Śmietnisko > Off Topic
Polityka nie w Eve. (było: Odp: POLITYKA W EVE)
Soulscream:
--- Cytat: mkx w Kwiecień 04, 2013, 20:01:24 ---za slaby jestes w tej kategori
--- Koniec cytatu ---
Hohoho jaki zelazny argument. Spoko wybaczam Ci Twoj brak wiedzy i machanie internetowym fiutem.
Zgudi:
mkx
Partia Hitlera nie od razu fałszowała wyniki i pozbywała się konkurencji w parlamencie. Najpierw zdobyli znaczne poparcie obywateli oraz ludzi wpływowych i w ten sposób doszli do pewnej władzy w parlamencie. Natomiast żeby mieć władzę całkowitą, mocno ugruntowaną, systematycznie pozbyli się innych partii, rozpoczynająć od fałszowania wyborów a kończąc na podrzynaniu gardeł przywódcom opozycji i antyhitlerowców. Generalnie chodziło mi tylko o to co pchęło ludzi do zwrócenia się w stronę skrajnych poglądów, a nie o to co było już dalej.
SokoleOko:
--- Cytat: MGGG w Kwiecień 04, 2013, 17:55:25 ---Z chęcią dowiem się, jak brak islamu w Europie nas pchnął w rozwoju. Bo niestety wiedza historyczna dostępna na poziomie szkoły podstawowej przeczy Twoim hipotezą.
Czasami warto zejść błądzenia po schematach "mi się wydaje" i odwołać się do wiedzy i doświadczenie empirycznego. W koncu to podstawy naszej cywilizacji.
--- Koniec cytatu ---
LOL.
Oczywiście, że nie "brak Islamu" nas popchnął tylko wyjście spod buta kościoła, który - jak pamiętasz - twierdził, że Ziemia jest płaska a wokół niej krąży Słońce. Rozwój nauki pozwolił na rewolucję przemysłową, a jej bezpośrednim skutkiem jest świat jaki znamy.
W Islamie nauka się nie rozwija. Pokaż mi jednego noblistę z nauk ścisłych, który pracuje w kraju arabskim. A czy oni coś produkują?
--- Cytat: MGGG w Kwiecień 04, 2013, 17:55:25 ---Co do tego absurdy z "kulturowym uwarunkowaniem poddaństwa", to nie mam zamiary dyskutować z argumentacją na poziomie Mein Kampf.
--- Koniec cytatu ---
Wydaje mi się, że jesteśmy w podobnym wieku, więc pewnie korzystaliśmy z podobnych podręczników. W moim było napisane, że prawosławie sankcjonowało carski absolutyzm. Ludzie wychowani w tym kontekście kulturowym nie mieli problemu z zaakceptowaniem totalitarnych rządów komunizmu, a i dziś demokracja w Rosji jest żartem. Pokaż mi jeden arabski kraj o ustroju demokratycznym? Oni takiego pojęcia nie znają!
I nie wyskakuj mi tu z "Mein Kampf", bo to nieporównywalne.
--- Cytat: MGGG w Kwiecień 04, 2013, 17:55:25 ---Co do praw kobiet popełnisz blad aksjologiczny. Czyich praw kobiet? Cywilizacji zachodniej? Sufażystki walczyly o swoje prawa raptem 100 lat temu, a feministki do tej pory walczą o równouprawnienie. Chcesz z nimi pogadać na temat równości kobiet?
--- Koniec cytatu ---
Sufrażystki walczyły o prawo głosu w wyborach. Arabskie kobiety chciałyby nie być własnością mężczyzn. Czujesz różnicę?
I nie, nie chodzi o "prawa kobiet cywilizacji zachodniej", tylko o prawa człowieka w rozumieniu karty NZ.
Zanim wyskoczysz z argumentem typu "ale to inna kultura, oni mają swoje prawa, kim jesteśmy by oceniać" - ich pseudokultura prowadzi do cierpienia i traktowania jak zwierzę połowy populacji. To jest obiektywne kryterium, które pozwala ich nazwać dzikusami.
Goomich:
--- Cytat: Soulscream w Kwiecień 04, 2013, 19:34:41 ---Pewno jeszcze popierasz Becka i jego nie zaakceptowanie wspolnej wyprawy na rosje z 1939 roku bo .... ?
--- Koniec cytatu ---
Za mało w dupę dostaliśmy po 2 WŚ? ???
--- Cytat: SokoleOko w Kwiecień 04, 2013, 20:44:52 ---LOL.
Oczywiście, że nie "brak Islamu" nas popchnął tylko wyjście spod buta kościoła, który - jak pamiętasz - twierdził, że Ziemia jest płaska a wokół niej krąży Słońce.
--- Koniec cytatu ---
Z tą płaskością Ziemi, to lekka przesada.
Soulscream:
--- Cytat: Mona X w Kwiecień 04, 2013, 21:09:13 ---Za mało w dupę dostaliśmy po 2 WŚ? ???
--- Koniec cytatu ---
Hipotez jest kilka i trudno jest mowic o Niemcach kiedy 99% narodu pamieta tylko to co bylo od wrzesnia 39'. Malo kto wie, ze Hitler wrecz ubostwial Marszalka Pilsudzkiego i nawet po zajeciu Polski przy jego grobie rozkazal trzymac warte honorowa. Jedna z hipotez, swoja droga mocno udokumentowana w ksiazce pt Pakt Ribbentrop-Beck to byla calkiem realna rzecz. Tylko nasz narodowy romantyzm nie pozwolil trzezwo myslec i ocenic sytuacji. Ba moglismy ocenic kilka milionow istnien ludzkich i teoretycznie byc moze udaloby sie utrzymac granice sprzed 1939, co najlepsze niezaleznie co by sie stalo czy tez nie alianci nas sprzedali w teheranie wiec, czy ja wiem czy mocniej bysmy dostali w dupe. Nie sadze.
Calkiem niezla lektura, zainteresowynych odsylam do tej ksiazki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej