Śmietnisko > Off Topic
Ile sera w serze?
sneer:
primo : maszyna nie jest do niczego potrzebna ...... chyba ze dla szpanu
secundo : najdluzej trzymany przeze mnie wlasny chleb 6 dnia od wypieku / 40% maki żytniej / był zdatny do spozycia i smaczny
tercio : kilogramowy bochenek na oko / ciezko godzine pracy piekarnika wycenic / na oko 4.5-5 pln /kg
Xeovar:
Mam farta bo moja kobita zajebiście gotuje i robi też chleb, więc zdecydowanie nie jadam kupnego ani żadnych przetworzonych rzeczy, a że od pewnego czasu musiałem zainteresować się tym co jem to teraz się boję kupować w sklepie.
Ogólnie teraz lipa straszna jest z jakością jedzenia. Sery hgw z czego, wędliny które powinny mieć 120-200% mięsa w składzie (w procesie produkcji wędliny są odpady i woda odparowuje stąd takie dziwne %) a mają po 40%. Chlebów faktycznie zrobionych jak się powinno robić (tzn o składzie woda, sól, mąką, drożdże/zakwas) jest bardzo mało, z reguły góra 1-2 na 10-15 typów dostępnych w sklepie, czasem w ogóle brak takich.
Znajomy rolnik niedługo będzie cenniejszy niż za komuny....
MGGG:
--- Cytat: HammerSnake w Styczeń 12, 2013, 22:16:19 ---u nas codziennie półtora bochenka złazi, ledwo komu chce się iść do piekarni, a co dopiero piec-podziwiam. Chyba, że w tej maszynie, ale to nie wiem ile razy dziennie by to trzeba było puszczać i za co. 8)
--- Koniec cytatu ---
Pieczenie chleba zajmuje ok. 10-15 min. (nie mówie o czasie gdy "ciasto" rosnie albo jest w piekarniku). I od razu mozesz zrobic wiecej niz 1 bochenek. To naprawdę jest banalnie proste jak juz człowiek nauczy sie co i jak.
Co do jakości jedzenia, warto kupować droższe produkty, często z metką ekologiczne, a nie stołować się w Lidlu, Tesco czy Biedronce (produkt tego samego producenta w zaleznosci od tego gdzie trafia moze miec "nieco" inny skład).
[VIDE] Herezja:
Hmmm miałem okazję jeść chleb (kupny) na tzw zakwasie i ... nie smakował mi. Miałem wrażenie, że jadłem najgorszego sortu chleb sprzedawany od razu plasterkowany i czy leży X dni czy też jest dopiero co przywieziony zawsze tak samo smakujący.
Te robione też są takie ala skwaśniałe?
KiFuso:
--- Cytat: Herezja w Styczeń 12, 2013, 23:17:03 ---Te robione też są takie ala skwaśniałe?
--- Koniec cytatu ---
Domowych przepisów jest tyle ile gustów. Zaczynając od typowo swojskich na zakwasie, kończąc na domowym pieczywie tostowym - wszystko jest w necie.
Co do wędlin - ostatnio pojawia się coraz więcej sklepów z ekologicznymi/naturalnymi wędlinami, przetworami (np. http://www.bacowkatowary.pl/) ale ceny są masakryczne nie raz.
Mnie tam i tak najbardziej gra na nerwach napisy 'Wyprodukowane w UE' czy 'Wyprodukowane poza UE' i brak adresu producenta, a jedynie... dystrybutora.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej