Śmietnisko > Off Topic
Horror przy szukaniu pracy. [Odp: Nasze żenujące akcje]
HammerSnake:
--- Cytat: Soulscream w Grudzień 10, 2013, 15:40:26 ---Toż to stare jak świat :)
P.s Generalnie CV w Polsce styl pisania CV jest tak kompletnie do dupy, że aż żal. W UK jak poszedłem do agencji pracy i porozmawiałem z laską o CV i jak to u nich wygląda. To z mojej która zajmowała dwie kartki a4 zrobiło się ich 5. Wróciłem do Polski, zaniosłem takie CV do Polskiego pracodawcy, a On mi mówi, że to nie jest cv bo u niego musi być krótko i zwięźle... . Ja po tych 5 latach w UK, naprawdę nie umiem już po Polsku myśleć.
--- Koniec cytatu ---
eee wut?
To nie jest tak, że tak wygląda tylko w Polsce.
1 strona cv to w zasadzie taki standard, bo tak jest prawie wszędzie. Oczywiście zależy od pracy, bo jeżeli ktoś składa podanie na stanowisko badawcze na harvardzie to cv powinno być rozmiaru książki z informacjami o publikacjach itd. Sam miałem zajęcia z hru z babką, która przepracowała przeszło 20 lat na zachodzie w korpo w hr/ firmach headhunterskich itd. O ile przez dłuższy czas miałem takie "przeze mnie napisane cv" na 2 strony- póki co w Polsce jest boom w IT więc do cv nie trzeba przykładać dużej wagi, to jak jej pokazałem i powiedziałem, że chce to do Anglii wysłać, to właśnie mi powiedziała, że 1 strona max. Na początku nie wierzyłem, bo już trochę firm przerobiłem i z początku nie wiedziałem co wywalić itd, ale jak na to teraz patrzę to rzeczywiście 1 strona lepiej wygląda. Zresztą pełno jest badań w tym temacie i książek. Szczególnie z badań widać, że hrowcy jadą szablonem przy odsiewaniu cv. Z tego co gadałem z znajomym, który pracuje w hr’e to właśnie te prawidła się sprawdzają. Oczywiście mówimy o sektorze prywatnym i nie mikro firmach, chyba że zlecą rekrutacje firmie zewnętrznej. Kanony w hrze nie zostały wymyślone przez polaków więc "styl pisania cv w Polsce"- to jakieś brednie wyssane z palca.
W sumie polecam poczytać jakieś książki od hru, jakby nie patrzeć rozmowa o pracę to taka gra 2 aktorów. W małych firmach it, gdzie na rozmowie nie ma hrowca, widać że właściel jest świeżo po lekturze i stara się przestrzegać "procedur". W sumie tylko dlatego wybrałem sobie ten przedmiot, bo hrze nie zamierzam pracować, zresztą ekonomiki mają chyba całe kierunki na ten temat i wywalają masy specjalistów.
Soulscream:
--- Cytat: HammerSnake w Grudzień 14, 2013, 09:33:04 ---eee wut?
--- Koniec cytatu ---
No nie wut, jeżeli szuka ktoś pracy i chce na siebie zwrócić uwagę pierwszym krokiem jest dobrze napisane CV. Doświadczenia moje potwierdzały tą regułę. Szczególnie prowadzonych przy intreview z osobami, które szukały pracy. Zresztą jeżeli ktoś poszukuje pomocy w napisaniu profesjonalnego CV to mogę zarekomendować http://resumetointerviews.com/ . Jeżeli masz konto na SA możesz dostać rabat.
http://forums.somethingawful.com/showthread.php?threadid=2444033
Możliwe, że standardy się zmieniły, ja wyjechałem do UK zaraz po otwarciu rynku pracy tam i takie były standardy rekrutacji w firmach z którymi się spotkałem. Możliwe, że nie co się zmieniło a raczej gdyż teraz wymagają od Ciebie nawet profilu na linkedinie lol .
HR nie jest straszne i nie jest skomplikowane, a 1 kartkowym CV mówię nie.
Zgudi:
--- Cytat: Doom w Grudzień 13, 2013, 21:59:54 ---zatrodnienie doszło do skutku ponieważ z góry wskazany był kandydat do zatrudnienia, ale że miał pecha i zgłosiło sie pare sensowniej (na podstawie CV) wyglądających osób to zostały zaproszone one na rozmowy kwalifikacyjne, przy czym oza jedną wszyscy pozostali zwiali jak zobaczyli zadupie na jakim jest biuro firmy (30 minut poboczem drogi bez chodnika do najbliższego przystanku), ten co się nie przestraszył podziekował jak usłyszał ze dojazdy do roboty własną furą nie są refundowane
--- Koniec cytatu ---
Dobrze zrobił, oczywiście jeśli początkowa pensja dla świeżego pracownika była b. bliska min. krajowemu, co jest normą w administracji. Jak policzyć koszty dojazdu autem do jakiegoś zadupia i koszty życia, to wyjście na swoje bez finansowej pomocy rodziny jest niewykonalne. Jak stara fura się wyeksploatuje, to nawet nie ma z czego kupić taką, aby tylko jeździła.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej