Śmietnisko > Off Topic
Horror przy szukaniu pracy. [Odp: Nasze żenujące akcje]
Filip Bonn:
Pytając ludzi w wieku 55+ lat dowiedziałem się że kiedyś na notariuszy szły tylko tak zwane nieuki - bo nikt w tym nie chciał robić( słabe zarobki). Teraz jest to intratny zawód ale pewnie nie bardziej niż bycie górnikiem - patrz średnie zarobki (5-7k zł brutto - info z na świeżo z danych z kilku polskich kopalń, czytałem w zeszłym tyg)+ socjal ; Nie słyszałem żeby ktoś się czepiał górników ,że pracę mają "przez ojca" choć w tym zawodzie też tak to działa.
ps. nie jestem notariuszem a do górników nic nie mam ,ot tak tylko piszę
HammerSnake:
Coś mi nie gra z tym egzaminem, bo gdyby tak było to dlaczego tyle ludzi zapierdala od pierwszego roku na prawie za friko w kancelariach? To nie jest tak, że z ulicy to jedynie można na sędziego, komornika i prokuratora?
Kryzys będzie za 15-20 lat jak się skończy kasa z Unii i wtedy będzie dramat większy niż w Hiszpanii i Portugalii. Sam jestem teraz w Portugalii, przyjechałem z zamiarem zostania na stałe, ale jak tylko umowa wygasa to uciekam. Pomijając tanie wina, espresso za "darmo" na każdym rogu, oraz mega tanią kulturę( na te same koncerty w Polsce płaciłem 4-5 razy więcej kasy), bo miejscowych na nic nie stać i nie mogą nawet 1/4 sali zapełnić itd to obecnie nie jest najlepsze miejsce do osiedlenia. Zamiast się uczyć portugalskiego na miejscu zacząłem się uczyć niemieckiego. Jak patrzę na to wszystko tutaj dokoła, to naprawdę Polacy naprawdę nie wiedzą co to kryzys. Jak to przyjdzie do nas to przynajmniej dzięki tej modzie na studiowanie ludzie znają trochę języki i będą mogli sobie ułożyć życie w innym kraju.
sztosz:
--- Cytat: HammerSnake w Grudzień 11, 2013, 19:10:45 ---To nie jest tak, że z ulicy to jedynie można na sędziego, komornika i prokuratora?
--- Koniec cytatu ---
Nie. Wystarczy być dobrym i w kancelarii w której się jest po prostu ciężko pracować, a nie pierdzieć w stołek. Aplikant który lata po sądach, pisze pisma, przegląda akta i jest rzetelny w tym co robi jest naprawdę wartościowym pracownikiem w kancelarii, bo taki przykładowo adwokat może sobie spokojnie scedować tą najbardziej żmudną pracę i tylko nadzorować wyniki. Taki aplikant może bardzo szybko stać się praktycznie niezastąpiony w kancelarii i naprawdę przyzwoicie zarabiać. To jest przykład bliskiej mi osoby.
SokoleOko:
--- Cytat: HammerSnake w Grudzień 11, 2013, 19:10:45 ---Kryzys będzie za 15-20 lat jak się skończy kasa z Unii i wtedy będzie dramat większy niż w Hiszpanii i Portugalii.
--- Koniec cytatu ---
Kasa z UE to się skończy w 2020 (koniec nowej perspektywy budżetowej, którą właśnie wynegocjowaliśmy).
Naicinh:
--- Cytat: Soulscream w Grudzień 11, 2013, 11:15:14 ---Dlatego że nikt tego tutaj nie sprawdza. W UK przez pierwszy rok pracowałem w agencji pracy i każdy kto szukał pracy był weryfikowany i lanie wody szybko wychodziło. Zazwyczaj taka osoba trafiała do odpowiedniej półki i się o niej zapominało.
--- Koniec cytatu ---
Polak, pierwszy rok w UK i zamiast szukac pracy w agencji pracy to w niej pracuje...AS
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej