście, na tej zasadzie najlepiej wogóle nie mieć armii, a jak przyjedzie obca to rozłożyć szeroko nogi.

--- Koniec cytatu ---
A z 48-ma F16 jesteśmy w stanie cokolwiek więcej zrobić wobec jak sam podajesz 64+64 ?

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 14:33:18 ---Co do wad Gripena - dość dokładnie je rozpisałem w poprzednim swoim poście.

--- Koniec cytatu ---
To podaj jeszcze wady F16 skoro jak mniemam uważasz się (i koledzy uważają) za osobę obeznaną w temacie.

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 14:33:18 ---Co do offsetu zaś - jak ktoś słusznie zauważył - nie mamy pojęcia jak by wyglądała realizacja Szwedzkiego czy Francuskiego offsetu, więc dyskusja jest bezcelowa.

--- Koniec cytatu ---
Jeśli czytasz tak samo wybiórczo jak pamiętasz kto co napisał...

--- Cytat: Dormio link=topic=8895.msg139491#msg139491 ---Wszyscy wiemy jak wygląda realizacja warunków, ale nikt nam nie zagwarantuje, że w przypadku ofert europejskich byłoby inaczej.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 14:33:18 ---W Okręgu Kaliningradzkim stacjonuje 64 myśliwce i 64 bombowce. Zadanie z Geografii - ile czasu potrzebują na dolot do Okęcia?
Przeczytaj dokładnie i zauważ, że między nami a potencjalnym agresorem nie ma 300km morza.

--- Koniec cytatu ---
Zadanie z matematyki odejmij 48 od 64+64.
Zadanie z geografii policz km z Warszawy do Kaliningradu.
Drugie zadanie z matematyki policz ile czasu potrzeba na poderwanie 46 samolotów (zakładają, że patrolująca para jest już w powietrzu) wiedząc, że masz <40 pilotów uprawnionych do latania.
 ;) :D
Nie idź tą drogą. Ja nie twierdzę, że Gripen jest lepszy od F16. W ramach projektu F16 dostaliśmy uzbrojenie, ale koszt jednostkowy samolotu też był odpowiednio wyższy !

IMHO lepszym wyborem byłby po prostu, bo:
- nie musi używać specjalnie przystosowanych pod niego lotnisk i może używać lotnisk polowych
- jego eksploatacja oznacza niższy koszt
- jego obecna konstrukcja jest obecnie typowo defensywna, ale może być dostosowana do zadań ofensywnych i również jest wielozadaniowa
- producenta mamy "na miejscu", a nie kilka tys. km za oceanem, a dodatkowo w ramach offsetu mieliśmy brać udział w jego produkcji

--- Cytat: Gregorius w Listopad 10, 2010, 15:13:13 ---Wystarczy looknąć, jak wygląda wlot powietrza i zobaczyć, że łopatki wirników w tejże maszynie są ze stopów aluminiowych.

--- Koniec cytatu ---
Stopów aluminiowych ? Jakich wirników? Jesteś pewny, że użył tych słów ? A może chodziło o łopatki turbin i stopy metali lekkich ?

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: Gregorius w Listopad 10, 2010, 15:13:13 ---...
W sumie to tyle z mojej strony ;) Z prywatnego punktu widzenia też nie byłem za F-16 :P (Amerykanie nas wiele razy dymali i dymać będą, a my się nadal będziemy dawać ;) )

--- Koniec cytatu ---

Osobiście zgadzam się z tym co napisał Gregorius a od siebie dodam jeszcze, że także nie jestem fanem amerykanów bo patrząc na kilka ostatnich lat to Polska angażowała się w sumie we wszystkie konflikty jakie miały miejsce na Ziemi, wydawaliśmy pieniądze a efekty są raczej mikre o ile jakiekolwiek są.
A największym failem jest to, że jedynie Polacy mieli mieć wizy do stanów (żaden inny kraj nie został tak potraktowany /przynajmniej żaden sojuszniczy stanów zjednoczonych/)

W skrócie nadstawiamy kark i dupę stale nie czerpiąc z tego korzyści.

Oorock:

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 14:33:18 ---Tak, oczywiście. Eurofighter w końcu też będzie wielozadaniowy. Ale my potrzebujemy samolotu now, a nie w 2020.

--- Koniec cytatu ---
Ej.. no nie przesadzaj nie trwało by to latami.

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 14:33:18 ---Nie masz racji. F16 ma dłuższy cas patrolowania niż Grippen i lepiej się nadaje do zadan obronnych w naszych warunkach geograficznych. W Okręgu Kaliningradzkim stacjonuje 64 myśliwce i 64 bombowce. Zadanie z Geografii - ile czasu potrzebują na dolot do Okęcia?

--- Koniec cytatu ---
A ja dalej zakładam że żadnej wojny nie będzie, a jak będzie z Rosją to nasze samoloty jak wystartują to po to by zmienić bazy na te w Niemczech ;P

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 14:33:18 ---Przeczytaj dokładnie i zauważ, że między nami a potencjalnym agresorem nie ma 300km morza. To da się dość łatwo zauważyć patrząc na mapę.

--- Koniec cytatu ---
No właśnie nie ma i na nasze warunki zasięg Gripen-ów jest wystarczający.

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 14:33:18 ---Tak, oczywiście. Wystarczy oddział rowerzystów.

--- Koniec cytatu ---
Ej noo.. j.w.

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 14:33:18 ---Bzdury. Szkoda mi z tym wogóle polemizować

--- Koniec cytatu ---
Jak mnie przekonasz że koszt utrzymania F-16 jest tańszy od utrzymania Gripen-a to wtedy będzie to bzdura.

--- Cytat: Gregor PL w Listopad 10, 2010, 14:33:18 ---Cytat: Oorock w Dzisiaj o 02:22:21
Podsumowując - kupiliśmy takiego Shermana ze skrzydłami który nam nie jest potrzebny i jeszcze nas wyjebali na offset-cie.
A samoloty musimy mieć co by NATO-wskie normy spełniać.

j.w

--- Koniec cytatu ---
Jeśli uważasz że nas nie wyjebali na offset-cie i wszystko jest cacy to chyba mieszkasz w innym pięknym kraju ;P
A czy inni by nas nie wyjebali to inna sprawa ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej