Śmietnisko > Off Topic

Tania karta graficzna do 300 zł max.

<< < (8/10) > >>

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: sztosz w Lipiec 05, 2015, 13:21:13 ---Ja przy 6950 i bardzo mocnym prockiem mam czasem fps ~25 przy średnich ustawieniach. A 6950 jest od 650 ti sporo mocniejsza (jest nawet w większości przypadków mocniejsza od 660 ti).

--- Koniec cytatu ---

Tak sobie benchmarki przeglądałem i widzę wyniki. Co ciekawe wyników w kategorii Wydajności w Grach nie uwzględniono http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/radeon-hd-6950-vs-zotac-geforce-gtx-650-ti-boost

SokoleOko:

--- Cytat: [VIDE] Herezja w Lipiec 05, 2015, 12:38:54 ---Dziękuję za garść informacji Sokole. Mam nadzieję, że na moim kompie z jednak lepszym prockiem itd będzie to lepiej działało.

--- Koniec cytatu ---

W moim przypadku ewidentnie stary procek i równie stara pamięć (DDR2 800 MHz) jest wąskim gardłem.

Ciekawostka: zmiana monitora z 1680x1050 na 2560x1080 przyniosła - I shit you not! - POPRAWĘ wydajności. War Thunder o 15-20 FPS w górę, w Eve bez zmian, ETS też jakby szybciej (aczkolwiek mierzone na oko).

Zawsze wydawało mi się, że - w uproszczeniu - FPS = Wydajność karty / liczba pixeli na ekranie, a tu taki zonk.

GlassCutter:

--- Cytat: SokoleOko w Lipiec 06, 2015, 11:10:48 ---Zawsze wydawało mi się, że - w uproszczeniu - FPS = Wydajność karty / liczba pixeli na ekranie, a tu taki zonk.

--- Koniec cytatu ---

renderowanie pikseli to ostatni proces, jeżeli karta ma wcześniej dużo do przemielenia to choćbyś zmienił z 4k na 320x240 to wydajności nie poprawisz ;)

sztosz:
To jakiej rozdziałce karta da rade zależy od Pixel Fill Rate. Ale to jaka będzie wydajność przy danej rozdziałce od dawna już nie zależy od Pixel Fill Rate. W latach 90 jeszcze to było wąskie gardło, ale teraz inne rzeczy sprawiają że karta nie daje rady ;) 1920 x 1200 = 2.3 MPixela, 6950 ma Pixel Fill Rate na poziomie 25600 MPixels/sec zapas mocy jest niewyobrażalnie wręcz wielki jeżeli tylko o rozdziałkę chodzi.

GlassCutter:

--- Cytat: sztosz w Lipiec 06, 2015, 20:55:47 ---To jakiej rozdziałce karta da rade zależy od Pixel Fill Rate. Ale to jaka będzie wydajność przy danej rozdziałce od dawna już nie zależy od Pixel Fill Rate. W latach 90 jeszcze to było wąskie gardło, ale teraz inne rzeczy sprawiają że karta nie daje rady ;) 1920 x 1200 = 2.3 MPixela, 6950 ma Pixel Fill Rate na poziomie 25600 MPixels/sec zapas mocy jest niewyobrażalnie wręcz wielki jeżeli tylko o rozdziałkę chodzi.

--- Koniec cytatu ---

To nie o te piksele chodzi ;) To co widzisz na ekranie 2d to już obraz po rzutowaniu sceny 3d na płaszczyznę ekranu. Wcześniej karta musi wyrenderować piksele w trójwymiarze na wszystkich obiektach jakie są na scenie. Ale tak, zapas mocy jest duży.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej