Śmietnisko > Off Topic

Nowy ambasador ONZ.

<< < (3/9) > >>

SokoleOko:
Wśród tych "biednych mas" są kraje, które otwarcie chciałyby nam dokopać. Większość - jak zauważyłeś - nie ma problemów z włażeniem w tyłek na przykład Chinom, mają w głębokim poważaniu wartości promowane przez ONZ.

--- Cytat: Khobba w Październik 08, 2010, 11:54:30 ---BTW. W czym świat zachodni jest lepszy od reszty świata?

--- Koniec cytatu ---

Może w tym, że dzisiejsza cywilizacja to wynik zmian ostatnich 200 lat na zachodzie? Cała reszta nie dołożyła do tego NIC. Arabska nauka skończyła się we wczesnym średniowieczu, Chińczycy też stanęli w rozwoju.

Prosty eksperyment myślowy - wyobraź sobie, że masz maszynę czasu i mógłbyś spowodować że jakaś "Ghana" albo inna "Rwanda" (wstaw sobie "generic african country") znika z historii. Świat wyglądałby inaczej? Wątpię, żebyśmy zauważyli różnicę. Więc kij im w oko.

Dormio:

--- Cytat: SokoleOko w Październik 08, 2010, 12:03:26 ---Wśród tych "biednych mas" są kraje, które otwarcie chciałyby nam dokopać. Większość - jak zauważyłeś - nie ma problemów z włażeniem w tyłek na przykład Chinom, mają w głębokim poważaniu wartości promowane przez ONZ.

Może w tym, że dzisiejsza cywilizacja to wynik zmian ostatnich 200 lat na zachodzie? Cała reszta nie dołożyła do tego NIC. Arabska nauka skończyła się we wczesnym średniowieczu, Chińczycy też stanęli w rozwoju.

Prosty eksperyment myślowy - wyobraź sobie, że masz maszynę czasu i mógłbyś spowodować że jakaś "Ghana" albo inna "Rwanda" (wstaw sobie "generic african country") znika z historii. Świat wyglądałby inaczej? Wątpię, żebyśmy zauważyli różnicę. Więc kij im w oko.

--- Koniec cytatu ---
Ja bym zauważył, może pora żebyś odwiedził okulistę  ;) :P
Lepiej zostawmy znikanie krajów na boku, bo z perspektywy mieszkańca "generic african country" zniknięcie Polski miałoby dokładnie taki sam efekt.

W każdym razie zapominasz, że dorobek tzw. świata zachodniego to nie 200 ostatnich lat, a coś koło 6k lat, bo zachowana jest ciągłość ze znacznie starszymi strukturami państwowymi z regionu basenu M.Śródziemnego. Z kolei większość tych "biednych mas" wcale nie odbiega standardami od "świata zachodniego", a jedynie nie ma tam demokracji w takim zakresie w jakim lubią ją przedstawiać mieszkańcy "świata zachodniego". Co prawda zupełnie nie rozumiem co daje mandat mieszkańcom "świata zachodniego" by decydować co jest lepsze dla takiego przykładowego mieszkańca Rwandy, ale z drugiej strony rozumiem idealistów którym się wydaje, że świat w ogólności powinien być pozbawiony przemocy i pełen równości społecznej. Tylko z własnego doświadczenia wiem czym skończył się w PL eksperyment n.t. równości społecznej i aż boję się pomyśleć czym mógłby się skończyć eksperyment globalny n.t. pozbawiania przemocy.
Wg mnie cel NIGDY nie powinien uświęcać środków, a większość zwolenników "świata zachodniego" funkcjonuje jak hipokryci przymykający oczy wtedy gdy coś im jest niewygodne, szczególnie wtedy gdy biorą pod uwagę "dobro nadrzędne".

SokoleOko:

--- Cytat: Dormio w Październik 08, 2010, 12:33:49 ---Ja bym zauważył, może pora żebyś odwiedził okulistę  ;) :P
Lepiej zostawmy znikanie krajów na boku, bo z perspektywy mieszkańca "generic african country" zniknięcie Polski miałoby dokładnie taki sam efekt.
--- Koniec cytatu ---

No, nie wiem - całkiem możliwe, że w tym "generic african country" znajdziesz jakąś drogę zbudowaną przez Polaków w ramach "bratniej pomocy" (na pewno działa to w "generic arab country"), ktoś tam żyje tylko dlatego, że pomógł mu polski lekarz, a więcej niż kilku ma jakiś polski produkt w domu. W drugą stronę to nie działa.

--- Cytat: Dormio w Październik 08, 2010, 12:33:49 ---W każdym razie zapominasz, że dorobek tzw. świata zachodniego to nie 200 ostatnich lat, a coś koło 6k lat, bo zachowana jest ciągłość ze znacznie starszymi strukturami państwowymi z regionu basenu M.Śródziemnego.
--- Koniec cytatu ---

Nie zapomniałem, tylko celowo pominąłem. Tak, mamy ciągłość cywilizacyjną, ale z punktu widzenia dzisiejszego świata ma ona znaczenie ideologiczne. Ja mówiłem o nauce/technice. I pod tym kątem możemy powiedzieć, że reszta świata żeruje na naszych osiągnięciach.

11 września Al-Kaida przygotowała korzystając z komórek i internetu, a w WTC wbiły się samoloty. Ich własna "kultura" mogłaby co najwyżej wystawić wielbłąda, który nasrałby na wycieraczkę WTC. Oh, wait, najpierw trzeba byłoby jednak go jakoś do USA przetransportować... arabskim Dhow? :)

--- Cytat: Dormio w Październik 08, 2010, 12:33:49 ---Z kolei większość tych "biednych mas" wcale nie odbiega standardami od "świata zachodniego", a jedynie nie ma tam demokracji w takim zakresie w jakim lubią ją przedstawiać mieszkańcy "świata zachodniego".
--- Koniec cytatu ---

Naprawdę? Umieją pisać/czytać en masse? Produkują cokolwiek z czego świat korzysta? Czy byliby w stanie to robić, gdyby mieli szanse?

Z mojej działki zawodowej - jedną z przyczyn beznadziei francuskich samochodów jest fakt, że we francuskich fabrykach przy taśmie zatrudniani są afrykańscy emigrancji, którzy literalnie pierwszy raz na oczy widzą śrubokręt. Teraz porównaj sobie to z Pandą produkowaną w Polsce, gdzie "prosty robol" potrafi dostrzec błąd kolegi z zupełnie innego działu i samodzielnie go poprawić (żeby nie było w Czechach, w Skodzie, jest podobnie).

Podsumowując - patrzmy na siebie i tyle.

Goomich:

--- Cytat: SokoleOko w Październik 08, 2010, 12:47:33 ---Nie zapomniałem, tylko celowo pominąłem. Tak, mamy ciągłość cywilizacyjną, ale z punktu widzenia dzisiejszego świata ma ona znaczenie ideologiczne. Ja mówiłem o nauce/technice. I pod tym kątem możemy powiedzieć, że reszta świata żeruje na naszych osiągnięciach.

--- Koniec cytatu ---

Tylko dlatego, że przez 400 lat nasi żerowali na reszcie świata.

SokoleOko:
Jasne.

A może dlatego, że cywilizacja zachodnia postawiła na rozum i racjonalność (między innymi dlatego pisałem o ostatnich 200 latach a nie sięgałem do demokracji ateńskiej), podczas gdy dla Muzułmanina "wszystkie odpowiedzi na wszystkie pytania są w zawarte w Koranie"?

Dodatkowo - skoro przez 400 lat eksploatowaliśmy innych, to - jak myślisz - dzięki czemu było to możliwe?

Druga strona nie ma takich skrupułów wobec nas.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej