Śmietnisko > Off Topic

Horror przy szukaniu pracy. [Odp: Nasze żenujące akcje]

<< < (10/24) > >>

CATfrcomCheshire:
Najlepiej wkleic jakies fajne zdjecie, zeby zauwazyli. Ja zawsze wklejam swoje, wiec jezeli tylko rekrutuja kobiety, to zawsze dostaje to, co chce.

- Johny Bravo

Dormio:
Moja poprzednia szefowa (proszę się nie śmiać - adoptowana dziewczynka z Korei, wychowana w Szwecji - obywatelstwo, mieszkająca i pracująca w UK - dzieci + mąż) strasznie się dziwiła, że w Polsce wszyscy w CV mają wklejone swoje zdjęcia, bo w UK takie zazwyczaj są odrzucane żeby nikt z rekrutujących nie był posądzony o stronniczość (rasizm, etc.), czy inne uprzedzenia.

CATfrcomCheshire:
To glupie. Ja np. patrze tylko na zdjecia, tzn najpierw odrzucam wszystkich facetow, potem daty urodzenia powyzej pewnego poziomu, a potem dopiero ogladam cv, ale zaczynam oczywiscie od tych ze zdjeciami. Jezeli kandydatka bez zdjecia jest w miare mloda, i ma DUZO LEPSZE kompetencje niz ladna kandydatka ze zdjeciem, to ewentualnie zapraszam ja na rozmowe, zeby jej sie dyskretnie przyjzec - jak pasztet to oczywiscie odrzucam. Lubie pracowac w milym, inteligentym towarzystwie - wiem, ze to seksizm, ale nic na to nie poradze.

Proxima Alland:

--- Cytat: CATfrcomCheshire w Grudzień 11, 2013, 08:31:52 ---Najlepiej wkleic jakies fajne zdjecie, zeby zauwazyli. Ja zawsze wklejam swoje, wiec jezeli tylko rekrutuja kobiety, to zawsze dostaje to, co chce.

--- Koniec cytatu ---

Pic or didn't happen  :P

Przede wszystkim należy piać CV i List, pod konkretną pracę. I trzeba cwaniakować. Ja dostałam pracę na Poczcie po tym jak wpisałam w CV że znam topografię miasta, że mieszkam tu od urodzenia i potrafię poruszać się po mieście. W liście napisałam jaka to praca listonosza jest ważna i odpowiedzialna i jakie to było moje marzenie. By widzieć uśmiech na twarzach ludzi gdy dostają wyczekiwane przesyłki (czy coś w tym stylu). Potem test na inteligencję, w którym trzeba pomyśleć, że pytania są ustawione tak, by odpowiedź była odwrotna niż sugerowana i że są pytania kontrolne.
I już, praca w kieszeni.
To samo tu gdzie pracuję teraz. Z całej swojej kariery wyciągnęłam i podświetliłam ładnie to co ma związek z tym, czego dotyczy nowa praca. A z reszty zrobiłam ciekawe tło dające mi doświadczenie ogólne.

Khurghan:

--- Cytat: CATfrcomCheshire w Grudzień 11, 2013, 08:45:31 ---To glupie. Ja np. patrze tylko na zdjecia, tzn najpierw odrzucam wszystkich facetow, potem daty urodzenia powyzej pewnego poziomu, a potem dopiero ogladam cv, ale zaczynam oczywiscie od tych ze zdjeciami. Jezeli kandydatka bez zdjecia jest w miare mloda, i ma DUZO LEPSZE kompetencje niz ladna kandydatka ze zdjeciem, to ewentualnie zapraszam ja na rozmowe, zeby jej sie dyskretnie przyjzec - jak pasztet to oczywiscie odrzucam. Lubie pracowac w milym, inteligentym towarzystwie - wiem, ze to seksizm, ale nic na to nie poradze.

--- Koniec cytatu ---

Przynajmniej nie oskarżą Cię o brak parytetów ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej