Śmietnisko > Off Topic
Horror przy szukaniu pracy. [Odp: Nasze żenujące akcje]
Goomich:
Jeżeli w kompletnie innych czasach, było 700, to teraz by się pewnie posrali robiąc informację zwrotną.
Dormio:
--- Cytat: Soulscream w Grudzień 11, 2013, 09:16:19 ---A dla mnie takie CV jest bezwartościowe bo koleś może nalać co chce i mi dupę tylko tym zawracać. Dobrze napisane CV to 90% szany na zdobycie pracy. Udostępniłbym Wam pewne CV ale przyjaciel urwie mi jaja :).
--- Koniec cytatu ---
Przecież każdy leje wodę:
--- Cytat: Proxima w Grudzień 11, 2013, 09:07:57 ---Przede wszystkim należy piać CV i List, pod konkretną pracę. I trzeba cwaniakować.
--- Koniec cytatu ---
i cwaniakuje ;) :P
Jak widać po treści tego wątku - dobre CV zwiększa szanse na nową pracę. Problem w tym żeby zdefiniować, to "dobrze napisane CV dające 90% szansy na zdobycie pracy", a nie dodawać do CV kolejne, nikomu niepotrzebne elementy, bo może czymś się będziemy wyróżniać.
--- Cytat: SokoleOko w Grudzień 11, 2013, 09:26:19 ---Dziś jest wolna amerykanka i targ niewolników, w dodatku na masową skalę. Każdy szukający wysyła 5-20 "cefałek dziennie". Pierwszy kontakt zwrotny następuje raczej nie wcześniej niż w ciągu 2 tygodni - zatem jeśli oddzwonią, to stanie się to po wysłaniu jakiś 100-200 ofert - a potem pracodawcy się dziwią, że kandydat nie pamięta, gdzie aplikował. Bez jaj.
--- Koniec cytatu ---
Ale tu problem w czym innym - braku jasno zdefiniowanego celu i wysyłanie na przysłowiową "pałę".
--- Cytat: SokoleOko w Grudzień 11, 2013, 09:26:19 ---W razie odpadnięcia - zero informacji zwrotnej. Ba, zero informacji, że rekrutacja została zakończona!
--- Koniec cytatu ---
Jak sam rekrutowałeś to odpowiedziałeś na wszystkie CV jakie dostałeś ? Wszystkim odrzuconym podziękowałeś ?
SokoleOko:
--- Cytat: Mona X w Grudzień 11, 2013, 09:31:07 ---Jeżeli w kompletnie innych czasach, było 700, to teraz by się pewnie posrali robiąc informację zwrotną.
--- Koniec cytatu ---
To specyfika tego zawodu, nie traktujmy tego reprezentatywnie.
Natomiast w czasach komputerów masowe wysłanie maila "Dziękujemy, ale nie wyszło - życzymy powodzenia gdzie indziej" zajmuje pewnie jakieś 2 sekundy.
--- Cytat: Dormio w Grudzień 11, 2013, 09:31:32 ---Ale tu problem w czym innym - braku jasno zdefiniowanego celu i wysyłanie na przysłowiową "pałę".
--- Koniec cytatu ---
Nie, naprawdę spokojnie tyle ogłoszeń znajdziesz w swojej działce. Ogłoszeń jest PEŁNO.
--- Cytat: Dormio w Grudzień 11, 2013, 09:31:32 ---Jak sam rekrutowałeś to odpowiedziałeś na wszystkie CV jakie dostałeś ? Wszystkim odrzuconym podziękowałeś ?
--- Koniec cytatu ---
Owszem tak - nie było ich tak wiele, żeby mnie to zabiło. Wytłumaczyłem także dlaczego nie. W jednym przypadku zostałem uznany za seksistę, bo "odrzuciłem aplikację kobiety bez rozmowy tylko dlatego że jest kobietą" (odrzuciłem dlatego, że laska nie miała żadnego pojęcia o branży).
Centurion:
http://demotywatory.pl/4253575/W-ogloszeniu-o-prace-wyraznie-napisali-
Dormio:
--- Cytat: SokoleOko w Grudzień 11, 2013, 09:44:08 ---Nie, naprawdę spokojnie tyle ogłoszeń znajdziesz w swojej działce. Ogłoszeń jest PEŁNO.
--- Koniec cytatu ---
Nawet wówczas możesz zdefiniować cele i priorytety pozwalające dalej zmniejszyć ilość aplikacji jakie wysyłasz codziennie. Jak szukałem ostatnio pracy, to przez 3 miesiące wysłałem 67 CV, do wyselekcjonowanych przeze mnie firm i odbyłem ponad 20 spotkań. W dwóch wypadkach sam zrezygnowałem. Za każdym razem robię sobie arkusz, gdzie wpisuję komu wysłałem CV, gdzie mi odpowiedzieli, gdzie mnie zaprosili.
Pamiętaj, że ustawa o ochronie danych pozwala Ci w dowolnym momencie zapytać firmę, której wysłałeś CV, czy Twoja aplikacja po zakończonym procesie rekrutacyjnym została usunięta/może być usunięta z ich bazy danych.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej