Eve Online > Patche i dodatki
Podwyższenie wymagań sprzętowych Eve od Incarny
Goomich:
No chyba nie po to, żeby mu szybciej internet chodził. :P
Dormio:
No ja to wiem, Ty to wiesz, a ludzie i tak wyłączają efekty twierdząc, że "lag będzie mniejszy" ;) :D
Goomich:
Bo będzie, ale nie na łączach, tylko w kompie.
Chupacabra:
--- Cytat: Dormio w Październik 08, 2010, 14:10:58 ---To po co we fleet battle wyłączasz efekty ? :P
--- Koniec cytatu ---
ale lag jest mniejszy :) :P
wychodzi na to, że serwer Eve nie wysyła wszystkich danych do każdego, jak ktoś wywali drony z over to widocznie jego komp nie dostaje info o tych dronach, tzn pozycja, prędkość itd. W takim przypadku mniej informacji musi przetworzyć serwer i przetłoczyć łącze. Jakimś cudem ogranicza to laga, a przecież serwer i tak musi generować nformacje o tych dronach, bo ktoś może je mieć włączone, poza tym muszą gdzieś w jakimś algorytmie obrażeń być i funkcjonować.
To niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego bez efektów lag jest mniejszy skoro one i tak egzystują w świadomości serwera? Czyżby wąskim gardłem było wyjście na świat z serwera?
Dormio:
--- Cytat: Mona X w Październik 08, 2010, 14:27:34 ---Bo będzie, ale nie na łączach, tylko w kompie.
--- Koniec cytatu ---
A co to ma wspólnego z LAGiem ? :)
--- Cytuj ---Wikipedia: Lag (latencja) – interwał czasowy (opóźnienie) między wysłaniem pakietu informacji, a jego odebraniem. W lokalnych sieciach komputerowych zwykle mierzy się go w nanosekundach, w sieciach takich jak internet jest on rzędu kilkudziesięciu milisekund, jednak w przypadku wystąpienia problemów z funkcjonowaniem sieci (spowodowanych np. przeciążeniem serwera), może dojść do jego wydłużenia – nawet do kilku sekund.
--- Koniec cytatu ---
No chyba, że pod LAG podciągniemy spadek ilości klatek wyświetlanych na ekranie, ale tu raczej nie ma mowy o opóźnieniu w wyświetlaniu, a w generowaniu, bo wydajność kompa jest za mała.
--- Cytat: Chupacabra w Październik 08, 2010, 14:30:38 ---ale lag jest mniejszy :) :P
wychodzi na to, że serwer Eve nie wysyła wszystkich danych do każdego, jak ktoś wywali drony z over to widocznie jego komp nie dostaje info o tych dronach, tzn pozycja, prędkość itd. W takim przypadku mniej informacji musi przetworzyć serwer i przetłoczyć łącze. Jakimś cudem ogranicza to laga, a przecież serwer i tak musi generować nformacje o tych dronach, bo ktoś może je mieć włączone, poza tym muszą gdzieś w jakimś algorytmie obrażeń być i funkcjonować.
To niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego bez efektów lag jest mniejszy skoro one i tak egzystują w świadomości serwera? Czyżby wąskim gardłem było wyjście na świat z serwera?
--- Koniec cytatu ---
Podejrzewam, że jeśli wyłączysz detale na overview (to nie są efekty !), to po prostu serwer wysyła Ci mniejszą ilość informacji. Serwer wie, że są tam dronki, wie o tym jakie dmg zadają, ale nie wysyła Ci info o tym jakie to dronki, jak szybko latają, etc. Ty dostajesz jedynie info (txt info do loga+zmianę Twoich parametrów przeliczoną na serwerze), że tyle i wtedy zebrałeś na klatę dmg od takiego obiektu.
A rozmiar informacji z serwera ma już wpływ na LAG.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej