Eve Online > PVP
Sacrilege - PVP
VonBeerpuszken:
--- Cytat: SokoleOko w Marzec 12, 2013, 14:33:56 ---CCP chciało zmniejszyć "przepaść" między T1 a T2 i to się im "udało". Wcześniej np. taki Sabber nadawał się co najwyżej do robienia Recon L4, a porówania do Vagabonda nie było żadnego. Dzisiaj jest trochę lepiej.
Rebalans med T2 jest zapowiedziany na lato, ale już CCP przestrzega żeby nie spodziewać się jakiejś wielkiej rewolucji. Raczej będzie to poprawianie tego, co jest zepsute i lekkie podrasowywanie. Na pewno nie będzie buffa med T2 (bo AF-y dopiero co były mocno zmieniane, a na cepy i bombery nikt nie narzeka) na poziomie podobnym do tego co zrobi z T1, bo mielibyśmy klasyczny "power creep" i wrócilibyśmy do punktu wyjścia.
Moim zdaniem nie ma co stękać - wcześniej statki T1 (niefrakcyjne) nadawały się co najwyżej na półprodukty do budowy T2. Teraz już mają większy sens, choć np. ja nie widzę sensu latania czymś takim póki stać mnie na frakcję/T2/T3. W skali całej Eve korzyść jest taka, że ja z pójściem do 0.0 czekałem na vagasa z fitem T2, a dziś gracz może lecieć na sensowne PvP po 2-3 miesiącach (no jakieś minimum skilli choćby z navi/fittingu trzeba mieć).
Zgudi - są tańsze weby frakcyjne - np. FedNavy, które mają minimalnie mniejszy zasięg.
--- Koniec cytatu ---
Nie twierdzę że buff T1 był zły, bardzo dobrze że te statki stały sie wreszcie przydatne, ale, uważam że T2 powinny jakiegoś buffa też otrzymać, ale nie na zasadzie wzrostu HP czy bonusów do DPS itp.
Powinny dostać coś co sprawi że będą unikalne.... np tak pierwszy z brzegu pomysł - recony mogłyby używać MJD, hace target breakera i tym podobne.
SokoleOko:
--- Cytat: VonBeerpuszken w Marzec 12, 2013, 14:38:19 ---Nie twierdzę że buff T1 był zły, bardzo dobrze że te statki stały sie wreszcie przydatne, ale, uważam że T2 powinny jakiegoś buffa też otrzymać, ale nie na zasadzie wzrostu HP czy bonusów do DPS itp.
Powinny dostać coś co sprawi że będą unikalne.... np tak pierwszy z brzegu pomysł - recony mogłyby używać MJD, hace target breakera i tym podobne.
--- Koniec cytatu ---
Ależ te shipy już dziś są unikalne - masz taki bonus do tackle jak na reconach na ich odpowiednikach T1?
Moim zdaniem - lekko podnieść HP i przede wszystkim skompensować brak jednego rig slota (porównaj tank Vagabonda i Cynabala przy podobnym ficie, resy T2 to za mało). Poprawić fitowanie - np. named medium neut na vagasie mógłby się mieścić bez jakiegoś dopychania kolanem jak teraz. Na Sacri zdjać utility high, dołożyć jednego low slota i poprawić mobilność tego shipa.
MGGG:
--- Cytat: VonBeerpuszken w Marzec 12, 2013, 13:53:05 ---Wiesz...ale to sie smutne robi, że człek robił kupę skilli i okazuje sie że niepotrzebnie, bo "elitarne" statki odchodzą do lamusa na rzecz do niedawna pogardzanych T1...
--- Koniec cytatu ---
http://cdn1.eveonline.com/www/newssystem/media/8742/1/Shiptech_1920.jpg
T2 to nie statki "elitarne", tylko specjalistyczne. Nie służą do wszystkiego, tylko do czegoś. Dotyczy to także HACy. I w takiej roli nadal się świetnie sprawdzają. Jakoś nie zauważyłem spadku popularności np. reconów. Statkami elitarnymi są navy i pirackie - tako rzecze CCP. I widać, że zmiany idą właśnie w tym kierunku.
Rozumiem nostalgię za czasami, kiedy jedyna frytką była rifter, deską - trasher, a cruzem - cynabal, a hacem - vaga, ale to ne se vrati. Teraz jest ciekawie, bo liczba statków, które są groźne, a nie lol wzrosła.
Edit: @ Sokole: sądze ze CCP w 2014 roku zabierze się za t2 shipy jak zrobil porządek z t1. Miksowanie tego byłoby bez sensu.
GlassCutter:
--- Cytat: SokoleOko w Marzec 12, 2013, 14:33:56 ---Moim zdaniem nie ma co stękać - wcześniej statki T1 (niefrakcyjne) nadawały się co najwyżej na półprodukty do budowy T2. Teraz już mają większy sens, choć np. ja nie widzę sensu latania czymś takim póki stać mnie na frakcję/T2/T3. W skali całej Eve korzyść jest taka, że ja z pójściem do 0.0 czekałem na vagasa z fitem T2, a dziś gracz może lecieć na sensowne PvP po 2-3 miesiącach (no jakieś minimum skilli choćby z navi/fittingu trzeba mieć).
--- Koniec cytatu ---
W efekcie 95% flot składa się z absurdalnego odsetku t1 ewarowych cruserów (bb perma jammujący ze 100km) dla mnie zabiło to fun. Pierwszy z brzegu przykład: solo talosem fun zaczynał się gdy local puchł a na gridzie pojawiało się coraz więcej statków i o ile nie pojawił sie rapier czy huginn mogłeś dźwignąć wszystko. Teraz albo czekasz na to by zszedł jamm lub sprawdzasz czy twój zasięg locka/optimal wynosi 5 a może już tylko 3km. GGHF.
No chyba że z obecnym trendem upraszczania gier dążymy do tego by zabić solo i małe gangi gdzie liczą się umiejętności i dajemy tani aż nieprzyzwoicie stuff żeby strata nie bolała gdy pomyślunku/umiejętności zabrakło. Nazywamy to buffem small pvp i wio.
VonBeerpuszken:
--- Cytat: SokoleOko w Marzec 12, 2013, 14:44:59 ---Ależ te shipy już dziś są unikalne - masz taki bonus do tackle jak na reconach na ich odpowiednikach T1?
Moim zdaniem - lekko podnieść HP i przede wszystkim skompensować brak jednego rig slota (porównaj tank Vagabonda i Cynabala przy podobnym ficie, resy T2 to za mało). Poprawić fitowanie - np. named medium neut na vagasie mógłby się mieścić bez jakiegoś dopychania kolanem jak teraz. Na Sacri zdjać utility high, dołożyć jednego low slota i poprawić mobilność tego shipa.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: SokoleOko w Marzec 12, 2013, 14:44:59 ---Ależ te shipy już dziś są unikalne - masz taki bonus do tackle jak na reconach na ich odpowiednikach T1?
--- Koniec cytatu ---
Wszystko się zgadza, może źle sie wyraziłem mówiąc "elitarne".
Oczywiście że T2 mają bonusy jakie są niedostaępne dla t1, ale czy nie mam racji że mimo wszystko powinny zostać w jakiś sposób odświeżone? Dać im nowe zastosowania oprócz tych co maja teraz? Zresztą ich odpowiedniki T1 nie są aż tak strasznie gorsze, bardzo dobrze zastępują swoich droższych kuzynów.
T3 w wielu przypadkach kompletnie już je wypchnęły ze swoich niszy, są hacami, reconami, komandami... w wielu przypadkach lepszymi niż T2. Nawet covert cyno juz moga wozić.
CCP wciąż zmienia T1, T3, T2 nie tyka od bardzo długiego czasu.
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 12, 2013, 14:49:30 ---W efekcie 95% flot składa się z absurdalnego odsetku t1 ewarowych cruserów (bb perma jammujący ze 100km) dla mnie zabiło to fun. Pierwszy z brzegu przykład: solo talosem fun zaczynał się gdy local puchł a na gridzie pojawiało się coraz więcej statków i o ile nie pojawił sie rapier czy huginn mogłeś dźwignąć wszystko. Teraz albo czekasz na to by zszedł jamm lub sprawdzasz czy twój zasięg locka/optimal wynosi 5 a może już tylko 3km. GGHF.
No chyba że z obecnym trendem upraszczania gier dążymy do tego by zabić solo i małe gangi gdzie liczą się umiejętności i dajemy tani aż nieprzyzwoicie stuff żeby strata nie bolała gdy pomyślunku/umiejętności zabrakło. Nazywamy to buffem small pvp i wio.
--- Koniec cytatu ---
Amen
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej