Śmietnisko > Off Topic
Kolonizacja w przeszłości i w przyszłości
Okropniak:
Leciutko odchodząc od samego motywu przewodniego czyli kolonizacji - a widzieliście jakieś filmy SF w których wyznacznikiem przyszłości i ew walk tam prowadzonych byłoby coś innego niż "większe guny"?
Już teraz są egzo-szkielety testowane, badania genetyczne pozwalają pozbyć się wad (starych) a może kiedyś dołożyć jakieś dodatkowe cosie wspomagające ogranizm, już teraz znana krzywa wyznaczająca dwukrotny wzrost mocy procesorów (pokrywająca się z rzeczywistym rozwojem) określa że do 2015 procki osiągną poziom obliczeniowy zbliżony do ludzkiego mózgu - a filmy SF dalej swoje - większy gun, i światełka koniecznie...
Filmy SF prócz paru chlubnych wyjątków robione są bez tzw "polotu" - a przeczytajcie choćby książkę Gamedeck - parę rzeczy już mi tam podpadało pod "moją" wizję przyszłości - ludzkości skomputeryzowanej downętrznie (implanty itp) - to co jest teraz w SF dalej ma swoje piętno Gwiezdnych Wojen - technika, zabawki, laserki pierdułeczki a ludzie jak byli tak są niezmienni.
Goomich:
--- Cytat: Okropniak w Październik 16, 2010, 09:23:37 ---Leciutko odchodząc od samego motywu przewodniego czyli kolonizacji - a widzieliście jakieś filmy SF w których wyznacznikiem przyszłości i ew walk tam prowadzonych byłoby coś innego niż "większe guny"?
--- Koniec cytatu ---
MiB. :P
Gizmo79:
No jest parę filmów o AI, cyborgizacji itp. zagadnieniach. Starship Troopers miał szansę wprowadzić egzoszkielety gdyby oparł się na książce, ale oczywiście się nie oparł.
Kara Mon:
Japonczycy maja troche ciekawsze podejscie do przyszlosci niz zachodnai kultura wierzaca tylko w duze gnaty i mase swiatelek na konsoli wewnatrz statku :P POlecam obezjec chocby Ghost in the shell.
Gregorius:
--- Cytat: Gizmo79 w Październik 16, 2010, 10:22:42 ---No jest parę filmów o AI, cyborgizacji itp. zagadnieniach. Starship Troopers miał szansę wprowadzić egzoszkielety gdyby oparł się na książce, ale oczywiście się nie oparł.
--- Koniec cytatu ---
OT - warto przeczytać książkę ? :> Bo 1sza część filmu bardzo mi się podobała ^_^. (książka też jest utrzymana w takiej pastiszowej formie ?)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej